destination taste!

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ

: 12
: 45 min
: 25 min

Σας αρέσουν οι πειραματισμοί; Τότε αυτά τα γαλακτομπουρεκάκια είναι ό,τι πρέπει, αφού διατηρούν στο ακέραιο την εκπληκτική του γεύση αλλά κερδίζουν και σε εμφάνιση.

Υλικά
  • Για τα φύλλα
  • 200 γρ. φύλλα κρούστας
  • 90 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • Για την κρέμα
  • 3 αυγά, βιολογικά
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και βιολογικό λεμόνι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζετε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνετε και παίρνετε τα σποράκια)
  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Για το σιρόπι
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 50 γρ. σιρόπι γλυκόζης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 καρφάκια γαρίφαλο
  • Τι θα χρειαστείτε
  • 12 φορμάκια για μάφινς, από χαρτί (σαν μεγάλα χαρτάκια για πτι-φουρ) ή αλουμινένια μιας χρήσης (όλα τα βρίσκετε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνω μέχρι να κοχλάσουν, σε μέτρια φωτιά. Τα βράζω για 8 – 10 λεπτά, αποσύρω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Το σουρώνω και το αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Για τα φύλλα: Απλώνω τα φύλλα κρούστας σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια, το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο και με ένα κόφτη-ροδάκι για πίτσα (ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι χωρίς δόντια), τα κόβω σε μικρά ορθογώνια κομμάτια με διαστάσεις 12 x 14 εκ. Συνολικά κόβω 48 τέτοια κομμάτια. Τα σκεπάζω με μια βαμβακερή πετσέτα για να μην στεγνώσουν και ξεραθούν.
  • Βήμα 3 Για την κρέμα: Σε ένα μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τα αυγά με το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη και τα σποράκια βανίλιας, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο.
  • Βήμα 4 Ζεσταίνω το γάλα σε μια μέτρια κατσαρόλα και, πριν κάψει, ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι και ανακατεύω διαρκώς και έντονα με το σύρμα ή με μια ελαστική σπάτουλα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Συνεχίζω να ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει. Αποσύρω αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά κα προσθέτω το μείγμα των αυγών σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτιάξω μια λεία και ομοιόμορφη κρέμα. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει από τη θερμοκρασία του καυτού μείγματος. Σκεπάζω την κατσαρόλα με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζω στην κρέμα για να μην σχηματιστεί κρούστα, και την αφήνω να κρυώσει.
  • Βήμα 5 Για τα γαλακτομπουρεκάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Με ένα πινελάκι αλείφω τα τεράγωνα κομμάτια φύλλου με το λιωμένο βούτυρο. Βάζω 4 κομμάτια φύλλου σε κάθε φορμάκι, εφαρμόζοντάς τα καλά και στα τοιχώματα και αφήνοντας τις μύτες τους να εξέχουν.
  • Βήμα 6 Βάζω από 3 κουτ. σούπας κρέμα σε κάθε φορμάκι και τα βάζω στη σχάρα του φούρνου. Τα ψήνω για 25 λεπτά. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα βγάζω από τα φορμάκια –ξεφορμάρονται εύκολα όταν ψηθούν καλά τα φύλλα.
  • Βήμα 7 Τα βάζω σε ένα ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο, και τα περιχύνω με το κρύο σιρόπι, όσο είναι ακόμα καυτά. Μόλις κρυώσουν τα σερβίρω, αν και τρώγονται θαυμάσια και χλιαρά.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο