προορισμός…γεύση!

Άλλο ένα μαγευτικό σεμινάριο ζήσαμε στο αγαπημένο μου Yolenis. Δεν γινόταν να κλείσει αυτός ο όμορφος κύκλος με τα κρασιά και να μη καλέσω τον Νεκτάριο Μπιλέρη για να μας μιλήσει για το υπέροχο VINSANTO.
Ταξιδέψαμε ως στην πανέμορφη Σαντορίνη, μέχρι τη SantoWines που μετρά ήδη 70 χρόνια. Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo, ιδρύθηκε το 1947. Σήμερα αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας με 1200 μέλη. Ο Νεκτάριος μας μίλησε για τη παραγωγή οίνων αλλά και για το διεθνή κομμάτι του συνεταιρισμού. Το Vinsanto είναι ένα γλυκό κρασί που με επιτυχία έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο (Αμερική, Καναδά, Αγγλία…).
Το κόσμημα αυτό της Σαντορίνης, με την παγκόσμια αναγνωσιμότητα του είναι ένα κρασί από λιαστό Ασύρτικο και Αηδάνι. Η ωρίμανση 3 ετών σε δρύινα βαρέλια προσδίδει μεστό, βελούδινο χαρακτήρα, ενώ αγκαλιάζει νότες μελιού, λεμονιού, αρώματα σταφίδας και γλυκών μπαχαρικών.
Είχα μπροστά μου ένα δυνατό προϊόν και έπρεπε να παίξω με τις γεύσεις, με τα αρώματα και να πετύχω αυτή τη κόντρα του γλυκού/αλμυρού. Σκέφτηκα έτσι να ετοιμάσω μια τυρόπιτα σε φόρμα με πικάντικα τυριά και ξερά σύκα. 100% εγγύηση αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας! Αυτός ο απίστευτος συνδυασμός με τα αλμυρά τυριά και το γλυκό Vinsanto ήταν απλά μαγικός. Να ξέρετε το ιδανικό για το κρασί αυτό είναι να πίνετε παγωμένο!
Ενώ συνέχιζα το μαγείρεμα και ετοίμαζα το ψαρονέφρι πάντα με το λατρεμένο Vinsanto και σάλτσα ξερών φρούτων, ο Νεκτάριος μας πρότεινε να ταιριάξουμε το κρέας με ένα άλλο λευκό, ένα ΑΣΥΡΤΙΚΟ. Δεν με τρόμαξε ούτε λεπτό να συνδυάσουμε το χοιρινό με λευκό κρασί. Δοκιμάσαμε λοιπόν το Ασύρτικο του 2017, ένα έντονο αρωματικό κοκτέιλ από δροσερή θαλασσινή αύρα, εσπεριδοειδή, έντονο φρούτο, ροδάκινο και νότες μελιού. Μας ταξίδεψε ευχάριστα, όπως και το φαγόπυρο που σέρβιρα με το κρέας. Το φαγόπυρο είναι για μένα μια σούπερ τροφή που μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το ρύζι, ταιριάζει απόλυτα με τις σαλάτες και είναι πάρα πολύ εύκολο να το μαγειρέψεις. Μοσχοβόλησε η Yolenis με τα αρωματικά βότανα και μπαχαρικά που είχα σκεφτεί να βάλω.
Ο Νεκτάριος μας μίλησε για τα βιολογικά κρασιά της Santo (Μαυροτράγανο 2015, Αηδάνι 2017, Αθήρι 2017 και το Ασύρτικο ) και για τις εγκαταστάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν το οινοποιείο SANTOWINES που είναι από τα πιο σύγχρονα όχι μόνο της Σαντορίνης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Με υπέροχη θέα στην Καλντέρα και με φόντο το ηφαίστειο, πάνω από 400.000 επισκέπτες ετησίως από όλον τον κόσμο απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη οινική και γαστρονομική εμπειρία που περιλαμβάνει ξενάγηση στο οινοποιείο της SantoWines, επίσκεψη στις κάβες παλαίωσης, προβολή οπτικοακουστικού θεάματος για τον αμπελώνα, την οινοποιητική παράδοση και το κρασί της Σαντορίνης, γευσιγνωσία, δοκιμή κρασιών και παραδοσιακών γεύσεων του νησιού.
Και ενώ κανείς δεν ήθελε να φύγει από αυτό το μαγευτικό νησί, τους έφερε εγώ πίσω με το δικό μου τρόπο, δείχνοντας τους το επιδόρπιο που είχα σκεφτεί. Μια αρωματική γκανάς με Vinsanto! Ένα επιδόρπιο αυστηρώς για ενήλικες με τη κρέμα σοκολάτας και τη γκανάς του. Για να ετοιμάσει κάποιος μια γκανάς είναι πολύ εύκολο, το μυστικό είναι να επιλέξετε μια καλή σοκολάτα.
Κολλήσαμε κυριολεκτικά με το επιδόρπιο, κανείς δεν ήθελε να μιλήσει. Ο κάθε ένας με το τρόπο του απόλαυσε τη σοκολάτα και το κρασί του. Ήταν ένας τρομερός συνδυασμός και μια απίστευτη βραδιά!

1 Comment

  1. Mouth-watering

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *