προορισμός…γεύση!

Κλασινό ελληνικό πιάτο τα χόρτα που συνήθως, αντικαθιστούν την χωριάτικη σαλάτα. Συνηθίζουμε να συνοδεύουμε τα ψάρια μας (ψητά ή τηγανητά) και σχεδόν πάντα τα ζητάμε σε ταβέρνες και ουζερί… Ξέρετε όμως την διατροφική αξία τους;

ΒΛΗΤΑ

Τα χόρτα βλήτα (Amaranthus viridis) είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη διατροφική αξία και λίγες θερμίδες.
Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική πηγή σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ένα φλιτζάνι βρασμένα βλήτα (132 γρ.) παρέχει με βάση την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, βιταμίνη Κ (20%), βιταμίνη Α (73%), βιταμίνη C (90%), φυλλικό οξύ (19%), ριβοφλαβίνη (10%), βιταμίνη B6 (12%), ασβέστιο (28%), σίδηρο (17%), μαγνήσιο (18%), κάλιο (24%) και μαγγάνιο (57%).
Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα.
Επιπλέον βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα.
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των βλήτων είναι η ικανότητα τους να μειώνουν την LDL-κακή χοληστερόλη στο αίμα λόγω της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, και των φυτικών ινών που περιέχει.
Είναι ιδανικά και για άτομα με αναιμία, διότι είναι πλούσια σε σίδηρο. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο.
Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Τέλος, επειδή περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.

Βλήτα αχνιστά με φέτα και αυγά

Ένα ελαφρύ πιάτο που μπορείτε να το σερβίρετε σε ζεστές μέρες. Διαλέξτε τρυφερά βλήτα και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μυρώνια ή και καυκαλήθρες.

ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ

Τα φύλλα της γλιστρίδας περιέχουν πολύ νερό (95%) και πολλές θρεπτικές ουσίες: μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό), ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες C, Ε, Α, Κ και κόμμι (πολυσακχαρίτης που απορροφάται κυρίως από το παχύ έντερο και διατηρεί υγιή τη χλωρίδα του).

Ιδιότητες και ενδείξεις γλιστρίδας

  • Τονωτικό
  • Διουρητικό
  • Ευεργετικό για την κολίτιδα, τις αμοιβάδες και τις πέτρες στη χολή
  • Μειώνει η πίεση του αίματος.
  • Θεραπεύει τα στομαχικά έλκη και τις παθήσεις ουροδόχου και χολής και τα μάτια.
  • Σταματάει την αιμορραγία.

Σαλάτα με ψητές πατάτες, γλυστρίδα, κόκκινες και πράσινες ντομάτες

Οι πράσινες ντομάτες είναι τραγανές και ολόδροσες και κάνουν «κόντρα» με τα ζουμερά, κατακόκκινα ντοματίνια.

ΣΤΥΦΝΟΣ

Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, που μεταξύ άλλων συνεισφέρει στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, βιταμίνη Ε, που επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και καροτενοειδή.
Επίσης, περιέχει ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Έχει ελαφρώς πικρή γεύση και χρησιμοποιείται για βραστή σαλάτα ή ως υλικό σε συνταγές με λαχανικά και κρέας.
Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται και βρίσκουμε σε λαϊκές αγορές και σε μανάβικα.

ΑΛΜΥΡΑ

Είναι μια φημισμένη σαλάτα, συνήθως γίνεται τουρσί.
Είναι καλλιεργήσιμο χόρτο λόγω της εμπορικής της αξίας.
Περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που βελτιώνουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Μπαρμπούνια τραγανά σε στρώμα αλμύρας και λαχανικά σοτέ

Η αλμύρα ή αρμυρίκι είναι χορταρικό που φυτρώνει στην άμμο. Τρώγεται ωμή ή ελαφρώς ζεματισμένη. Μπορείτε να συνοδέψετε τα ψάρια σας ή να την κάνετε τουρσάκι.

ΑΡΜΥΡΗΘΡΑ ΤΟ «ΣΠΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»

Είναι ένα φυτό που φυτρώνει σε υγρότοπους, κυρίως κοντά στη θάλασσα, και δευτερευόντως κοντά σε ποτάμια και λίμνες.
Σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές φτιάχνουν με τα τρυφερά βλαστάρια του φυτού τουρσί ή βραστή σαλάτα, στην οποία προσθέτουν ελαιόλαδο και άφθονο λεμόνι για να απαλύνουν την ελαφρώς αλμυρή γεύση τους.
Ωστόσο, όπως όλα τα χόρτα περιέχουν μικρές συγκεντρώσεις βιταμινών C και Ε και οι αρμυρήθρες που φυτρώνουν κοντά στη θάλασσα είναι πλούσιες σε ιώδιο και μεταλλικά στοιχεία.

Φαγκρί στη γάστρα με αχνιστά χόρτα

Ελαφριά πρόταση για να απολαύσουμε ένα ψάρι με χόρτα. Τα αμύγδαλα δίνουν τραγανότητα και το πορτοκάλι την οξύτητα που δυναμώνει το τρυφερό φαγκρί.

Μπακαλιάρος στη γάστρα με χόρτα και ξερά δαμάσκηνα

Ο μπακαλιάρος ταιριάζει με γλυκά υλικά όπως τα χόρτα ή τα ξερά φρούτα, όπως τα δαμάσκηνα. Στο Αγιο Ορος αλλά και σε πολλά μέρη στην Πελοπόννησο τον μαγειρεύουν με σταφίδες.

Αθηνά Ρούντου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc Επιστημονική υπεύθυνη Διαιτολογικών Μονάδων ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνης & ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Λάρισα, Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας Email: [email protected]

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *