destination taste!

ΣΑΜΑΛΙ

ΣΑΜΑΛΙ

ΣΑΜΑΛΙ

: 14-16
: 20 min
: 40 min
           
: 2 hr

Παραδοσιακό και πεντανόστιμο γλυκό που γίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του και χωρίς να «πασαλείψουμε» όλη την κουζίνα.

Υλικά
  • Για το σάμαλι
  • 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 400 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αμμωνία, σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
  • 400 γρ. νερό
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • Για το σιρόπι
  • 600 γρ. νερό
  • 900 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζω όλα τα υλικά μαζί και τα βράζω για 10 λεπτά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει καλά.
  • Βήμα 2 Για το σάμαλι: Βάζω στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το σάμαλι, μαζί και χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά.
  • Βήμα 3 Αφήνω το μίγμα στην άκρη, για 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
  • Βήμα 4 Αλείφω με λίγο βούτυρο και αδειάζω όλο το μίγμα. Στρώνω με μια σπάτουλα και ψήνω το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
  • Βήμα 5 Αποσύρω από το φούρνο και σιροπιάζω αμέσως (ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι).


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο