προορισμός…γεύση!

Τα αρωματικά φυτά, τα αγαπώ πολύ, ειδικά όταν είναι φρέσκα και μοσχοβολάει το φαγητό! Πολλές φορές, μου λένε πως τα φοβούνται και δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιούν ή να τα συνδυάσουν… Επειδή θέλω όταν μαγειρεύετε να μη μου αγχώνεστε και να φτιάχνετε πάντα αυτό που έχετε σκεφτεί, θα βρείτε παρακάτω κάποιες συμβουλές για τα μυρωδικά και πως να τα χρησιμοποιήσετε καλύτερα.

Ο βασιλικός
• Τον συνδυάζουμε συνήθως -αν και πάει πολύ καλά και μόνος του στα φαγητά-, με λίγη μέντα.
• Το βρίσκουμε σε σαλάτες, ζυμαρικά, πέστο, σούπες και σαλάτες φρούτων, και σε όλα τα καρπάτσιο.
• Το πασπαλίζουμε πάνω σε ντομάτες, μοτσαρέλα, φέτα, ζαμπόν, όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά, ανανά, φράουλες, πεπόνι ή ροδάκινα.
• Να ξέρετε πως ο βασιλικός μαυρίζει στο κρύο ή στη πολύ ζέστη. Η ιδανική θερμοκρασία είναι στους 8°C. Θα είναι λοιπόν προτιμότερο να το προσθέσετε την τελευταία στιγμή, ή να έχετε προβλέψει λίγο για το φαγητό και λίγο για το σερβίρισμα του πιάτου.

Η ρίγανη
• Την συνδυάζουμε συνήθως με το θρούμπι που μοιάζουν στο άρωμα.
• Την βρίσκουμε σε κοκκινιστά κατσαρόλας, ψητά κόκκινα και λευκά κρέατα.
• Την πασπαλίζουμε πάνω σε χωριάτικες σαλάτες, ψητά ψάρια αλλά και σε βινεγκρέτ για σαλάτες.
• Να ξέρετε πως η φρέσκια ρίγανη διατηρείται μέσα σε βρεγμένο χαρτί στο ψυγείο.

Ο άνηθος
• Το συνδυάζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ή μαϊντανό.
• Το βρίσκουμε σε μαρινάδα με σολομό, σαλάτες, κεφτέδες ή ακόμα και σε ψαροκροκέτες.
• Το πασπαλίζουμε πάνω σε ψάρια και οστρακοειδή όλων των ειδών, αυγά, κολοκυθάκια, αγγούρια, πατάτες ακόμα και καλαμπόκι.
• Να ξέρετε πως η γεύση του άνηθου είναι αρκετά έντονη, αλλά χάνεται στο μαγείρεμα. Χρησιμοποιήστε το ωμό σε μικρές δόσεις, ή σε μεγαλύτερες ποσότητες για ένα ζεστό πιάτο. Μη τον συνδυάσετε με σκόρδο ή έντονα μπαχαρικά που καίνε, θα χαθεί όλη η μυρωδιά του!

Τα μυρώνια
• Τα συνδυάζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι, εστραγκόν ή μαϊντανό.
• Τα βρίσκουμε σε αυγά, σούπες λαχανικών, γέμιση πουλερικών, σάλτσα μπερνέζ ή ακόμα και σε ομελέτα.
• Τα πασπαλίζουμε πάνω σε αντίδια, λαχανικά, τουρσιά και μανιτάρια, σπαράγγια ή πράσινη σαλάτα.
• Να ξέρετε πως δεν πρέπει ποτέ να βράσετε τα μυρώνια! Για ζεστά πιάτα, προσθέστε τα κατά προτίμηση προς το τέλος του μαγειρέματος, για να κρατήσουν όλη τη γεύση τους.

Το φρέσκο κρεμμυδάκι
• Το συνδυάζουμε με εστραγκόν, μαϊντανό ή μυρώνια.
• Το βρίσκουμε σε ομελέτες και αυγά, όλες τις σαλάτες, πράσινες σάλτσες, ψάρια ταρτάρ, βινεγκρέτ και τάρτες.
• Το πασπαλίζουμε πάνω σε όλα τα ωμά λαχανικά, πατάτες, φρέσκο ​​τυρί, σπαράγγια, αυγά, πουλερικά, γκρέιπφρουτ ή ακόμα και σε αχλάδι.
• Να ξέρετε πως το φρέσκο κρεμμυδάκι χάνει τη γεύση του όταν μαγειρεύεται. Μπορείτε όμως να το χρησιμοποιήσετε, πολύ ψιλοκομμένο, στο σερβίρισμα!

Ο κόλιανδρος
• Τον συνδυάζουμε με μέντα ή μαϊντανό.
• Το βρίσκουμε σε ασιατικές σούπες και σαλάτες, όλα τα πιάτα με γάλα καρύδας, σκόρδο ή τζίντζερ.
• Το πασπαλίζουμε πάνω σε λευκά κρέατα, τόνο, γαρίδες, αβοκάντο, καρότα, μάνγκο και ανανά.
• Να ξέρετε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κόλιανδρο σε ζωμό, αρκεί να περιμένετε να χάσει λίγο από τη γεύση του (όταν ζεσταίνετε). Σε κάθε περίπτωση, μην βάζετε πολύ, πάντα με προσοχή, η γεύση του είναι αρκετά έντονη!

Το Εστραγκόν
• Το συνδυάζουμε με μαϊντανό, μυρώνια, φρέσκο κρεμμυδάκι, ή μέντα.
• Το βρίσκουμε σε κοτόπουλο με εστραγκόν, σάλτσα μπερνέζ, ταρτάρ, πατατοσαλάτα, ή ακόμα σε διάφορες συνταγές με κουνέλι.
• Το πασπαλίζουμε πάνω σε λευκό κρέας, σπαράγγια και αγκινάρες, πράσινα φασολάκια, ντομάτες, μαρούλι ή αγγούρι, κολοκυθάκια και καρότα, φράουλες και πεπόνι.
• Να ξέρετε πως αν και πιο αρωματικό φρέσκο, το εστραγκόν δίνει στα φαγητά σας μια ευχάριστή γεύση όταν το μαγειρεύετε. Και πάλι όμως, μη βάζετε πολύ … προσοχή στην έντονη γεύση του.

Ο δυόσμος
• Το συνδυάζουμε με κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό και ρίγανη.
•Το βρίσκουμε στο Mojito, σε ταμπουλέ, στο τζατζίκι, στους κεφτέδες, τα ντολμαδάκια, σε σάλτσες ντομάτας αλλά και σε κόκκινα κρέατα.
• Πασπαλίζουμε πάνω σε σαλάτες, σε ντιπ, σε γιαουρτλού και σε λιβανέζικες και αραβικές συνταγές.
• Να ξέρετε πως τον δυόσμο μπορείτε να τον αγοράσετε σε γλαστράκι και να τον έχετε φρέσκο για όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Η μέντα
• Την συνδυάζουμε με κόλιανδρο, βασιλικό ή εστραγκόν.
• Την βρίσκουμε σε Mojito, ταμπουλέ, τζατζίκι, φρουτοσαλάτα, γλυκά με σοκολάτα, spring rolls, smoothies και τσάι.
• Την πασπαλίζουμε πάνω σε εσπεριδοειδή, φρούτα, στο αρνί και σε πράσινα λαχανικά π.χ. κολοκυθάκια, αρακά, σπαράγγια κ.λπ.
• Να ξέρετε πως η μέντα δεν είναι ιδανική και για πέστο. Είναι ιδανική και για το σερβίρισμα στα επιδόρπια!

Ο μαϊντανός
• Το συνδυάζουμε με φασκόμηλο ή δάφνη.
•Το βρίσκουμε σε μπριζόλα ταρτάρ, ντομάτες γεμιστές, τουρσιά, πατάτες ή σοταρισμένα μανιτάρια, ταμπουλέ, και σαλάτες.
• Πασπαλίζουμε πάνω σε οστρακοειδή, ψάρια, εσπεριδοειδή και όλα τα λαχανικά.
• Να ξέρετε πως είναι ο μαϊντανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλα τα σερβιρίσματά σας. Είναι επίσης πολύ ωραίος σε πράσινα smoothies!

Το δεντρολίβανο
• Το συνδυάζουμε με σκόρδο, κρεμμύδι και μαϊντανό.
•Το βρίσκουμε σε βινεγκρέτ, μαρινάδες και ποτά.
• Πασπαλίζουμε πάνω σε κόκκινα κρέατα, πατατοσαλάτες, αρακά, σελινόριζα αλλά και σε γεμίσεις για αρνάκια ή κατσικάκια.
• Να ξέρετε πως το δεντρολίβανο έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση. Προτιμήστε να τον χρησιμοποιήσετε σε κλαδάκια που μετά το μαγείρεμα θα πετάξετε αφού θα έχει αφήσει τα αρώματά του!

Πώς να διατηρήσετε τα βότανά σας φρέσκα;
Μπορείτε τις πρώτες μέρες, να βάλετε τα βότανά σας σαν μπουκέτο σε ένα ποτήρι νερό ή σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας μέσα σε μια πλαστική σακούλα. Διατηρήστε τα στο ψυγείο αλλάζοντας το χαρτί κουζίνας κάθε δύο μέρες.
Μετά από 4 – 5 μέρες, τα βότανα σας θα αρχίσουν να μαραίνονται, ψιλοκόψτε τα και βάλτε τα σε μια σακούλα στη κατάψυξη. Θα μπορείτε να τα έχετε εκεί μέχρι και 6 μήνες. Ακόμη πιο διασκεδαστικό, βάλτε τα ψιλοκομμένα βότανα σε παγοθήκες. Προσθέστε νερό και παγώστε τα. Θα έχετε έτσι πάντα πρωτότυπα παγάκια για τα φαγητά ή τα ποτά σας.

1 Comment

  1. Tastes great!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *