προορισμός…γεύση!

Η πατάτα είναι ίσως το πιο αγαπημένο λαχανικό, παγκοσμίως. Τα παιδιά τη λατρεύουν και οι μαμάδες την θεωρούν must στο καθημερινό τραπέζι. Συνήθως, την καταναλώνουμε σαν συνοδευτικό ή ορεκτικό, αλλά και ως «πρωταγωνίστρια» στην κατσαρόλα δημιουργεί μαγικά πιάτα. Απολαύστε την στις 10 καλύτερες συνταγές μου…

.

Πατάτες γεμιστές με χωριάτικο λουκάνικο και ψητά λαχανικά

Το χωριάτικο λουκάνικο είναι ιδιαίτερα λιπαρό και συμπληρώνουν τα τα ψητά λαχανικά και τις πατάτες. Ένα τέλειο μεζεδάκι για μπύρα ή ουζάκι.

.

Πατατόπιτα

Εύκολη πατατόπιτα χωρίς φύλλο, με διάφορα τυριά. Αν σας αρέσει το μπλε τυρί μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι, αφαιρώντας από την ποσότητα της φέτας.

Πατατόπιτα γεμιστή με τυρί και πράσο

Η πατατόπιτα με τριμμένη πατάτα, είναι μια γρήγορη συνταγή που μπορούμε να την σερβίρουμε ακόμη και στο πρωινό. Το πράσο είναι πολύ γλυκό και με το τυρί γίνεται πιο πικάντικη.

.

Πατάτες γιαχνί με πιπεριές κόκκινες και ελιές

Πατάτες γιαχνί είναι ένα πιάτο πλούσιο σε λαχανικά και ελαιόλαδο, στοιχεία που θεωρούνται θεμέλια της Μεσογειακής Διατροφής.

.

Πατατούλες ψητές με κρέμα καπνιστής πέστροφας

Ένα ξεχωριστό συνοδευτικό για να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα. Διαλέξτε τις μικρές και στρογγυλές πατατούλες για φούρνο και αποφύγετε τις μεγαλύτερες, για να έχετε τέλειο και ομοιόμορφο ψήσιμο.

Πατάτες πικάντικες με μπαχαρικά

Αν έχετε βαρεθεί τις τηγανητές πατάτες ή τις συνηθισμένες πατάτες φούρνου δοκιμάστε αυτή την πρωτότυπη και διαφορετική προτάση με πρωτότυπο, εύκολο ψήσιμο και απίθανη γεύση.

.

Πατατόσουπα με πάπρικα

Η σούπα αυτή βασίζεται στην κλασική γαλλική χωριάτικη σούπα “βισισουάζ” που φτιάχνεται με πράσα και πατάτες και σερβίρεται πολτοποιημένη. Εδώ απλώς νοστιμίζουμε με μπέικον και πάπρικα, για πιο ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα και ωραίο χρώμα. Είναι μια από τις πιο νόστιμες, θερμαντικές και χορταστικές σούπες του χειμώνα.

.

Πατάτες ογκρατέν με αμύγδαλο

Υπέροχες πατάτες ογκρατέν με αμύγδαλο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως (εφόσον έχει το ζαμπόν και το λαρδί) ή ως συνοδευτικό σε ένα ψητό κρέας. Αν δεν σας αρέσει το αμύγδαλο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φουντούκια. Θα γίνει εξίσου υπέροχο!

Πίτσα μεσογειακή με βάση από ζύμη πατάτας

Η ζύμη με πατάτα, εκτός από περισσή νοστιμιά, έχει υφή σαν πυκνό αλλά αφράτο ψωμί, με ελαφρώς υποκίτρινο χρώμα. Διαλέγουμε πατάτες με κιτρινωπή σάρκα που έχουν αρκετό άμυλο το οποίο δίνει συνεκτικότητα στη ζύμη.

.

Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά

Αν δεν βρούμε μικρές πατάτες για φούρνο και μάλιστα βιολογικές, μπορούμε να αγοράσουμε πατάτες κανονικού μεγέθους. Τις πλένουμε πολύ καλά, τις βράζουμε ολόκληρες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα όταν πρόκειται να τις βάλουμε στη γάστρα. Τις βιολογικές πατάτες τις ψήνουμε με τη φλούδα τους –γίνονται εξαιρετικές. Αν είναι συμβατικές, είναι προτιμότερο να τις ξεφλουδίσουμε.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *