Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΠΙΠΕΡΙΑ… Ο ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

ΠΙΠΕΡΙΑ… Ο ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Σωστός χαμαιλέων η πιπεριά, αφού υπάρχουν χιλιάδες είδη ανά τον κόσμο, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με καυτερούς καρπούς. Θα τη βρείτε σε υπέροχα χρώματα που δίνουν γεύση και χρώμα στα πιάτα μας. Αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το τσίλι, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου καψαϊκίνη, μια χημική ένωση που μας βάζει κυριολεκτικά φωτιά στο στόμα.
Το αρχικό χρώμα σε όλες τις πιπεριές είναι το πράσινο ανοιχτό! Καθώς ωριμάζουν αλλάζουν χρώμα και γίνονται πράσινο σκούρο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ανάλογα με τον «βαθμό» ωριμότητας, διαφοροποιείται και η γεύση τους με αποτέλεσμα να μπορούν να ταιριάξουν σε πάρα πολλές παρασκευές. Οι πράσινες πιπεριές είναι λιγότερο γλυκές από τις κόκκινες, τις κίτρινες ή τις πορτοκαλί, αλλά έχουν πιο σκληρή υφή και τις επιλέγουμε συνήθως για τα καλοκαιρινά γεμιστά.
Η πιπεριά είναι πολύ αγαπητή σε όλους τους λαούς και υπάρχουν αναρίθμητες συνταγές βασισμένες σ’ αυτό το λαχανικό. Οι Σέρβοι θεωρούνται οι ευρωπαίοι «βασιλιάδες» αφού η σάλτσα Ajvar, με πιπεριές και σκόρδο είναι διάσημη σε όλα τα Βαλκάνια. Κάθε σπίτι στη Σερβία, έχει και τη δική του συνταγή… Η μοναδική γεύση αυτής της σάλτσας που σιγοβράζει για ώρες τη χρωστάει στην ποικιλία των πιπεριών και τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται.

Πώς τις διαλέγουμε
Mία ωραία πιπεριά πρέπει να είναι λεία, γυαλιστερή και «σφιχτή». Να έχει έντονο άρωμα και φυσικά να μην έχει «χτυπήματα»!

Με τι ταιριάζουν
Η πράσινη πιπεριά,ταιριάζει τέλεια στις σαλάτες ή γεμιστή αλλά το γεγονός ότι δεν έχει ωριμάσει αρκετά, είναι σχετικά δυσκολοχώνευτη.
Η κίτρινη πιπεριά, ζουμερή και γλυκιά, ταιριάζει τέλεια στις σάλτσες, σαλάτες, κονφί ή ακόμα διατηρείτε εύκολα σε βάζο με ελαιόλαδο.
Η κόκκινη πιπεριά είναι ιδανική για φαγητά που έχουν σαν βάση τα αυγά, κάποια κλαφουτί ντομάτα-πιπεριά για παράδειγμα. Ταιριάζει απίστευτα με μπαχαρικά ή ψητή στο μπάρμπεκιου, στο φούρνο, γεμιστή ή σοταρισμένη στο wok. Ταιριάζει επίσης καλά με κάποια φρέσκα βότανα όπως ο βασιλικός ή η ρίγανη, και με μπαχαρικά όπως η πάπρικα, το τζίντζερ ή ακόμα και το μοσχοκάρυδο.

Πώς τις ξεφλουδίζουμε
Βάζετε τις πιπεριές στο γκριλ του φούρνου μέχρι το δέρμα τους να μαυρίσει. Τις βγάζετε από το φούρνο, τις μεταφέρετε σε μια σακούλα τροφίμων και τις αφήνετε να κρυώσουν. Με αυτό το κόλπο αφαιρείτε εύκολα η σκληρή φλούδα τους. Τις κόβετε σε λωρίδες, πετάτε τους σπόρους και τις διατηρείτε στο ελαιόλαδο. Μπορείτε να προσθέσετε φέτες σκόρδο, μπαχαρικά και μυρωδικά.

Δοκιμάστε

ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΛΑΔΙ, ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

ΣΠΕΤΖΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ

ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ