destination taste!

ΤΟΥΡΤΑ BROWNIE ΜΕ ΜΑΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ METAXA

ΤΟΥΡΤΑ BROWNIE ΜΕ ΜΑΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ METAXA

ΤΟΥΡΤΑ BROWNIE ΜΕ ΜΑΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ METAXA

: 8-10
: 20 min
: 35 min

Για να χοντροτρίψουμε τις μάντολες, τις χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Επειδή η ζάχαρη που έχουν στην επικάλυψη, κολλάει στα μαχαίρια, ρίχνουμε μαζί και ελάχιστο από το αλεύρι της συνταγής.

Υλικά
  • 300 γρ. κουβερούρα 52% κακάο
  • 240 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, κομμένο σε κυβάκια + 1 κουτ. γλυκού επιπλέον, λιωμένο, για το ταψί
  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 180 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 20 γρ. σκόνη κακάο
  • 40 ml ΜΕΤΑΧΑ
  • 100 γρ. σκόνη αμυγδάλου
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 80 γρ. μάντολες, χοντροσπασμένες + λίγες επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Για την γκανάζ
  • 120 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας ΜΕΤΑΧΑ
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για την γκανάζ: Βάζω την σπασμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ και προσθέτω την ζεστή κρέμα γάλακτος. Αφήνω για 1 λεπτό και ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα. Προσθέτω το ΜΕΤΑΧΑ, ανακατεύω και την αφήνω στην άκρη μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
  • Βήμα 2 Για την τούρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
  • Βήμα 3 Βουτυρώνω ένα ρηχό στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα με διάμετρο 22-24 εκ.
  • Βήμα 4 Βάζω την κουβερτούρα και το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) σε ένα μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, το οποίο στερεώνω στα χείλη μιας κατσαρόλας όπου σιγοβράζει λίγο νερό, φροντίζοντας ώστε ο πυθμένας του μπολ να μην ακουμπά στο νερό.
  • Βήμα 5 Ανακατεύω τα υλικά στο μπεν μαρί, μέχρι να λιώσουν και να φτιάξω μια λεία και βελούδινη κρέμα. Αποσύρω από τη φωτιά.
  • Βήμα 6 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τους κρόκους, την άχνη και το METAXA, μέχρι να φτιάξω ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω το κακάο, τη σκόνη αμυγδάλου, το αλεύρι και την κανέλα και χτυπάω για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέτω τις σπασμένες μάντολες και χτυπάω για λίγο, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στο μείγμα. Ρίχνω το μείγμα της κουβερτούρας και χτυπάω καλά.
  • Βήμα 7 Σε ένα άλλο, καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την προσθέτω στο μείγμα σοκολάτας, σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας με μεγάλες και ανάλαφρες κινήσεις για να μην χάσει τον όγκο της.
  • Βήμα 8 Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψάκι και ψήνω για 15 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 160ºC και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
  • Βήμα 9 Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, αφήνω το brownie να κρυώσει ελαφρώς και το ξεφορμάρω. To αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 10 Αδειάζω την γκανάζ στο κέντρο της τούρτα και απλώνω σε όλη την επιφάνεια. Σκορπίζω λίγες μάντολες και σερβίρω αμέσως.