destination taste!

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

: 4
: 40 min
: 10 min

Καλοκαιρινό φαγητό που αρέσει στους πάντες. Προτιμήστε τις φρέσκες γαρίδες γιατί αυτές είναι που αφήνουν όλη τους τη γεύση στο νερό που θα χρησιμοποιήσετε για να βράσετε τα ζυμαρικά σας.

Υλικά
  • 500 γρ. μικρές γαριδούλες, κατά προτίμηση φρέσκες
  • 8 μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 1 πακέτο σπαγγέτι Νο 6
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου (ή 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες, πολτοποιημένες (ή έτοιμη πάστα λιαστής ντομάτας από βαζάκι)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) λευκό ξηρό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση με κόκκους
  • 1 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • ½ ματσάκι άνηθος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (προαιρετικά)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Καθαρίζω τις μικρές γαριδούλες από κεφάλια και κελύφη (δεν τα πετάω, αλλά τα φυλάω στην κατάψυξη, για άλλη συνταγή, ιδιαίτερα για ζωμό, σούπες, ριζότο κ.ά.). Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού τραβάω και αφαιρώ το μαύρο «εντεράκι» που διατρέχει κατά μήκος τη ράχη κάθε γαριδούλας. Από τις μεγάλες γαρίδες καθαρίζω μόνο τα κελύφη και τα «εντεράκι», αλλά αφήνω τα κεφάλια.
  • Βήμα 2 Βάζω να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσει ρίχνω τις γαρίδες, μικρές και μεγάλες, και τις βράζω για 5 λεπτά. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα, τις στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 3 Στο ίδιο νερό που έβρασα τις γαρίδες ρίχνω τα ζυμαρικά και τα βράζω για όσο διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία τους, για να γίνουν αλ ντέντε. Τα στραγγίζω καλά.
  • Βήμα 4 Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω την κρέμα σκόρδου (ή τις λιωμένες ωμές σκελίδες), την πάστα λιαστής ντομάτας και όλες τι γαρίδες για 2 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς. Σβήνω με το κονιάκ, το αφήνω για λίγο να εξατμιστεί και ρίχνω το κρασί. Ανακατεύω και ρίχνω όλες τις γαρίδες καθώς και περίπου 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν τα σπαγγέτι. Μαγειρεύω για 3 λεπτά και προσθέτω τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνω τα στραγγισμένα ζυμαρικά, ανακατεύω καλά για να καλυφθούν με τη σάλτσα και τέλος ρίχνω το μαϊντανό, τον άνηθο και τα ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού.
  • Βήμα 5 Ανακατεύω άλλη μια φορά και αποσύρω από τη φωτιά. Μοιράζω το φαγητό σε πιάτα, φροντίζοντας να μοιράσω από 2 μεγάλες γαρίδες σε κάθε μερίδα και αρκετές από τις μικρές. Προαιρετικά, πασπαλίζω με την τριμμένη παρμεζάνα.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια