Σας αρέσουν οι σαλάτες; Και μένα μου αρέσουν πολύ. Έχετε όμως βαρεθεί να τρώτε πάντα τα ίδια και τα ίδια, κάθε μέρα, να μην υπάρχει κάποια αλλαγή στη σαλάτα σας ; Και εγώ το ίδιο, γι αυτό το λόγω έκατσα και έψαξα διάφορα κόλπα για να βρείτε ξανά την όρεξη του πράσινο φύλλο. Σας έχω : 100% νοστιμιά, που δεν θα τη βαρεθείτε. Δέκα μαγικοί τρόποι για μαγικές σαλάτες!
Αλλάξτε τη βινεγκρέτ
Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη σάλτσα της σαλάτα, αν και οι περισσότεροι περιορίζονται στο ελαιόλαδο και το ξύδι. Δοκιμάστε να ισομοιράσετε το ελαιόλαδο με σουσαμέλαιο, λάδι λιναρόσπορου ή λάδι καρύδας. Αυτό φυσικά ισχύει και για το ξύδι… Ξύδι μηλίτη, ξύδι κρασιού, ξύδι βαλσάμικο από σύκο, από βατόμουρο… Στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα δείτε τόσες επιλογές, που θα τα χάσετε… Εκτός φυσικά από αυτά τα δύο συστατικά, αρχίστε να δοκιμάζετε και άλλα υλικά όπως η σάλτσα σόγιας, το γιαούρτι, το ταχίνι…
Ντοματοσαλάτα με φέτα, στο τηγάνι
Αντί για ντοματίνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα νοστιμότατα πομοντόρια, τα μακρουλά ντοματάκια με την σφικτή σάρκα, τα οποία θα κόψουμε τη μέση.
Μην ξεχνάτε τα αρωματικά
Να προτιμάτε πάντα τα φρέσκα αρωματικά για να δώσετε ξανά ζωή στη κλασική σαλάτα σας. Επιλέξτε βάση του γούστου σας, μυρίστε τα καλά πριν τα επιλέξετε, πλύνετε τα, κόψτε τα, και το καλύτερο; απολαύστε τα! Και έχετε και πολλές επιλογές, αν είστε παραδοσιακοί επιλέξετε τον μαϊντανό, αν σας αρέσει το καλοκαίρι, ο βασιλικός, το κόλιανδρο αν είστε πιο θαρραλέοι, ή ακόμη τη μέντα αν θέλετε να ταξιδέψετε μέχρι τη μέση ανατολή… και η λίστα συνεχίζεται, άνηθο, μυρώνι, φασκόμηλο…Τολμήστε τα φρούτα
Θα μου πείτε τώρα, φρούτα στη σαλάτα; Και όμως, η απόλυτη αρμονία. Προσοχή, όμως να προσπαθήστε να κάνετε σωστούς συνδυασμούς, μη μου βάλετε για παράδειγμα τη μπανάνα με το μαρούλι: ξεκινήστε σιγά- σιγά με το κλασικό γλυκό και αλμυρό. Λίγο ανανά ή μάνγκο, κάποιες φέτες ακτινιδίου ή πορτοκαλιού, σταφύλια ή ρόδια… για να μη ξεχάσετε τα μούρα και τα φρούτα του δάσους! Συνδυάστε τα με μια πράσινη σαλάτα, με κοτόπουλο, με καπνιστό ψάρι ή τυρί.
Σαλάτα με πεπόνι, φέτα και αγγούρι
Το αργίτικο πεπόνι (με καταγωγή από την Αργολίδα) είναι πολύ αρωματικό πεπόνι με μακρουλό σχήμα και μυτερές άρκες. Το άνυδρο πεπόνι Πάρου ή αλλιώς «μπανάνα» είναι μια ξερική ποικιλία με σφιχτή σάρκα και βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Η Perlina Τρικάλων είναι επίσης με έντονο πορτοκαλί χρώμα, αρκετά σφιχτή και συμπαγής σάρκα. Εσείς μπορείς να χρησιμοποιήσετε ότι βρείτε στη λαϊκή σας.
Και αν δοκιμάζατε τη γλυκιά βινεγκρέτ;
Εάν δεν θέλετε να βάλετε φρούτα στη σαλάτα σας, προτείνω κάτι άλλο, τη γλυκιά βινεγκρέτ. Και είναι και πολύ απλό; Προσθέστε λίγο μέλι ή σιρόπι σφένδαμου στη βινεγκρέτ, ή ακόμη και μια κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό φρούτων. Με αυτό τον τρόπο θα δώσει τη γλύκα που χρειάζεται. Βάλτε φαντασία και φτιάξτε μια σαλάτα με σάλτσα πορτοκαλί και με ροκφόρ, μάνγκο με σολομό ή βατόμουρο με κοτόπουλο, εγγυημένο αποτέλεσμα!
Σαλάτα με πράσινα φασολάκια και σάλτσα δυόσμου
Το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε φρέσκα φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα από τις ίνες. Εξαιρετικά ταιριάζουν τα αμπελοφάσουλα.
Αλλάξτε τα σαλατικά
Για να ανακαλύψετε ξανά τη σαλάτα σας, αλλάξτε σαλάτα! Το γνωστό μαρούλι, όλοι το ξέρουμε. Έτσι, διαλέξτε κάποια άλλη σαλάτα, άλλο χρώμα, κόκκινο… Στη συνέχεια, προσθέστε μια ωραία δόση από σαλάτα καλαμποκιού, ρόκα και σπανάκι, (επιλέξτε τα μικρά φύλλα τους)! Θέλετε ακόμα κάτι πιο απλό; Επιλέξτε γκουρμέ σακουλάκια ήδη πλυμένα και έτοιμα για χρήση, για να ποικίλλουν ανάλογα με την επιθυμία και την εποχή.Παίξτε με τα χρώματα
Το πράσινο σας έχει κουράσει να το βλέπετε κάθε μέρα; Βάλτε, λοιπόν, χρώμα στη διατροφή σας. Σε μια βαρετή σαλάτα μαρούλι, προσθέσετε παντζάρια, τριμμένα καρότα, ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο, ντοματίνια, ραπανάκια, ακόμα και ωμά, τριμμένα κολοκυθάκια που θα δώσουν ιδιαίτερη φρεσκάδα.
Γουακαμόλε με κάπαρη και μπαστουνάκια λαχανικών
Θα σερβίρετε το γουακαμόλε με τσιπς τορτίγιας αλλά και με μπαστουνάκια από τραγανά, ωμά λαχανικά, όπως μπουκετάκια κουνουπιδιού, κλωνάρια σέλερι, καρότα, πιπεριές κάθε χρώματος, αγγουράκια κ.ά., κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια, τα οποία θα βουτήξετε στο γουακαμόλε.
Διαφοροποιήστε τις υφές
Μετά τη βάση και το χρώμα, γιατί να μην παίξετε και με τις υφές; Επιλέξετε μια τραγανή υφή που θα αλλάξει όλη τη σαλάτα σας! Μέτα από τη γαρνιτούρα της επιλογής σας, επιλέξετε τα ωραιότερα κρουτόν, κλασικά ή με σκόρδο, και μη ξεχνάτε τους ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φυστίκια… βάζοντας τα τελευταία στη σαλάτα για να μη μαλακώσουν.
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι ροδιού
Το πετιμέζι ροδιού είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που παρασκευάζεται από το χυμό του ροδιού ο οποίος συμπυκνώνεται με βρασμό μέχρι να μετατραπεί σε παχύρρευστο σιρόπι. Στο εμπόριο μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών υλικών και μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Σκεφτείτε τα δημητριακά
Ξεχάστε τη φέτα του ψωμιού με το μαρούλι μόνο. Για να διαφοροποιήσετε τις απολαύσεις, τα δημητριακά είναι ιδανικά για τη σαλάτα! Ζυμαρικά, ρύζι, σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη… έχετε πολλές επιλογές, έτσι λοιπόν, κάθε μέρα, επιλέξετε και διαφορετικά δημητριακά. Και για τους χορτοφάγους συμπληρώστε το με μια χούφτα όσπρια.Έχετε σκεφτεί το τυρί;
Θα μου πείτε κλασικό, ok, αλλά και τόσο εύκολο! Αλλάξτε τυρί, θα αλλάξετε και σαλάτα: το να φέρετε ποικιλία δεν είναι πλέον δύσκολο! Λίγο εμεντάλ, φέτα, μοτσαρέλα ή ροκφόρ για διαφορετική γεύση και δεν τολμώ να σας πω για τη τελειότητα, αν συνδυάσετε το κατσικίσιο τυρί με μια πράσινη σαλάτα και αποξηραμένα φρούτα.
Ντοματοσαλάτα με σπιτικά κρουτόν γραβιέρας
Για μεγαλύτερη ποικιλία μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σαλάτα με συνδυασμό από διάφορες ντομάτες, δηλαδή να αναμείξουμε τις απλές ντομάτες με πομοντόρια κομμένα στη μέση, με μικρές ντομάτες (από αυτές που πωλούνται σε τσαμπί) και ντοματίνια σε διάφορα χρώματα, κομμένα στη μέση.
Αλλάξτε τη σαλατιέρα ή το μπολ σας, για μια καινούργια σαλάτα!
Η σαλάτα είναι ακόμη πιο ωραία όταν σερβίρετε σε ένα ωραίο πιάτο. Έτσι δεν είναι; Φτιάξτε την ως συνήθως, στη συνέχεια, βάλτε την σε ένα μπολ, σε κάποιο καινούργιο και ωραίο πιάτο που θα έχετε επιλέξει! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το γεμίσετε και να φάτε.
Yummy
[…] ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ στο DINANIKOLAOU […]