προορισμός…γεύση!

Καρύδια
Ιδανικό επιδόρπιο για μετά το δείπνο, μαζί με τυριά, αχλάδια, μήλα και μια Μαυροδάφνη.
Βάλτε καρύδια αντί για κουκουνάρια στο κλασικό πέστο βασιλικού για ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιά και ένταση.
Ρίξτε ελαφρώς καβουρδισμένα καρύδια σε μια πράσινη σαλάτα, μαζί με μια χούφτα μαύρες σταφίδες κι τριμμένη φέτα. Ονειρο!
Καβουρδίστε κοπανισμένα καρύδια και πασπαλίστε μια φέτα ψωμί αλειμμένη με ανθότυρο ή κατίκι, για σνακ ή για ορεκτικό.
Τα τριμμένα καρύδια μπαίνουν σε σκορδαλιά (καρυδοσκορδαλιά) που συνηθίζεται πολύ στη βόρεια Ελλάδα και είναι εξαιρετικά νόστιμη.
Παρομοίως μπαίνουν σε σκορδάτες σάλτσες όπως στην παραδοσιακή συνταγή από την Αρκαδία με λαγό και σκορδάτη καρυδόσαλτσα.
Στην αγορά θα βρείτε και τα αμερικανικής προέλευσης καρύδια πεκάν, που είναι πιο μακρουλά και μεγαλύτερα. Προτιμήστε τα ανάλατα και βάλτε τα, σπασμένα, στο μείγμα για μπράουνι.

Αμύγδαλα
Αλεσμένα σε σκόνη (η οποία πωλείται και έτοιμη στα σούπερ μάρκετ), συμπληρώνουν τέλεια ζύμες για βάσεις τάρτας, μπισκότα, κέικ, πίτες, τούρτες.
Ταιριάζουν πολύ με τη λεπτή γεύση των ψαριών όπως στην κλασική συνταγή πέστροφα με αμύγδαλα
Με το φιλέ αμυγδάλου (δηλαδή τις λεπτοκκομένες φέτες) διακοσμείτε κέικ, τάρτες και τούρτες.
Η αμυγδαλόπαστα ή μάρτζιπαν, δηλαδή η πάστα από ψίχα αμυγδάλου, ασπράδι αυγού και ζάχαρη είναι από τις βασικές πρώτες ύλες της ζαχαροπλαστικής
Τα ασπρισμένα (δηλαδή ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα) αμύγδαλα συμπληρώνουν τα περισσότερα γλυκά του κουταλιού, όπως κυδώνι, σταφύλι ή φιρίκι, καθώς και μαρμελάδες.
Ρίξτε σπασμένα αμύγδαλα σε πράσινες σαλάτες για να δώσετε έξτρα τραγανή υφή για αντίθεση με την τρυφερή υφή των σαλατικών.

Στραγάλια
Μια χούφτα αφράτα και τραγανά στραγάλια ανακατεμένα με μαύρη σταφίδα ήταν και θα είναι το πιο θρεπτικό σνακ για τα παιδιά, κάθε στιγμή της ημέρας.

Φιστίκια Αράπικα
Ίσως οι πιο απολαυστικοί ξηροί καρποί για να τους φάτε σκέτους, φρέσκους και τραγανούς, αλατισμένους ή μη και να συνοδέψετε το ποτό σας.
Η έντονη γεύση και το δυνατό τους άρωμα θέλουν προσοχή στις συνταγές γιατί μπορούν να επισκιάσουν άλλα υλικά
Από φιστίκια φτιάχνεται το πιο κλασικό αμερικανικό σνακ, το πεντανόστιμο και θρεπτικότατο φιστικοβούτυρο που θα το απολαύσετε σκέτο ή σε μπισκότα, κέικ ή γλυκές σάλτσες.

Φουντούκια
Τριμμένα σε σκόνη (η οποία πωλείται όπως και η αμυγδαλόψιχα σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ) μπαίνει σε πάμπολλες ζύμες για τάρτες, κέικ, μπισκότα και βάσεις για τούρτα.
Με τα φουντούκια φτιάχνουν πραλίνα που ταιριάζει απίθανα με τη σοκολάτα σε τούρτες, πάστες, σοκολατάκια και πολλά άλλα γλυκίσματα. Φουντούκια και σοκολάτα είναι άλλωστε τα βασικά υλικά για σπιτική μερέντα.
Λιώστε κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων και βυθίστε μέσα ολόκληρα φουντούκια. Αφήστε να στεγνώσουν και απολαύστε τα σκέτα, σαν σοκολατάκια στιγμής, ή για να διακοσμήσετε κέικ, τούρτες και γλυκά.
Μια χούφτα κοπανισμένα φουντούκια, ωμά ή ελαφρά καβουρδισμένα, νοστιμίζουν απίθανα μια χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα.
Συνοδέψτε μαλακά τυριά όπως φρέσκο κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ, ή καμαμπέρ ή μπρι, μαζί με κρασί, για ένα πολύ γευστικό και ιδιαίτερο κέρασμα.

Φιστίκια Αιγίνης
Τριμμένα μπαίνουν σε ζύμες για κέικ και τάρτες.
Ο πολτός τους δίνει χαρακτηριστικό άρωμα και χρώμα σε σάλτσες, κρέμες, παγωτά και γρανίτες.
Συνοδεύουν εξαιρετικά φρουτοσαλάτες, ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές ή με εξωτικά φρούτα.
Πασπαλίστε πολύχρωμες σαλάτες με κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης και απογειώστε τη γεύση τους
Βάλτε κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης σε μείγμα για απλά μπισκότα βανίλιας και απογειώστε τη γεύση τους

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *