προορισμός…γεύση!

Όταν φτιάχνω γλυκίσματα σιροπιαστά που έχουν υφή κέικ τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζω με χλιαρό σιρόπι. Ετσι, απορροφούν καλύτερα το σιρόπι και δεν λασπώνουν.

ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Prep Time 15 min Cook Time 1 hour Rest Time 30 min Total Time 1 hr 45 mins Servings: 12

Ingredients

Εκτέλεση/Instructions

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C (κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα, αν διαθέτει ο φούρνος σας)

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το αλεύρι, το κακάο, την άχνη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την καρυδόψιχα

  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και το ξύσμα

  4. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος του αλευριού, ρίχνω εκεί το υγρό μείγμα και ανακατεύω καλά με τα χέρια (ή με ξύλινη κουτάλα ή με το μίξερ χειρός), με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσω ένα πυκνό, ομοιογενές μείγμα

  5. Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 – 30 εκ

  6. , αδειάζω εκεί το μείγμα και το ψήνω για 1 ώρα

  7. Για να δω αν είναι έτοιμο, βυθίζω στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού: πρέπει να βγει στεγνή, χωρίς υπολείμματα ζύμης

  8. Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς

  9. Σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε ένα κατσαρολάκι, τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και, όταν το μείγμα κοχλάσει, το σιγοβράζω για 8 – 9 λεπτά

  10. Το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς και να γίνει χλιαρό

  11. Περιχύνω σταδιακά την κρύα «μελαχρινή» με το χλιαρό σιρόπι

  12. Όταν κρυώσει ξανά το γλυκό το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω

author-sign

Δείτε επίσης...