προορισμός…γεύση!

Όταν πάνω από 70 διαφορετικά είδη τοπικών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών, από ροφήματα, γαλακτοκομικά και αρτοσκευάσματα έως πίτες, γλυκίσματα και αλίπαστα, βρίσκονται τοποθετημένα σε ατελείωτες σειρές τραπεζιών με ολόλευκα τραπεζομάντηλα, όταν εκεί παρευρίσκονται συγκεντρωμένοι οι τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες που προσέφεραν τα προϊόντα τους, ντόπιοι διακεκριμένοι σεφ που τα μετέτρεψαν σε μοναδικά εδέσματα, οι γυναίκες του νησιού που με την καλαισθησία, τις γνώσεις και την αγάπη τους έβαλαν την σφραγίδα της τελειότητας στην όλη διοργάνωση και όταν το σκηνικό εντός του οποίου όλα αυτά διαδραματίζονται είναι μια ευρύχωρη αίθουσα, που αιωρείται κάπου μεταξύ ουρανού και γης, αγναντεύοντας από ψηλά τον ευλογημένο τόπο που την φιλοξενεί, τότε η εκδήλωση φέρει τον τίτλο «Παρουσίαση Ελληνικού Πρωινού Καλύμνου», οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα σεφ είναι ο Δημήτρης Κουλλιάς και ο Μιχάλης Μάρθας, ο τόπος είναι το Συνεδριακό Κέντρο της Μονής του Αγίου Σάββα και συγκεντρωμένοι εκεί βρίσκονται σύσσωμες οι αρχές του ακριτικού νησιού, αλλά και οι κάτοικοί του με μία μαζικότητα εντυπωσιακή και πρωτοφανή για τέτοιου είδους εκδηλώσεις!

Η φωτεινή και απλόχωρη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Μονής Αγίου Σάββα, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση.
Η Ευδοξία Τσουγκράνη, μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου, φορώντας την επίσημη φορεσιά του νησιού, το καβάδι, πρωταγωνιστεί στην αναπαράσταση του εθίμου της προσφοράς δώρων στην πεθερά από τη νύφη. Στο κεφάλι της στηρίζει το «ξίσμα», μεγάλο και γλυκό ψωμί με μυρωδικά, διακοσμημένο με στολίδια από ζυμάρι (λουλούδια, πουλιά, στεφάνια και με το όνομα της νύφης και του γαμπρού) και αλειμμένο με αυγό για να γυαλίζει. Τα «ξίσματα» τοποθετούνται σε στρογγυλούς σοφράδες πολίτικους, με βάση βαθουλή και στρογγυλή, που τους μετέφεραν οι γυναίκες στα κεφάλια τους.

Διοργανωτές της γιορτής αυτής για την καλύμνικη γαστρονομία ήταν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Ξενίας», το Δίκτυο AlterNet Καλύμνου, οι παραγωγοί και οι Αγροτικοί Φορείς του νησιού.
Η Κάλυμνος, η 41η περιοχή της Ελλάδας, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξ.Ε.Ε., το οποίο μετρά ήδη 8 χρόνια επιτυχημένης πορείας (από το 2010), εντυπωσίασε όλους όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή, χάρη στην ατελείωτη ποικιλία αγνών και εύγευστων τοπικών προϊόντων, τις εξαιρετικές καλύμνικες συνταγές, που διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού μεταλαμπαδευόμενες από μάνα σε θυγατέρα και κυρίως χάρη στην συλλογικότητα, την μεθοδικότητα και την στοχοπροσήλωση, που χαρακτήρισαν την δουλειά όλων των εμπλεκομένων φορέων και ατόμων, ώστε να οδηγηθούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα για την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού. Μία προσπάθεια που τελικά πήγε πολύ παραπέρα αναδεικνύωντας τις πολλαπλές πτυχές της πολιτισμικής προσωπικότητας της Καλύμνου.
Θυμαρίσιο μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, ευωδιαστά εσπεριδοειδή, κρίθινες κουλούρες, καλύμνικα τυροκομικά και εφτάζυμα, αρωματικά βότανα, κοπεχάϊ και τρουμούλα, φύλλα και μουούρι, γλυκό κρασί Ανάμα! Όλα αυθεντικά προϊόντα της Καλύμνου, τα οποία καλούνται να παίξουν τον ρόλο γαστρονομικών Σειρήνων, που θα οδηγήσουν ξανά και ξανά πίσω στον τόπο αυτό, τους έστω και για μία φορά κοινωνούς της πολυεπίπεδης μοναδικότητάς του!

Αριστερά παξιμαδάκια επτάζυμα και γλυκάνισου, στο κέντρο επτάζυμα ψωμιά και στο πανέρι επτάζυμο σε φέτες και μπουκιές επτάζυμου. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας κουλούρες με χαρούπι.
1. Καλύμνικο τυρί. – 2. Στο κέντρο της πιατέλας χλωρή μυζήθρα, με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα της.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου της Καλύμνικης Ένωσης Ξενοδόχων Νικολάου Τσαγκάρη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την επιτυχία της εκδήλωσης για το Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου. Η προσέλευση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου ήταν εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των τοπικών παραγωγών.

Τα κόλυβα, μία super δυναμωτική τροφή, ιδανική για το πρωινό. Πίσω τους εκκλησιαστικά ψωμιά, άρτοι και πρόσφορα.
1. Κοπανιστή Καλύμνου και τα τ’ροβόλια που δίνουν στο κάθε τυρί το ιδιαίτερο σχήμα του.  – 2. Γιαουρτάκια από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, δίπλα τους η χλωρή μυζήθρα, πίσω της το καλύμνικο τυρί (δεξιά) και η μυζήθρα με το καλύμνικο θυμαρίσιο μέλι, καθώς και η κοπανιστή Καλύμνου στα αριστερά της φιάλης με το πρόβειο γάλα.
Στην πρώτη σειρά και από αριστερά: ψωμί με σχινόκαρπο, εφταζυμένιο παξιμάδι, παξιμάδι χαρουπιού, γλυκό παξιμάδι χαρουπιού με αμύγδαλα, ψωμί με χαρούπι. Πϊσω κριθαροκούλουρα και συσκευασίες με παξιμάδια.
1. Καλύμνικο τυρί σε κόκκινο κρασί, καλύμνικο τυρί με πιπέρι ή θυμάρι και καλύμνικο γραβιεράκι. – 2. Κουλούρες με χαρούπι και επτάζυμες μπουκιές.

Αυτόν τον πολιτισμικό-γαστρονομικό πλούτο της Καλύμνου καλούμαστε τώρα να αξιοποιήσουμε εμείς οι ξενοδόχοι, προσφέροντάς τον στους επισκέπτες του νησιού». Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος του Ξ.Ε.Ε. Γιώργος Πίττας και ακολούθησε η Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Πόπη Μαύρου, μία γυναίκα-κινητή εγκυκλοπαίδεια για οτιδήποτε αφορά στην παράδοση και την ιστορία της Καλύμνου, η οποία μέσα από την μεστή ομιλία της, μετέφερε τους ακροατές της σε εποχές που παρήλθαν μεν, αλλά έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην σύγχρονη Κάλυμνο και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του νησιού.

1. Πίσω η φανουρόπιτα και σε πρώτο πλάνο η πάστα φλόρα. Πλούσιες οι «γλυκασσές» της Καλύμνου! – 2. Στο υψηλότερο επίπεδο Κυπραίικο και Αμυγδαλόπαστα, στο μέσον Τρίγωνο Αμυγδαλωτό Καλύμνου και κάτω φωλιές. – 3. Τα χαριτωμένα Λαζαράκια, φτιαγμένα με αλεύρι, ταχίνι, χυμό πορτοκαλιού, αλλά και σταφίδες και καρυδόψιχα με τα οποία «γεμίζουν» οι νοικοκυρές την κοιλίτσα τους.
1. Τρουμούλα (είδος ζελέ με νισεστέ) σε όμορφο και γεμάτο νοσταλγία εμαγιέ σκεύος! – 2. Καλύμνικο cheese cake με σάλτσα εσπεριδοειδών.
1. (Γ)υριστές, οι λουκουμάδες της Καλύμνου περιχυμένοι με μπόλικο αρωματικό μέλι, παρόντες σε όλες τις σημαντικές -χαρούμενες ή μη- στιγμές των κατοίκων του νησιού και παρατηρούντες τα πάντα με το «μάτι» που τους δημιουργεί η πρωτότυπη αυτή κουτάλα, με την οποία το μείγμα πέφτει στο καυτό λάδι. Λέγεται ότι πήραν αυτήν την ονομασία επειδή, όταν τους ετοίμαζαν οι νοικοκυρές, τους «γύρναγαν» στην γειτονιά (γυριστές-υριστές) προκεμένου να διεκδικήσουν τον τίτλο των πιο επιτυχημένων και των πιο καλοσχηματισμένων!  – 2. Καλύμνικα πουγγιά με μπόλικη φρέσκια μυζήθρα και άρωμα κανέλλας.
1. Αυγά ζουμί, η καλύμνικη στραπατσάδα.  – 2. Παλαμίδα παστή, σκουμπρί και ξιφίας καπνιστά, το πολυβραβευμένο καπνιστό φιλέτο λευκού τόνου και πολλες ακόμα λιχουδιές του Συνεταιρισμού Kalymnos Sea Food.

Χαιρετισμούς απηύθυναν προς το πολυπληθές κοινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λέρου-Καλύμνου και Αστυπαλαίας Παϊσιος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσων και Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου για τον Πρωτογενή Τομέα και την Γαστρονομία Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την Κω ταξίδεψαν, προκειμένου να παρευρεθούν στην εκδήλωση, η Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών-Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου. Ακολούθησε μουσικό καλωσόρισμα από τον κ. Γλυκοκάλαμο και την κ. Λελέκη-Ζαγοριανού και στην συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα-ένα τα καλαίσθητα στρωμένα τραπέζια, να θαυμάσουν και να γευθούν τα καλούδια της καλύμνικης γαστρονομίας!
Το Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA και από το περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

1. Καλύμνικο Κοπεχάϊ, με τριμμένη φρυγανιά να αντικαθιστά το αλεύρι της κλασσικής συνταγής, αλλά και μεγάλη ποσότητα αλεσμένου αμύγδαλου ή καρυδιού.  – 2. Ελαφρύ και ντελικάτο γαλακτομπούρεκο Καλύμνου με ρυζάλευρο.
1. Φύλλα, τα καλύμνικα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα ή και με λαχανόφυλλα. Κατά το μαγείρεμά τους προστίθενται στην κατσαρόλα και φέτες ντομάτας. – 2. Ροβύθια -ή αρβίτσα- φούρνου.
Μουούρι, το γεμιστό πασχαλινό κατσικάκι.
1. Το σπινιάλο, σάρκα από πίνες που συντηρείται μέσα σε μπουκάλι, στο θαλασσινό νερό που κρατούν μέσα τους όσο είναι ζωντανά τα όστρακα, μαζί με ελάχιστο λάδι, σφραγισμένες με φελλό, που συγκρατεί ο γερός σπάγκος που μπαλώνουν τα δίχτυα οι ψαράδες.  – 2. Επειδή η παρουσίαση του Καλύμνικου Πρωινού ολοκληρώθηκε με μεσημεριανό -ή brunch αν προτιμάτε- περιελάμβανε και άλλες κλασσικές γεύσεις του νησιού. Εδώ το μιρμιζέλι, η ντόπια εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας, με την σταρένια κουλούρα και την κοπανιστή Καλύμνου, γαρνιρισμένη με καπαρόφυλλα (το μπροστινό μπωλ) ή κρίταμο.

Κατερίνα Μαρινάκη
https://livetotravelandtaste.com/

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *