προορισμός…γεύση!

Prep Time 10 mins Cook Time 35 mins Total Time 45 mins Servings: 4 Best Season: Suitable throughout the year

Υλικά

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Εκτέλεση

Video
Off On
  1. Ζεσταίνω το ζωμό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σιγοκοχλάζει, για να τον έχω κοντά μου όσο μαγειρεύω το ριζότο, σε διπλανό μάτι της κουζίνας.

  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτω το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, χωρίς να ροδίσει γιατί θα πικρίσει.
  3. Προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι στις άκρες και έντονα λευκοί στο κέντρο.
  4. Σβήνω με το κρασί και συνεχίζω το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αρχίσει το υγρό να απορροφάται από το ρύζι. Τότε, με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια-δυο δόσεις καυτού ζωμού, χαμηλώνω τη φωτιά κάτω από το μέτριο και ανακατεύω μερικές φορές.
  5. Μαγειρεύω μέχρι η δόση του ζωμού να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από το ρύζι. Ρίχνω την επόμενη δόση με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζω, φροντίζοντας η κάθε δόση να απορροφάται από το ρύζι πριν προσθέσω την επόμενη.
  6. Όταν ρίξω την μισή ποσότητα ζωμού (σε 10 – 12 λεπτά περίπου), προσθέτω τις γαρίδες (μικρές και μεγάλες), αλάτι και πιπέρι, ανεβάζω ελαφρώς τη φωτιά και συνεχίζω. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 – 25 λεπτά (έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να μην χρειαστεί όλος ο ζωμός). Το ριζότο είναι έτοιμο όταν θα έχει χυλώσει και θα μελώσει, και ο κόκκος του ρυζιού θα είναι μεν τρυφερός αλλά ελαφρώς «αλ ντέντε», θα κρατάει δηλαδή στο δόντι.
  7. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το μισό τριμμένο τυρί. Ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να δώσει ακόμα πιο μελωμένη υφή στο ριζότο. Μοιράζω στα πιάτα και πασπαλίζω γρήγορα με το υπόλοιπο τυρί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρω αμέσως.

Note

Το ρύζι αρμόριο είναι από τα πιο κατάλληλα για το ριζότο. Παράγεται στη βόρεια Ιταλία. Μαγειρεύεται σε 20 λεπτά περίπου και απορροφά πέντε φορές το βάρος του σε υγρό. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος απελευθερώνει άμυλο που κάνει τους κόκκους του ιδιαίτερα κρεμώδεις.

Keywords: ριζοτο γαριδες

User Reviews

4 out of 5
Based on 1 ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Rate this recipe

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. sophiemcbeath4

    Supreme