προορισμός…γεύση!

Την επόμενη φορά που θα πας στο σούπερ μάρκετ, αγόρασε 1 πακέτο κατεψυγμένο φύλλο σφολιάτας. Κάθε πακέτο έχει 2 φύλλα, το καθένα τυλιγμένο ξεχωριστά για να χρησιμοποιήσεις όσα θέλεις. Μη νομίζεις ότι η σφολιάτα είναι κατάλληλη μόνο για τις πίτες και τις τάρτες που φτιάχνει η μαμά σου. Μπορείς να φτιάξεις πολλά μεζεδάκια, εύκολα και οικονομικά!

Αγορά, συντήρηση, ξεπάγωμα
• Στην αγορά πωλείται σφολιάτα κατεψυγμένη ή φρέσκια. Όλες σε συσκευασία 2 φύλλων με βάρος 400-500 γρ.
• Πωλείται και σφολιάτα με το κιλό σε μικρά συνοικιακά εργαστήρια ζύμης, ασύγκριτα νοστιμότερα αλλά ακριβότερα.
• Η κατεψυγμένη σφολιάτα διατηρείται αρκετό καιρό στην κατάψυξη. Η φρέσκια σφολιάτα διατηρείται μερικές ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου, αλλά αν τη βάλεις στην κατάψυξη, διατηρείται πολύ καιρό. (Πρέπει να ελέγχεις πάντα, την ημερομηνία λήξης).
• Αν αγοράσεις σφολιάτα με το κιλό, από εργαστήριο, παίρνεις μια καλή ποσότητα, τη χωρίζεις σε κομμάτια του ½ κιλού και τα φυλάς στην κατάψυξη.
• Η σφολιάτα περιέχει πολύ βούτυρο στη ζύμη της και έτσι ξεπαγώνει σχετικά γρήγορα, ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου. Καλό είναι να την ξεπαγώσεις στη συντήρηση του ψυγείου και όχι εκτός, για να γίνει το ξεπάγωμα με ασφάλεια.
Νόστιμες και γρήγορες ιδέες για σούπερ σνακς!

Τάρτες
Μη ψάχνεις για περίεργες συνταγές. Αρκεί να στρώσεις τη σφολιάτα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι, καλύπτοντας ακόμα και τα τοιχώματα και να τη γεμίσεις με περισσεύματα λαδερού φαγητού (στραγγισμένο από το λάδι του), ανακατεμένα με μυρωδικά και μπαχαρικά ή όλα τα περισσεύματα τυριών που έχεις στο ψυγείο, ανακατεμένα σε ένα μπολ με 2-3 αυγά και μπόλικο πιπέρι. Επίσης, με περισσεύματα τυριών και αλλαντικών, ανακατεμένα με τσιγαρισμένο κρεμμύδι και μπαχαρικά. Βάλε ότι μείγμα σου αρέσει και φτιάξει τη δική σου τάρτα.

Πιτάκια ή ταρτάκια
Απλώνεις τη σφολιάτα στον πάγκο σου και με ένα ποτήρι κόβεις στρογγυλά δισκάκια. Στο κέντρο τους βάζεις 1 κουταλιά από το μείγμα γέμισης που θέλεις (π.χ. τυριά, αλλαντικά, σοταρισμένα λαχανικά) και βρέχεις τις άκρες του δίσκου με λίγο νερό, με το δάχτυλό σου. Διπλώνεις το δισκάκι σαν μισοφέγγαρο, πιέζεις τις βρεγμένες άκρες για να κολλήσουν και αλείφεις με λίγο χτυπημένο αυγό, για να γυαλίσει η επιφάνεια στο ψήσιμο.

Σφολιατίνια ή στριφτάρια
Κόβεις λωρίδες πλάτους 1 ½ εκ., από τη σφολιάτα και πιάνεις κάθε άκρη τους με τα δύο σου χέρια. Το ένα χέρι στρίβει δεξιά, το άλλο αριστερά και η λωρίδα γίνεται στριφτάρι. Πασπαλίζεις με ότι σου αρέσει, μαύρο ή άσπρο σουσάμι, χοντρό αλάτι, τριμμένο τυρί, ξερά μυρωδικά. Τα απλώνεις σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα και ψήνεις για 10-15 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C, μέχρι να ροδίσουν.
Μπορείς επίσης, να αλείψεις τις λωρίδες με πέστο βασιλικού, κέτσαπ, πάστα ελιάς, πάστα λιαστής ντομάτας, πάστα κόκκινης πιπεριάς (όλα θα τα βρεις σε βαζάκια στο σούπερ μάρκετ) και τα στρίβεις να γίνουν στριφτάρια.

Σαλίγκαροι
Ακολουθείς την ίδια διαδικασία όπως έκανες με τα στριφτάρια αλλά αντί να στρίψεις τις λωρίδες, τις τυλίγεις σε στρογγυλό σαλίγκαρο. Μεταφέρεις τους σαλίγκαρους σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολα και ψήνεις με τον ίδιο τρόπο που έψησες τα στριφτάρια.

Γλυκά στριφτάρια & Σαλίγκαροι
Εκτός από αλμυρές λιχουδιές, τα ίδια ακριβώς στιφτάρια ή σαλίγκαρους μπορείς να ετοιμάσεις και με γλυκά μείγματα. Άλειψε τις λωρίδες με μερέντα, μαρμελάδα (ή ότι άλλο γλυκό άλειμμα θέλεις), πασπάλισε με τριμμένους ξηρούς καρπούς, κρυσταλλική ζάχαρη, τριμμένα μπισκότα, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερις) και έχεις έτοιμα γλυκά σνακ στο λεπτό.

Μπισκοτάκια palmier
Θυμάσαι τα μπισκότα παλμιέ της παιδικής σου ηλικίας; Αν ήξερες πόσο εύκολα φτιάχνονται… Παίρνεις ένα φύλλο σφολιάτας και το απλώνεις έτσι ώστε μπροστά ή να βρίσκεται η μακριά πλευρά του. Αλείφεις το φύλλο με μερέντα, μαρμελάδα, ταχίνι, ή όποιο άλλο γλυκό άλειμμα θέλεις και αρχίζεις να τυλίγεις τις δύο στενές πλευρές ώστε να ενωθούν στο κέντρο, σαν διπλό ρολό. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβεις το διπλό ρολό σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ., τις ξαπλώνεις σε μια λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολα, τις αλείφεις με λίγο χτυπημένο αυγό και ψήνεις για 10-15 λεπτά, στους 180°C.
Για μεγαλύτερη ποικιλία, άλειψε το κάθε μισό φύλλο με διαφορετικό υλικό, π.χ. το μισό δεξιά με μαρμελάδα και το άλλο μισό αριστερά με μερέντα. Έτσι θα έχεις παλμιέ με δύο γεύσεις.
Επίσης, τα παλμιέ γίνονται και αλμυρά, αν τα αλείψεις με κάποιο αλμυρό μείγμα όπως πάστα ελιάς ή λιαστής ντομάτας, πέστο μυρωδικών κ.λπ.

Εύκολο μιλφέιγ
Απλώνεις 1 φύλλο σφολιάτας σε μια επίπερη επιφάνεια και με ένα ποτήρι κόβεις στρογγυλά δισκάκια από τη ζύμη ή απλώς κόβεις τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τα απλώνεις σε μονή στρώση σε μια λαμαρίνα φούρνου, στρωμένη με λαδόκολα και ψήνεις για 20 λεπτά στους 180°C, μέχρι να ροδίσουν και να δεις ότι διαχωρίζονται τα φύλλα τους. Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα αλείφεις με σαντιγί, κρέμα άνθος αραβοσίτου σε όποια γεύση θέλεις, κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής (θα τη βρεις σε φακελάκια σε μορφή σκόνης και προσθέσεις γάλα). Μετά βάζεις 2-3 αλειμμένες φέτες σφολιάτας τη μια πάνω στην άλλη, σκεπάζεις με ένα σκέτο κομμάτι ψημένου φύλλου και έχεις ένα πανεύκολο μιλφέιγ. Αν θέλεις, πασπαλίζεις με άχνη.
Φυσικά, μπορείς να προσθέσεις μέσα στην κρέμα, φρέσκα φρούτα ή κομπόστα, κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, ράσμπερις).

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *