προορισμός…γεύση!

Θέλετε να οργανώσετε ένα χριστουγεννιάτικο ladies night με τις αγαπημένες σας φίλες; Τέλεια… Φτιάχνετε γιορτινή ατμόσφαιρα με χριστουγεννιάτικους ήχους, ωραία ατμόσφαιρα με απαλή μουσική. Σαγηνευτικά cocktails και φινετσάτα finger foods συμπληρώνουν το τέλειο σκηνικό για χαλαρή παρέα με τις κολλητές. Για το cocktail σας, έχει φροντίσει ο Σπύρος Σιακαβέλλας, executive bartender και Junior Brand Ambassador της Remy Cointreau, με πολυετή εμπειρία στο χώρο του bartending, ο οποίος σας προτείνει το ντελικάτο METAXA Sour!

Tα SOUR COCKTAILS είναι μια κατηγορία cocktail που εμπεριέχουν ασπράδι αυγού για επιπλέον «σώμα» στο τελικό αποτέλεσμα και λεμόνι και ζάχαρη για περαιτέρω γλυκύτητα. Υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές αλλά ο βασικός κανόνας είναι κοινός: Χρειάζεται να χρησιμοποιείς πάντοτε φρέσκα υλικά.  Το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας ήταν το πρώτο που εφάρμοσε την τακτική, συχνά με ρούμι και lime, ώστε να αποτρέψει το σκορβούτο των αντρών του, την εποχή που περιπολούσε την Καραϊβική. Οι πρώτες επίσημες ωστόσο συνταγές για sours καταγράφονται στο βιβλίο του Jerry Thomas “How to Mix Drinks Or the Bon Vivant’s Companion”, το 1862. Το METAXA sour λοιπόν ήρθε να συμπληρώσει την οικογένεια των sour cocktails χρησιμοποιώντας το METAXA 12 Stars! Η πολυπλοκότητα της γεύσης και των αρωμάτων από φλούδα πορτοκαλιού, μαύρης σοκολάτας , αποξηραμένων φρούτων και μπαχαρικών δένουν εκπληκτικά με τα υπόλοιπα υλικά του κλασικού sour, δημιουργώντας ένα μοναδικό cocktail.

Με γνώμονα το METAXA Sour, η executive cheffe Ντίνα Νικολάου σας προτείνει να το συνοδέψετε με εκλεπτυσμένα και ντελικάτα finger foods, όπως τα ρολάκια με σολομό και αβοκάντο, οι πικάντικες γαρίδες τυλιγμένες με μπέικον, αλλά και, γλυκά σύκα Κύμης γεμισμένα με «δυνατό» τσαλαφούτι.

METAXA SOUR
1 person
50ml METAXA 12 stars
20ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
10ml σιρόπι ζάχαρης
20ml ασπράδι αυγού ή aquafaba (  η φυτική εκδοχή του αυγού )
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο και ανακινούμε καλά. Σουρώνουμε το cocktail μας αδειάζουμε τον πάγο από το σεικερ και ξανά ανακινούμε δυνατά για λίγο  χωρίς πάγο (DRY SHAKE)
Σερβίρουμε σε double old fashioned ποτήρι με ένα μεγάλο κομμάτι πάγου (ice cube) 
Και γαρνίρουμε με μια φλούδα πορτοκάλι.

Ρολάκια σολομού με αβοκάντο και αγγούρι

Προετοιμασία: 15´ – Αναμονή: 1 ώρα- Μερίδες: 8

ΥΛΙΚΑ
150 γρ. καπνιστό σολομό
80 γρ. τύρι κρέμα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σκόνη
4-5 κλαδάκια σχοινόπρασο, ψιλοκομμένα
Χυμό από ½ λεμόνι
1 αβοκάντο
1 μέτριο αγγούρι
2 κουτ. σούπας σουσάμι
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το τυρί κρέμα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Κόβω το αβοκάντο στη μέση, αφαιρώ τον πυρήνα και τη φλοίδα και κόβω σε λεπτές μακριές φέτες. Ραντίζω με το χυμό λεμονιού και αφήνω στην άκρη.
Πλένω καλά το αγγούρι, το κόβω στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρώ τους σπόρους στο κέντρο. Κόβω σε λεπτές μακριές λωρίδες.
Απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνη στον πάγκο της κουζίνας και στρώνω εκεί τις φέτες σολομού μέχρι να δημιουργήσω ένα παραλληλόγραμμο όσο γίνεται πιο ίσιο. Αλείφω σε όλη την επιφάνεια το μείγμα του τυριού.  Βάζω στο κέντρο τις φέτες αβοκάντο και αγγουριού και τυλίγω σε σφιχτό ρολάκι με τη βοήθεια της μεμβράνη.
Αφήνω το ρολό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει καλά.
Λίγο πριν το σερβίρισμα, αφαιρώ τη μεμβράνη, κόβω σε ρολάκια και πασπαλίζω με σουσάμι και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.

Γαρίδες με μπέικον

Προετοιμασία: 10´ – Ψήσιμο: 8´ – Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ
12 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες (κρατάω την ουρά τους)
12 μακριές φέτες μπέικον
40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα, σκόνη
½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζω τις γαρίδες από το κεφάλι και κρατώ μόνο την άκρη της ουρίτσας. Τις αφήνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Αλατοπιπερώνω και τις αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το βούτυρο, το μέλι, την πάπρικα, το καγιέν και λίγο αλάτι.
Απλώνω τις φέτες μπέικον σε ένα ξύλο κοπής και με ένα μαχαίρι, κόβω τις λωρίδες κατά μήκος σε 2 ή 3 λωρίδες (ανάλογα το φάρδος της λωρίδας). Πιάνω μια στενή λωρίδα μπέικον και ξεκινάω από την ουρά προς το κεφάλι να τυλίγω τις γαρίδες. Για κάθε γαρίδα θα χρειαστούν 2 λεπτές λωρίδες.
Αφού τελειώσω με όλες τις γαρίδες, βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία χωρίς λιπαρή ουσία. Βάζω τις γαρίδες σε μονή στρώση στο τηγάνι και με ένα πινελάκι τις αλείφω απαλά με το μείγμα του βουτύρου. Τις τηγανίζω για 4-5 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Σύκα γεμιστά με τσαλαφούτι

Προετοιμασία: 10´ – Μερίδες: 4

ΥΛΙΚΑ
16 αποξηραμένα σύκα, κατά προτίμηση Κύμης
100 γρ. τσαλαφούτι
4-5 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
8 λιαστές ντομάτες, κομμένες στη μέση
30 γρ. φυστίκια Αιγίνης, τριμμένα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πετιμέζι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το τσαλαφούτι, το δυόσμο, τα φυστίκια, το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρω το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και το αφήνω στο ψυγείο αν δεν σερβίρω αμέσως.
Ανοίγω ένα αποξηραμένο σύκο και με τα δάχτυλά μου κάνω λίγο «μασάζ» για να μαλακώσει και να γίνει πιο ελαστικό. Γεμίζω με το μείγμα του τυριού και στην άκρη βάζω από ½ λιαστή ντομάτα.

Απάντηση