προορισμός…γεύση!

Όταν ακούς πολλά κεράσια… κράτα μεγάλο καλάθι για να μαζέψεις όσα μπορείς περισσότερα λέω εγώ! Όταν κάνουν την εμφάνισή τους, είναι σίγουρο ότι το καλοκαίρι έφτασε και ήρθε η ώρα να απολαύσουμε την ζουμερή και απίθανα τραγανή σάρκα τους και την αρχοντιά της γεύσης τους, σε φρουτοσαλάτες και γλυκίσματα. Σας δίνω μερικές ιδέες για να τα απολαύσετε στο έπακρο!

Κερασόπιτα αφράτη

Εκτός από κεράσια, το γλύκισμα αυτό φτιάχνεται και με φρέσκες βανίλιες ή δαμάσκηνα. Αν δεν βρούμε αντίστοιχη μαρμελάδα, χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε κόκκινη μαρμελάδα, όπως από ανάμεικτα φρούτα του δάσους ή φράουλες.

Αγορά & συντήρηση

Τα καλύτερα κεράσια θεωρούνται τα Βοδενών (δηλαδή της Έδεσσας) γιατί είναι μεγάλα, υπέροχα τραγανά, ζουμερά, με άφθονη σάρκα και πολύ-πολύ νόστιμα. Έτσι είναι η κύρια επιλογή μου, ωστόσο καλά κεράσια βρίσκω στη λαϊκή και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση επιλέγω κεράσια γερά, με ζωηρό και βαθύ σκούρο χρώμα, με λεία, γυαλιστερή και σφριγηλή φλούδα και σφικτή, τραγανή σάρκα που εκρήγνυται στο πρώτο δάγκωμα! Όταν βρίσκω τα κοκκινόλευκα τραγανά πετροκέρασα δεν τα προσπερνώ. Δεν τρώγονται ωμά γιατί είναι πολύ ξινά και σκληρά, αλλά με αυτά φτιάχνω το καλύτερο γλυκό κουταλιού κεράσι.
Επειδή όμως τα φρέσκα κεράσια δεν διατηρούν την τραγανή τους υφή για πολλές ημέρες, αγοράζω μικρές ποσότητες που απολαμβάνω σε 3 – 4 ημέρες το πολύ. Τα φυλάω σε χάρτινη σακούλα του μανάβη, στο ψυγείο, χωρίς να τοποθετήσω βάρος από πάνω τους γιατί χαλάνε εύκολα. Για μαρμελάδες ή αν το απαιτεί κάποια συνταγή, αγοράζω φυσικά μεγαλύτερες ποσότητες.

Σφολιατάκια με τυρί κρέμα και κεράσια

Πανεύκολα σφολιατάκια που γίνονται πολύ γρήγορα. Αν δεν σας αρέσουν τα κεράσια μπορείτε να βάλετε φράουλες, βερίκοκα, βανίλιες ή όποιο άλλο φρούτο αγαπάτε.

Τι κάνω με τα κουκούτσια;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κεράσια είναι τα κουκούτσια τους που «βάφουν» και, όσο να ΄ναι, είναι εκνευριστικά… Αφήστε που πολλά γλυκίσματα απαιτούν πολλά και ξεκουκουτσιασμένα κεράσια (π.χ. τάρτες, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες κ.ά.). Ευτυχώς στην αγορά βρίσκω αυτό το θαυματουργό εργαλειάκι που τα αφαιρεί, χωρίς νεύρα, χωρίς μπελάδες και χωρίς να κομματιάζω τη σάρκα. Θα το βρείτε κι εσείς σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας.

Αν βαφτούν τα χέρια και τα νύχια μου από το κόψιμο των κερασιών, τα τρίβω καλά με μια λεμονόκουπα και καθαρίζουν μια χαρά!

Κέικ βουτυράτο με φρέσκα κεράσια και σάλτσα κεράσι

Αφράτο και μοσχοβολιστό ανοιξιάτικο κέικ που τα κεράσια πρωταγωνιστούν. Για να το σερβίρετε αφήστε το για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Αν το αφήστε να κρυώσει εντελώς, μπορεί να σφίξει η καραμέλα που έχει δημιουργηθεί με τη ζάχαρη και τα κεράσια και να σας κολλήσει.

Κεράσια ωμά ή μαγειρεμένα;

ΩΜΑ – το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι απολαμβάνουμε στο έπακρο την τραγανή τους σάρκα. Με τι συγκρίνεται μια υπέροχη φρουτοσαλάτα με ολόφρεσκα κεράσια, σκέτα ή με άλλα εποχικά φρούτα; Μου αρέσουν επίσης να τα σερβίρω με ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα (τη βρίσκω σε γλαστράκια, σε φυτώρια) και λίγο Μοσχάτο! Τολμήστε να τα σερβίρετε με φέτα, ως επιδόρπιο! Η αντίθεση της πικάντικης φέτας με τη γλύκα του κερασιού είναι μοναδική, θα με θυμηθείτε!
ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ –
Συμφωνώ πως με το μαγείρεμα (δηλαδή με γλυκίσματα) τα κεράσια θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των ωμών χαρακτηριστικών τους, όπως την τραγανή τους σάρκα και την έντονη γεύση τους. Ομως με το μαγείρεμα βγάζουν πολλή γλύκα που φαίνεται πως δένει υπέροχα με πλούσιες κρέμες, ζύμες, αλκοόλ κ.ά.

Τούρτα μπισκότου με κεράσια

Είναι από τις ωραιότερες τούρτες που υπάρχουν. Βελούδινη κρέμα, τραγανά μπισκότα και κάτι κερασάκια σκέτη απόλαυση. Φυσικά μπορείτε να την φτιάξετε και με γλυκό κουταλιού. Πορτοκάλι, περγαμόντο, φράουλα, σταφύλι… Το σίγουρο είναι, ότι θα ξετρελαθούν όσοι την δοκιμάσουν.

5 Γρήγορες ιδέες με κεράσια

Μους κεράσι: Πολτοποιώ 500 γρ. ξεκουκουτσιασμένα κεράσια στο μπλέντερ μαζί με 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνουν λείος πουρές. Τα ανακατεύω με 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη με 2 κουταλιές άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί. Ανακατεύω καλά και αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα πριν σερβίρω.

2. Κεράσια ποσέ, όλο το χρόνο: Φτιάχνω ένα κλασικό, ελαφρύ σιρόπι με νερό και ζάχαρη και βράζω εκεί ξεκουκουτσιασμένα ολόκληρα κεράσια, για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά όχι να λιώσουν. Τα βάζω μαζί με το σιρόπι σε αποστειρωμένα βάζα, φροντίζοντας τα σιρόπι να τα καλύπτει τελείως, και τα αρωματίσω με χονδροκοπανισμένα χρωματιστά πιπέρια και ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι. Τα φυλάω σε ντουλάπι για μήνες και μετά το άνοιγμα τα βάζω στο ψυγείο. Είναι ιδανικά για να συνοδέψω κρέμες, παγωτό, κέικ κ.ά., όλο το χρόνο.

Κεράσια σε ποτό: Γεμίζω μέχρι τη μέση μέτρια βάζα με κεράσια, χωρίς κουκούτσια. Συμπληρώνω με λίγη ζάχαρη και γεμίζω τα βάζω ως πάνω με ένα καθαρό, λευκό ποτό (τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο, βότκα, τζιν). Τα φυλάω εκτός ψυγείου για να συνοδέψω κέικ, μπισκότα ή να εμπλουτίσω το χειμώνα μια φρουτοσαλάτα με πορτοκάλια.

Κερασάδα με βανίλια και στεροειδή γλυκάνισο

Η κερασάδα είναι το αναψυκτικό που λατρεύω. Κόκκινη, φλογάτη και γεμάτη αρώματα. Μπορείτε να την αραιώσετε σε νερό (απλό ή ανθρακούχο), να ραντίσετε το παγωτό σας ή ένα παραδοσιακό ραβανί.

Κεράσια ποσέ: Σε μια κατσαρόλα βάζω να πάρουν βράση 1 1/3 φλιτζανιού νερό, 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη 3 κομμάτια φλούδα από ακέρωτο λεμόνι, 3 κομμάτια φλούδα από ακέρωτο πορτοκάλι, 1 λοβός βανίλιας χαραγμένος κατά μήκος στη μέση και 15 κόκκους μαύρο πιπέρι. Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνω 500 γρ. ξεκουκουτσιασμένα κεράσια, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Οσο βράζουν τα υλικά, ξαφρίζω τακτικά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει και το διατηρώ στο ψυγείο. Από αυτό άλλοτε χρησιμοποιώ τα κεράσια, στραγγισμένα, σε παγωτό, κρέμες και μους, ή χρησιμοποιώ το σουρωμένο σιρόπι, πάλι σε παγωτό ή κρέμα.

Εξωτική κερασοφρουτοσαλάτα: Ανακατεύω σε ένα μεγάλο μπολ 1½  κιλό ξεκουκουτσιασμένα κεράσια, 2 ώριμα μάνγκο, κομμένα σε κομματάκια, φέτες από 2 ακτινίδια, 12 – 14 φύλλα φρέσκιας μέντας (ή δυόσμου) κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες, 1/2 κουταλιά καστανή ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι Μοσχάτο, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω. Μοιράζω σε μπολ και σερβίρω.

Poke cake με κεράσια

Αφράτο και πεντανόστιμο κέικ που κρύβει εκπλήξεις… χρωματικές και γευστικές. Μπορείτε να το φτιάξετε και με άλλα φρούτα αρκεί να έχουν έντονο χρώμα για να υπάρχει αντίθεση χρωμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *