προορισμός…γεύση!

Ίσως το εθνικό ποτό των Ελλήνων αποτελεί κομμάτι της γαστρονομικής μας κουλτούρας. Συνοδεύει πάντα τα μεζεδάκια σε ταβέρνες, καφενεία και ουζερί. Το ούζο παράγεται από το υποπροϊόν των σταφυλιών και αρωματίζεται με γλυκάνισο. Χρώμα διάφανο που μόλις αναμειχθεί με το νερό γίνεται γαλακτώδες και άρωμα έντονο.
Προέλευσή του η Λέσβος και συγκεκριμένα το Πλωμάρι όταν το 1856 ο Νικόλαος Κατσαρός άνοιξε το πρώτο αποστακτήριο ούζου και κατάφερε να κάνει διάσημο το ποτό του και το νησί ολόκληρο, αφού η Λέσβος κατέχει το 50% της συνολικής παραγωγής στη χώρα μας.
Το ούζο πίνεται απαραίτητα σε ψηλό λεπτό ποτήρι με νερό ή πάγο και φυσικά συνοδεύεται από τα απαραίτητα θαλασσινά μεζεδάκια.

Μαρίδες στο τηγάνι σε κουρκούτι

Φτιάξτε αυτό το φαγητό και με άλλα μικρά ψάρια όπως γαύρο ή μικρό γοπάκι. Εχουμε υπόψη πώς, ενώ η μαρίδα δεν απαιτεί το παραμικρό καθάρισμα, παρά μόνο καλό πλύσιμο, τα υπόλοιπα ψαράκια χρειάζονται καθάρισμα από εντόσθια και κεφάλια και, αν είναι λίγο μεγαλύτερα, από τις ραχοκοκαλιές.

.

Γαρίδες στο τηγάνι με δεντρολίβανο

Αξίζει να αναζητήσουμε φρέσκο δεντρολίβανο σε ένα καλό φυτώρια και στα ενημερωμένα μανάβικα και σούπερ μάρκετ, καθώς το άρωμά τους εισχωρεί καλύτερα στον κορμό κάθε γαρίδας και τις μαρινάρει έξοχα.

.

Υπάρχουν 3 εκδοχές για την προέλευση του ονόματός του. Από την αρχαία ελληνική λέξη «Όζος» που σημαίνει μυρωδιά, ή από το τουρκικό «Uzum» που σημαίνει σταφύλι και τέλος, την ιταλική έκφραση «Uso Massalia», φράση η οποία υπήρχε επάνω στα κιβώτια που έρχονται από τη Μασσαλία προς την Ελλάδα και περιείχαν μετάξι.

.

Ψαροκεφτέδες με ούζο και μουστάρδα

Τέλειο μεζεδάκι για ούζο και παρέα. Η βινεγκρέτ που σας προτείνω είναι ιδιαίτερα πικάντικη και αν δεν την αντέχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απαλή μουστάρδα.

.

Γαρίδες σαγανάκι «πλωμαρίτικες»

Ποιο «μεθυστικές» γαρίδες δεν θα έχετε ξαναδοκιμάσει. Τα αρώματα από το ούζο, το μαραθόσπορο και τη φρέσκια ρίγανη είναι μοναδικά. Το πετιμέζι θα δώσει γλύκα στις ξινούτσικες ντομάτες και θα δέσει τη σάλτσα.

Μύδια γκρατέν με αμύγδαλο

Ένα σούπερ μεζεδάκι για το ουζάκι με την παρέα μας. Το τριμμένο αμύγδαλο απογειώνει τη γεύση των μυδιών και δίνει ένα άρωμα ξεχωριστό.

.

Σε θαλασσινά μαγειρέματα που χρησιμοποιούμε κρασί για το «σβήσιμο» μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ούζο. Ποιο δυνατά αρώματα και σίγουρα… έξτρα γεύση!

.

Γαύρος μαρινάτος με δυόσμο και κόλιανδρο

Για μια ωραία παρουσίαση του γαύρου, βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ λεπτοκομμένες στρογγυλές φέτες κολοκυθιών, ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, 1 πιπεριά Φλωρίνης τριμμένη στη λεπτή πλευρά του τρίφτη, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και απλώστε το μείγμα σε μια πιατέλα. Από πάνω βάλτε φιλέτα μαριναρισμένου γαύρου και σερβίρετε.

.

Απολαύστε το και με όλα τα φρέσκα θαλασσινά… κυδώνια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινούς, πεταλίδες…!

.

Χταπόδι κονφί σε ελαιόλαδο με φρέσκια ρίγανη

Μελωμένο, τέλειο χταποδάκι που όμοιο του δεν έχετε ξαναγευτεί! Για μια ακόμη φορά το ελαιόλαδο κάνει το «θαύμα» του. Αν θέλουμε αυτό το τέλειο μεζέ να το κάνουμε φαγάκι καλοκαιρινό δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε το τελευταίο τέταρτο που σιγοβράζει το χταπόδι, να προσθέσουμε αλμυρίκια καθαρισμένα και πλυμένα . Για το σερβίρισμα απλά τα σουρώνουμε από το ελαιόλαδο που σιγόβρασαν και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *