destination taste!

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

: 4
: 10 min
: 35 min

Το ριζότο αυτό είναι ένα ντελικάτο φαγητό που χρειάζεται και ένα ιδιαίτερο κρασί για να το αναδείξει. Ένα κομψό λευκό κρασί με διακριτικό άρωμα και εκρηκτική γεύση θα είναι το ιδανικό.

Υλικά
  • 1.500 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι ή καλής ποιότητας καρολίνα Σερρών)
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 400 γρ. μικρές γαριδούλες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη και ουρές (τα φυλάμε σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη, για άλλες συνταγές, όπως ζωμό, σούπες ή σάλτσες)
  • 4 μεγάλες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες μόνο στις ουρές τους
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο (τα φύλλα)
  • 120 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα (ή παρμεζάνα ή πεκορίνο), τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Ζεσταίνω το ζωμό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σιγοκοχλάζει, για να τον έχω κοντά μου όσο μαγειρεύω το ριζότο, σε διπλανό μάτι της κουζίνας.
  • Βήμα 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτω το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, χωρίς να ροδίσει γιατί θα πικρίσει.
  • Βήμα 3 Προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι στις άκρες και έντονα λευκοί στο κέντρο.
  • Βήμα 4 Σβήνω με το κρασί και συνεχίζω το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αρχίσει το υγρό να απορροφάται από το ρύζι. Τότε, με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια-δυο δόσεις καυτού ζωμού, χαμηλώνω τη φωτιά κάτω από το μέτριο και ανακατεύω μερικές φορές.
  • Βήμα 5 Μαγειρεύω μέχρι η δόση του ζωμού να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από το ρύζι. Ρίχνω την επόμενη δόση με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζω, φροντίζοντας η κάθε δόση να απορροφάται από το ρύζι πριν προσθέσω την επόμενη.
  • Βήμα 6 Όταν ρίξω την μισή ποσότητα ζωμού (σε 10 – 12 λεπτά περίπου), προσθέτω τις γαρίδες (μικρές και μεγάλες), αλάτι και πιπέρι, ανεβάζω ελαφρώς τη φωτιά και συνεχίζω. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 – 25 λεπτά (έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να μην χρειαστεί όλος ο ζωμός). Το ριζότο είναι έτοιμο όταν θα έχει χυλώσει και θα μελώσει, και ο κόκκος του ρυζιού θα είναι μεν τρυφερός αλλά ελαφρώς «αλ ντέντε», θα κρατάει δηλαδή στο δόντι.
  • Βήμα 7 Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το μισό τριμμένο τυρί. Ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να δώσει ακόμα πιο μελωμένη υφή στο ριζότο. Μοιράζω στα πιάτα και πασπαλίζω γρήγορα με το υπόλοιπο τυρί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρω αμέσως.