προορισμός…γεύση!

Λένε ότι τα καλύτερα είναι τα ξαφνικά… κάπως έτσι ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα να οργανώσω ένα mini party στην εκπομπή Open Weekend με τους αγαπημένους μου, Ελένη Τσολάκη, Μαρία Φραγκάκη, Δημήτρης Μηλιόγλου και Λάμπρος Κωσταντάρας.

Πάρτι χωρίς μεζεδάκι δεν γίνεται… Σε χρόνο ρεκόρ ετοίμασα τα κεφτεδάκια και μάλιστα… κεφτεδάκια χωρίς… χωρίς κρέας δηλαδή.

Μελιτζανοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες και πεντανόστιμοι ρεβυθοκεφτέδες. Σας δίνω τις συνταγές για οργανώσετε κι εσείς το δικό σας πάρτι.

Μελιτζανοκεφτέδες

Προετοιμασία: 30΄  |   Αναμονή: 30΄  |   Τηγάνισμα: 10΄-15΄   |   Μερίδες: 4

Για τους μελιτζανοκεφτέδες
3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 ντομάτες
1 πιπεριά κέρατο
40 γρ. κάππαρη
2 σκελίδες σκόρδου10-12 φύλλα δυόσμο2 κουτ. σούπας ξίδι¼ ματσάκι μαϊντανό1 αυγό200 γρ. φέτα150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντεραλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ντιπ
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό1 σκόρδο, ψημένο4 κουτ. σούπας μυρωδικά, ψιλοκομμένα (δυόσμος, βασιλικός, μαϊντανός, κόλιανδρος, άνηθος κ.λπ.)2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο2 κουτ. σούπας πετιμέζιΞύσμα από 1 λεμόνιΑλάτι, πιπέρι

Επιπλέον υλικά
200 γρ. Πάνκο για το πανάρισμαελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Πλένω τις μελιτζάνες, τις κόβω κατά μήκος σε χοντρές φέτες και τις βάζω σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Τις ξεπλένω, τις πιέζω με τα χέρια ώστε να βγάλουν τα υγρά τους, και τις κόβω σε κύβους. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Απλώνω τους κύβους της μελιτζάνας σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνω, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω για 40 λεπτά.

Σε ένα μπολ βάζω τις ντομάτες ξεσποριασμένες, αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες, την πιπεριά ψιλοκομμένη, την κάππαρη, τα μυρωδικά, το σκόρδο λιωμένο, το αυγό, το ξίδι, το μπέικιν πάουντερ, τις ψημένες μελιτζάνες και αλατοπίπερο και ανακατεύω απαλά. Συνεχίζω προσθέτοντας το τυρί και στο τέλος το αλεύρι, ανακατεύοντας. Πρέπει το μείγμα να πλάθεται. Αν χρειάζεται, προσθέτω λίγο αλεύρι επιπλέον. Βάζω το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.

Βάζω σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το βάζω να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι κάψει, πλάθω μέτριους κεφτέδες, τους πανάρω σε πάνκο και τους τηγανίζω και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τους βγάζω από το τηγάνι με μια τρυπή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Ντοματοκεφτέδες με φρέσκιες και λιαστές ντομάτες

Προετοιμασία: 20΄  |   Τηγάνισμα: 6 λεπτά για κάθε τηγανιά

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πομοντόρια ή ντοματίνια
1μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φυλλαράκια)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα λιαστή
3 φέτες ψωμί
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι
1 φλιτζάνι γάλα
Αλάτι, πιπέρι
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Αλεύρι για το πανάρισμα

Ξεφλουδίζω τις ντομάτες, τις ψιλοκόβω και τις αφήνω σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά τους. Μουσκεύω το ψωμί στο γάλα και στη συνέχεια το στύβω καλά με το χέρι μου για να φύγει όλο το υγρό. Σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος ρίχνω τις στραγγισμένες ντομάτες, τις λιαστές, το ψωμί, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το δυόσμο, το βαλσαμικό, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω με μια κουτάλα, ώσπου το μίγμα να πάρει μορφή πηχτού χυλού. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Παίρνω κουταλιές από το μείγμα το ρίχνω σε ένα πιάτο με αλεύρι και με απαλές κινήσεις πανάρω τους ντοματοκεφτέδες.
Τους τηγανίζω για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ώσπου να ροδίσουν.  Τους βγάζω από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρω ζεστούς.

Ρεβυθοκεφτέδες

Προετοιμασία: 15΄   |    Τηγάνισμα: 20΄   |    Αναμονή: 12 ώρες   |    Μερίδες: 4-6

ΥΛΙΚΑ

Για τους ρεβυθοκεφτέδες
500 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα για 12 ώρες σε νερό
1 πατάτα μέτρια, βρασμένη
1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλεύρι για το πανάρισμα

Για την πικάντικη σάλτσα
300 γρ. σάλτσα ντομάτας
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας πετιμέζι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ξεπλένω τα ρεβύθια και τα τρίβω (για να βγουν τα χοντρά φλούδια). Βάζω λίγα λίγα τα ρεβύθια στο μούλτι και τα τρίβω. Αδειάζω τα ψιλοτριμμένα ρεβύθια σε ένα μεγάλο μπολ και συνεχίζω να τρίψω και τα υπόλοιπα.
Προσθέτω την βρασμένη πατάτα, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνω λίγο να ενωθούν τα υλικά και προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι. Συνεχίζω το ζύμωμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και ζεσταίνοω σε μέτρια φωτιά. Πλάθω μικρά κεφτεδάκια, τα πανάρω σε αλεύρι και τα τηγανίζω λίγα λίγα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
Σερβίρω τους ρεβυθοκεφτέδες με την πικάντικη σάλτσα.

Για την πικάντικη σάλτσα: Βάζω το ελαιόλαδο σε μια κατσαρολίτσα και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το τριμμένο κρεμμύδι και σοτάρω για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, την πιπερίτσα, το πετιμέζι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω και αφήνω τη σάλτσα να βράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει. Σερβίρω σε μπολ μαζί με τους ρεβυθοκεφτέδες.

Κολοκυθοκεφτέδες

Προετοιμασία: 20΄  |   Τηγάνισμα 20΄ (συνολικά)  |    Χρόνος αναμονής: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο (φύλλα), ψιλοκομμένα
¾ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. φέτα τριμμένη
1 αυγό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Πάνκο, για το πανάρισμα

Πλένω καλά τα κολοκυθάκια και τα τρίβω από το χοντρό του τρίφτη. Ρίχνω τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι μαζί με το τριμμένο κρεμμύδι, αλατίζω καλά και τα αφήνω για 1 ώρα να χάσουν τα υγρά τους.
Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνω τα κολοκύθια με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον άνηθο, τον δυόσμο, την φέτα και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύω καλά.
Προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι και την φρυγανιά και ανακατεύω. Το μίγμα δεν θα γίνει πολύ σφιχτό αλλά θα πλάθετε σε κεφτεδάκια.
Βάζω σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, μπόλικο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Φτιάχνω μικρούς κεφτέδες, τους πανάρω σε πάνκο και τους τηγανίζω για 2-3 λεπτά από κάθε μεριά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τους βγάζω και τους αφήνω σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα περιττά λάδια. Συνεχίζω το τηγάνισμα μέχρι να τελειώσει όλο το μίγμα.
Σερβίρω τους κολοκυθοκεφτέδες ζεστούς.

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *