προορισμός…γεύση!

Καλλιεργείτε εδώ και χιλιετίες, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Η καλλιέργειά του ήταν γνωστή στην Κίνα από το 2200 π.Χ. και φαίνεται ότι μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από τον Μέγα Αλέξανδρο. Στην Κύπρο και στα Δωδεκάνησα το ονομάζουν χρυσόμηλο, ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος χρησιμοποιούν το όνομα ζαρδελιά. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε πρώτα στην Ιταλία και την Ισπανία. Η αλήθεια είναι πως στη Γαλλία δεν είχε στην αρχή και μεγάλη επιτυχία , γιατί το κατηγορούσαν πως έφερνε πυρετό. Όταν όμως, ο κηπουρός του βασιλιά αποφάσισε σιγά- σιγά να το καλλιεργήσει στις Βερσαλλίες, τότε ξεκινήσαν και άλλοι αγρότες στη νοτιοανατολική Γαλλία.
Το βερίκοκο καταναλώνεται από τον Μάρτιο έως και το Σεπτέμβριο αλλά τα καλύτερα είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο
Το πορτοκαλί του χρώμα, η γλυκιά και ελαφρώς ξυνούτσικη γεύση του, το κάνει αξιολάτρευτο και αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!
Πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες είναι φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Έχει λίγες θερμίδες και το κυριότερο είναι πως περιέχει προβιταμίνη Α (ή Β καροτένιο) που του δίνει το όμορφο πορτοκαλί χρώμα του, βιταμίνη C και κάλιο. Τέλος, το βερίκοκο είναι μια πηγή φυτικών ινών που περιλαμβάνει πηκτίνη.
Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες βερίκοκων, χωρισμένες ανάλογα με το πού καλλιεργούνται ή το όνομα του παραγωγού. Οι πιο γνωστές στην Ελλάδα είναι:
Μπεμπέκου: Προέρχεται από την περιοχή της Αργολίδας. Ο καρπός του είναι μικρός, με σφιχτή σάρκα και πλούσιο άρωμα. Το χρώμα του εξωτερικά είναι έντονο πορτοκαλί με λίγους τόνους κόκκινου.
Διαμαντοπούλου: Καλλιεργούνται στην Κορινθία. Ο καρπός τους είναι μέτριος σε μέγεθος με σφαιρικό σχήμα και ελαφρώς πλακέ. Το χρώμα τους είναι κίτρινο και η σάρκα του μαλακή, πολύ γλυκειά και αρωματική.
Φαράλια: Μεγάλα σε μέγεθος φρούτα με συνεντική και σκληρή σάρκα. Το χρώμα τους είναι έντονο πορτοκαλοκόκκινο και είναι πολύ αρωματικά.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα αποξηραμένα βερίκοκα που συνήθως προέρχονται από την Τουρκία, το Ιράν, την Καλιφόρνια ακόμη και από την Αυστραλία. Αν και έχουν πολύ γλυκιά γεύση, δεν περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα φρέσκα. Αυτή η γεύση οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αφυδατωμένο και συνεπώς πολύ συμπυκνωμένο.

ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ
Το βερίκοκο είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο και δεν του αρέσει καθόλου το κρύο. Διαλέγουμε φρούτα όχι πολύ ώριμα και σφιχτά. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν στη φρουτιέρα μαζί με τα άλλα φρούτα αλλά αν έχει πολύ ζέστη μπορούμε να τα φυλάξουμε στο συρτάρι του ψυγείου. Για να τα καταναλώσουμε όμως, θα πρέπει πρώτα να τα βγάλουμε από το ψυγείο και να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ
Το βερίκοκο είναι πολύ νόστιμο ωμό αλλά και μαγειρεμένο σε γλυκά ή φαγητά.
– σε σιρόπι: μαζί με βότανα (δεντρολίβανο, λεβάντα) ή / και μπαχαρικά (κανέλα, βανίλια …)
– στο τηγάνι με λίγο βούτυρο
– σε κομπόστα
– ψητά μπάρμπεκιου
– σε τάρτες
– σε φρουτοσαλάτες
– χυμούς
– μαζί με δημητριακά για το πρωινό
– μαρμελαδα
αλλά και….
– σε σαλάτες
– με κρέας ή ψάρι
– με φουα γκρα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ

ΠΑΒΛΟΒΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ

ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΣΕ ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ΚΑΙ ΘΥΜΑΡΙ

ΚΕΪΚ ΜΕ ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΤΟΥΡΤΙΤΣΑ ΜΕ ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ

1 Comment

  1. Πολύ χρήσιμο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *