destination taste!

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΥΚΟΥ

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΥΚΟΥ

ΠΑΝΑΚΟΤΑ

: 6-8
: 10 min
: 10 min
           
: 3 hr 30 min

Κλασσική ιταλική πανακότα που την διαφοροποιεί το περίφημο πετιμέζι σύκου.

Υλικά
  • 450 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 ml γάλα πλήρες
  • 3 φύλλα ζελατίνας (των 2 γρ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κλωνάρι φυσική βανίλια
  • Για το σερβίρισμα
  • 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης, τριμμένα
  • λίγα ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Μουλιάζω τα φύλλα της ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  • Βήμα 2 Σε μια κατσαρόλα βάζω την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τη ζάχαρη. Χαράζω το κλωνάρι βανίλιας με ένα κοφτερό μαχαίρι, «ξύνω» τα σποράκια της τα οποία προσθέτω στην κατσαρόλα. Ρίχνω και το κλωνάρι.
  • Βήμα 3 Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρουν μια βράση τα υλικά. Πετάω το κλωνάρι της βανίλιας, στύβω καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτω στην κατσαρόλα. Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να διαλυθούν καλά και αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνω την κρέμα να σταθεί για 30 λεπτά και μετά την μοιράζω σε μικρά μπολ ή σε φορμάκια. Σκεπάζω τα φορμάκια με μεμβράνη και τα βάζω στο ψυγείο να παγώσουν καλά για 3 ώρες.
  • Βήμα 4 Αναποδογυρίζω τα φορμάκια σε πιάτα σερβιρίσματος. Περιχύνω με το πετιμέζι σύκου και πασπαλίζω με τα φυστίκια και τα σύκα.
  • Βήμα 5 Σερβίρω αμέσως.

ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΣΥΚΟΥ

: 1 κιλό
: 30 min
: 5 hr 30 min
           
: 12 hr

Τώρα που τα σύκα είναι στο φόρτε τους, σας προτείνω να το φτιάξετε. Θα το κρατήσετε όλο το χρόνο και θα το χρησιμοποιήσετε σε βινεγκρέτ, σαλάτες, γλυκά, γιαούρτι.

Υλικά
  • 5 κιλά σύκα υπερ-ώριμα* άσπρα & μαύρα, βιολογικά ή από δικές συκιές αράντιστες
  • *Για να έχει επιτυχία το πετιμέζι θα πρέπει να διαλέξετε σύκα τα οποία έχουν ωριμάσει τόσο πολύ που να έχει ζαρώσει εντελώς η φλούδα τους και πλέον δεν τρώγονται ως φρούτα. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε και πετιμέζι από ξερά σύκα, αρκεί να τα μουλιάσετε για 1-2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν.
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω καλά τα σύκα και με τα χέρια μου τα ανοίγω για να τα ελέγξω για τυχόν σκουλήκια ή μαμούνια. Βάζω τα ανοιγμένα σύκα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βάζω τόσο νερό όσο να φτάσει 3 εκατοστά πάνω από τα φρούτα. Βάζω στη φωτιά και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 2-2½ ώρες περίπου, μέχρι να λιώσουν, φροντίζοντας να αφαιρώ τον αφρό που τυχόν σχηματίζετε στην επιφάνεια. Παράλληλα, αν δω ότι τα υγρά λιγοστεύουν και τα σύκα δεν έχουν λιώσει ακόμα, προσθέτω βραστό νερό ώστε να τα καλύπτει αρκετά και συνεχίζω ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Όταν πλέον βράσουν και λιώσουν τα σύκα, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
  • Βήμα 2 Βάζω σε μια καθαρή, ψηλή κατσαρόλα ένα μεγάλο σουρωτήρι και μέσα στο σουρωτήρι στρώνω ένα τουλπάνι ή ψιλό τούλι. Με την κουτάλα της σούπας μεταφέρω το μείγμα στο τουλπάνι για να σουρώσω το ζωμό. Μερικές φορές, πιέζω την κουτάλα επάνω στον πολτό για να περνάει καλύτερα ο ζωμός. Αφού πλέον ρίξω όλο το υλικό στο τουλπάνι, πιάνω το πανί από τις άκρες του και το στίβω καλά. Αφήνω το τουλπάνι με τον πολτό των σύκων μέσα στο σουρωτήρι για 12 ώρες (όλο το βράδυ) για να στραγγίξει καλά και κατά διαστήματα, το στίβω και με τα χέρια μου.
  • Βήμα 3 Την άλλη μέρα, πετάω το τουλπάνι με τον πολτό, βγάζω το σουρωτήρι και βάζω την κατσαρόλα με το ζωμό σε δυνατή φωτιά. Βράζω για 2 ώρες περίπου, μέχρι να δέσει, προσέχοντας να αφαιρώ τον αφρό που σχηματίζετε στην επιφάνεια. Τον αφρό τον αφαιρώ για να γίνει το πετιμέζι μου διαυγές. Στο τέλος, μεταφέρω το πετιμέζι σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνω καλά και το αφήνω να κρυώσει.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο