προορισμός…γεύση!

Πολλές φορές μαγειρεύω ένα φαγητό υπολογίζοντας 4-6 μερίδες για να φάμε μεσημέρι και βράδυ, αλλά για διάφορους λόγους, δεν καταναλώνετε. Πότε τα παιδιά τρώνε κάτι έξω, πότε αποφεύγουμε τα βραδινά γεύματα… Η ουσία είναι ότι το φαγητό περισσεύει. Αν δοκιμάσω να το σερβίρω την επόμενη μέρα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα το πλησιάσει κανείς… Καλομαθημένοι στο φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, δύσκολα μπορώ να «περάσω» το χθεσινό για φρέσκο. Έτσι, έχω βρει τον τρόπο να «μεταμορφώνω» με το μαγικό μου ραβδάκι, το περίσσευμα σε έδεσμα.

Έμεινε κοτόπουλο ψητό;
Ψιλοκόβω το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα στρώνω σε ένα ταψάκι. Προσθέτω ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (φυστίκια, αμύγδαλα) και σκεπάζω με πουρέ πατάτας. Πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά και ψήνω στο φούρνο για λίγα λεπτά.

Τι κάνω το κοκκινιστό;
Στραγγίζω το κρέας από την σάλτσα του και το ψιλοκόβω σε ένα μπολ. Προσθέτω ένα χτυπημένο αυγό, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και 2 κουταλιές φρυγανιά. Ανακατεύω ελαφρά και πλάθω σε κεφτεδάκια. Πανάρω με λίγο αλεύρι και τα τηγανίζω. Τα σερβίρω με μια πράσινη σαλάτα.

Περίσσεψε πουρές πατάτας;
Ανακατεύω τον πουρέ με 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό, προσθέτω λίγο αλεύρι. Πλάθω σε μπιφτέκια. Τα πανάρω σε αλεύρι, αυγά και φρυγανιά και τα τηγανίζω μέχρι να ροδίσουν.

Με το χθεσινό μπριαμ
Στραγγίζω τα λαχανικά από το πολύ λάδι τους και τα ψιλοκόβω σε ένα μπολ. Προσθέτω τριμμένη φέτα ή κάποιο πικάντικο κασέρι και 1 χτυπημένο αυγό. Κόβω λωρίδες από φύλλο κρούστας και ετοιμάζω μπουρεκάκια λαχανικών.

Έμεινε κέικ
Αν έχει μείνει κέικ και έχει ξεραθεί, ρίχνω τα κομμάτια σε ένα μούλτι και τα θρυμματίζω σε ψίχουλα. Προσθέτω λίγο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύω. Φτιάχνω μια αφράτη κρέμα για τιραμισού και χρησιμοποιώ το τριμμένο κέικ, ως βάση.

Το ξερό ψωμί
Οι ξερές φέτες από χθεσινό και προχθεσινό τις θρυμματίζω στο μούλτι και τις φτιάχνω τριμμένη φρυγανιά, ή τις κόβω σε μικρούς κύβους και τις ψήνω στο φούρνο σαν κρουτόν για τις σαλάτες.

Ξερό τυρί
Έχω πολύ καιρό στο ψυγείο ένα ξεχασμένο και απελπιστικά ξεραμένο τυρί; Το τρίβω (με λίγη προσπάθεια) στον τρίφτη και το χρησιμοποιώ για να αποτελειώσω τα ριζότα μου ή το πασπαλίζω σε πράσινες σαλάτες.

Μαγειρεμένες πατάτες
Έχουν περισσέψει πατάτες φούρνου ή τηγανητές; Τις αξιοποιώ σε γρήγορες ομελέτες ή σε σούπες χορταρικών.

Περίσσεψε ψητό ή βραστό ψάρι;
Είναι το τέλειο υλικό για μια εύκολη ψαροσαλάτα. Αφαιρώ τα κόκκαλα και το δέρμα, το θρυμματίζω το ψαχνό. Προσθέτω 2 κουταλιές γιαούρτι, 2 κουταλιές μαγιονέζα και διάφορα βραστά λαχανικά (αρακά, καρότο, πατατούλα). Αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα θα δώσουν γεύση.

2 Comments

  1. Πολύ χρήσιμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *