προορισμός…γεύση!

Η γαλλική γαστρονομία είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Τόσο πολύ ώστε οι ξένοι τουρίστες θέλουν να τα δοκιμάσουν όλα χωρίς δεύτερη σκέψη. Ωστόσο, υπάρχουν συνταγές που οι γάλλοι δεν αγαπούν ιδιαίτερα, ούτε καν τις μαγειρεύουν στην καθημερινότητά τους και όμως, έχουν γίνει διάσημες. Εγώ σας έχω τις συνταγές που σχεδόν, όλοι όσοι επισκέπτονται την Γαλλία νομίζουν ότι πρέπει «απαραιτήτως» να δοκιμάσουν.

  1. Η bouillabaisse
    Αν πάτε στη νότια Γαλλία και ειδικά στη Μασσαλία, σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε μια καλή bouillabaisse. Είναι η γαλλική ψαρόσουπα, διάσημη και πεντανόστιμη.
  2. Βατραχοπόδαρα
    Δεν θα έλεγα ότι τα βρίσκουμε στα μενού των εστιατορίων της Γαλλίας. Με σκόρδο, με μαϊντανό ή στο φούρνο, τα βατραχοπόδαρα είναι ακόμα μέρος της γαστρονομικής κληρονομιάς των γάλλων. Είναι συνταγή που αναζητούν κυρίως οι τουρίστες, σε αντίθεση με τους γάλλους που δεν τα προτιμούν.
  3. Τα σαλιγκάρια
    Σαλιγκάρια με σκόρδο… Υπάρχουν εκείνοι που θα τα λατρέψουν και εκείνοι που θα αηδιάσουν. Οι τουρίστες τα έχουν συνδέσει με την γαλλική κουζίνα. Οι Έλληνες με την Κρητική. Ωστόσο, οι Γάλλοι τα καταναλώνουν πολύ σπάνια.
  4. To ξινό λάχανο
    Αυτή η αλσατική σπεσιαλιτέ αρέσει πραγματικά σε όλους; Γενικά, τείνουμε να δοκιμάζουμε τη σπεσιαλιτέ μιας περιοχής ή μιας χώρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γάλλοι το μαγειρεύουν και πολύ συχνά.
  5. Το γλυκό κανελέ (Canelé)
    Τραγανό, μαλακό, καραμελωμένο και αρωματισμένο με βανίλια και ρούμι, το κανελέ είναι το «γλυκό έμβλημα» του Μπορντό και των τουριστών.
  6. Τα quenelle
    Όσοι επισκέπτονται την Λυών, για κάποιο λόγο, νομίζουν ότι τα quenelle είναι το τοπικό έδεσμα. Ένα είδος κεφτέ σε σχήμα κενέλ, από αλεύρι, αυγά, και νερό που «κολυμπά» σε μια κρεμώδη σάλτσα ψαριού.
  7. Τα μακαρόν
    Οι τουρίστες θέλουν πάντα να δοκιμάσουν ένα μακαρόν από τον La Durée. Αυτά τα μικρά γλυκά είναι τόσο διάσημα στους τουρίστες που θεωρούν ιεροσυλία να βρεθούν στη Γαλλία και να μη δοκιμάσουν. Για τους γάλλους πάλι… δεν θα το έλεγα.
  8. Το κασουλέ
    Είναι σπεσιαλιτέ από τη νοτιοδυτική Γαλλία με κρέας (συνήθως κοτόπουλο) και φασόλια. Το κασουλέ έχει τι δική του φήμη προσελκύοντας πολλούς τουρίστες που τους αρέσουν να τρώνε πλούσια φαγητά. Μια από τις γαλλικές γαστρονομικές σπεσιαλιτέ που όμως δεν μαγειρεύετε συχνά.
  9. Κρεμμυδόσουπα
    Η παραδοσιακή σούπα της γαλλικής κουζίνας ,η οποία είναι συχνά ένα από τα πιάτα που παραγγέλλουν οι τουρίστες που επιθυμούν να ανακαλύψουν τη γαστρονομία της χώρας.
  10. Γεμιστό περιστέρι
    Σας πληροφορώ φίλοι μου ότι ελάχιστοι γάλλοι το παραγγέλνουν στα εστιατόρια και όταν σκέφτονται πουλερικό, προτιμούν το απλό ψητό κοτοπουλάκι. Το γεμιστό περιστέρι δεν θα το έλεγα και αγαπημένο τους.

©Ντίνα Νικολάου

1 Comment

  1. Exceptional!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *