Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

BABKA ΑΛΜΥΡΗ ΜΕ ΤΣΕΝΤΑΡ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

BABKA ΑΛΜΥΡΗ ΜΕ ΤΣΕΝΤΑΡ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

BABKA ΑΛΜΥΡΗ ΜΕ ΤΣΕΝΤΑΡ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

: 8-10
: 30 min
: 40 min
           
: 2 hr 30 min

Έχουμε συνηθίσει την babka στην γλυκιά της εκδοχή. Εγώ σας έχω μια πρωτότυπη πρόταση για μια babka με τυρί, πιπεριές και δροσερό άρωμα δυόσμου. Θα την απολαύσετε σαν σνακ ή ακόμη και για το πρωινό σας.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 140 ml γάλα, χλιαρό
  • 8 γρ. μαγιά, ξηρή (1 φακελάκι)
  • 340 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο, για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση
  • 2 κουτ. σούπας αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. τσένταρ, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
  • 12-14 φύλλα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τη ζύμη: Σε ένα μικρό μπολ βάζω το χλιαρό γάλα και ρίχνω πασπαλιστά τη μαγιά. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη για 10 λεπτά για να αρχίσει να αφρίζει.
  • Βήμα 2 Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και αναδεύω σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο. Προσθέτω το γάλα με τη μαγιά και τα αυγά και συνεχίζω να ζυμώνω μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μια «τραχιά» και κολλώδη ζύμη. Ξεκινάω να προσθέτω το βούτυρο, ρίχνοντας 1-2 κύβους της φορά και ζυμώνω για 7-10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, μαλακή, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης ζύμη. Αν είναι πολύ υδαρή (εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών) προσθέτω 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη (όχι περισσότερο). Σταματάω την κουζινομηχανή και μεταφέρω τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζω και αφήνω τη ζύμη για 1 1/2 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βήμα 3 Για τη γέμιση και το ψήσιμο: Βουτυρώνω καλά μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 22 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα.
  • Βήμα 4 Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και αδειάζω εκεί τη ζύμη. Με τον χοντρό πλάστη, ανοίγω σε φύλλο, περίπου 40×30 εκ. Αλείφω το φύλλο με το μαλακωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με την πιπεριά, το τσένταρ και τον δυόσμο. Τυλίγω το φύλλο σε μακρύ, σφιχτό ρολό (από την μακρυά πλευρά). Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω το ρολό κατά μήκος στη μέση, δημιουργώντας 2 μακριές λωρίδες. Πλέκω τις 2 λωρίδες μεταξύ τους και κατόπιν, γυρίζω το ρολό σε κουλούρα. Μεταφέρω την κουλούρα στην φόρμα και την αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσει.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Αλείφω την babka με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Αποσύρω από το φούρνο, ξεφορμάρω και αφήνω την babka να κρυώσει σε σχάρα.

Related Posts

ΟΥΡΑ ΚΡΑΝΙΟΥ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΟΥΡΑ ΚΡΑΝΙΟΥ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Η ιδανική συνταγή πρέπει να είναι εύκολη, να έχει τέλεια γεύση και μεγάλη θρεπτική αξία. Αυτή η συνταγή της Ντίνας Νικολάου με «Κρανιό με πατατούλες και πιπεριές» τα συνδυάζει όλα και αξίζει να την δοκιμάσετε πριν ξεκινήσει η «κρεατοφαγία» με τα γιορτινά τραπέζια.

ΚΑΣΤΑΝΑ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

ΚΑΣΤΑΝΑ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

Είναι εύκολη η συνταγή αλλά χρειάζεται υπομονή για το καθάρισμα στα κάστανα. Αν δεν θέλετε την κανέλα και τον αστεροειδή γλυκάνισο, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με μπαχάρια της αρεσκείας σας.



Subscribe