destination taste!

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΑΤΣΙΟ

: 12
: 20 min
: 60 min

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τα σταφιδόψωμα να φουσκώσουν σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, το ένα κολλητά στο άλλο, και να τα ψήσουμε εκεί. Καθώς φουσκώνουν στο ψήσιμο θα κολλήσουν και έτσι θα σχηματιστεί μια μεγάλη κουλούρα σταφιδόψωμου.

Υλικά
  • Για τη ζύμη
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 300 ml ζεστό γάλα
  • Για τη γέμιση
  • 8 κουτ. σούπας σταφίδες, κατά προτίμηση μαύρες
  • 4 κουτ. σούπας χονδροκοπανισμένη καρυδόψιχα
  • 1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • Για την επιφάνεια
  • 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνω στην άκρη.
  • Βήμα 2 Ζύμη: Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνω τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύω. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το ζεστό γάλα. Ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ»), μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα.
  • Βήμα 3 Ζυμώνω για 10 λεπτά (ή 5 – 6 λεπτά με το μίξερ) μέχρι να φτιάξω ένα ελαστικό και λείο ζυμάρι. Το βάζω σε ένα μπολ, σκεπάζω με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
  • Βήμα 4 Στη συνέχεια πλάθω τη ζύμη σε ρολό με πάχος περίπου όσο μια γαλλική μπαγκέτα και την κόβω σε 12 ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε μικρούς δίσκους με διάμετρο περίπου 10 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω από 1 κουτ. σούπας γέμιση και κλείνω κάθε δίσκο, ανεβάζοντας προς τα πάνω τις άκρες του ώστε να φτιάξω ένα πουγκί.
  • Βήμα 5 Βάζω τα «πουγκιά» σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζω με μια κουβερτούλα και αφήνω το ταψί σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι τα «πουγκιά» να φουσκώσουν.
  • Βήμα 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
  • Βήμα 7 Ξεσκεπάζω το ταψί, αλείφω με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ψήνω τα σταφιδόψωμα για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο