προορισμός…γεύση!

Τη Τρίτη 2 Οκτωβρίου, είχα την τιμή να φιλοξενήσω και να μαγειρέψω με τον αγαπημένο μου σεφ Jean-Marie Hoffmann (chef της Γαλλικής Πρεσβεία) στο Υolenis. Ένα ιδιαίτερο σεμινάριο αφιερωμένο στον οργανισμό ΜΑΝΑ, που στέκεται στο πλευρό των γυναικών με καρκίνο του μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικό καρκίνο. Ένας οργανισμός, τις δράσεις του οποίου στηρίζει ο Γάλλος πρέσβης, κ. Christophe Chantepy αλλά και ο αναπληρωτής επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας, κ. Olivier Dovergne, και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του ιδιαίτερου σεμιναρίου.
Στόχος μου; Nα ταξιδέψω έστω για αυτό το δίωρο μέσου του καλού και υγιεινού φαγητού, αυτές τις γυναίκες, που περνάνε το δικό τους γολγοθά, να βάλουμε για λίγο τα προβλήματα και τις κακές σκέψεις στην άκρη και να προσπαθήσουμε έτσι με το φαγητό να τα δούμε όλα πιο θετικά.
Τρέφομαι υγιεινά, νόστιμα και χωρίς άγχος, έτσι ξεκινήσαμε! Επέλεξα για το μενού, υλικά της εποχής, για να χαρούμε και να γευτούμε στο μέγιστο κάθε φθινοπωρινό λαχανικό-φρούτο. Μιας και ο καιρός μας τα έχει λίγο χαλάσει, σκέφτηκα να φτιάξω με τον Jean-Marie μια κολοκυθόσουπα. Το ζωηρό πορτοκαλί της σούπας μας μάγεψε όλους και έτσι είχαμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη κολοκύθα που όλο και πιο πολύ εμφανίζεται στους πάγκους της λαϊκής αφού είναι η εποχή της!
Είναι για μένα ένα μαγικό λαχανικό που μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτό. Γλυκές ή αλμυρές συνταγές (μαρμελάδα, γλυκό, πίτα, μπισκότα…) να ξέρετε πως η κολοκύθα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθά έτσι και στην καλή λειτουργία του εντέρου.Ενώ σερβίριζα τη σούπα ζεστή και μοσχοβόλαγαν τα διάφορα μπαχαρικά που είχα βάλει, ο Jean-Marie έκοβε τα μανιτάρια για το επόμενο πιάτο. Ένα άλλο μαγικό λαχανικό και εποχιακό: τα μανιτάρια! Το ξέρατε πως είναι το μόνο λαχανικό που δεν πρέπει να αλατίσετε, γιατί βγάλει πολλά υγρά και δεν σοταριστεί σωστά; Φτιάξαμε λοιπόν μανιτάρια σωτέ πάντα βάζοντας αυτό το χρυσό υλικό (όπως το λέω εγώ), το ελαιόλαδο. Ζούμε στην Ελλάδα που η φύση μας το προσφέρει απλόχερα. Προτιμήστε πάντα το ελαιόλαδο και για τις τηγανητές πατάτες. Τα μανιτάρια λοιπόν (φρέσκα είναι καλύτερα) γίνονται ωραία και σε σαλάτα ή ακόμα και σε πίτες. Δοκιμάζοντας τα μανιτάρια σωτέ περάσαμε στο κυρίως.
Τι θα λέγατε για ένα ριζότο με ζωμό λαχανικών και κοτόπουλο. Ευτυχώς είχα βοηθό, γιατί το ριζότο δεν είναι και εύκολό πράγμα! Έχει τι δική του τεχνική και δεν σε περιμένει.
Αλάτι δεν έβαλα σχεδόν καθόλου και ήταν νοστιμότατο, και ξέρετε γιατί; Όσα περισσότερα μπαχαρικά ή αρωματικά βότανα βάλετε, τόσο λιγότερο αλάτι θα χρειαστεί. Αφού το θέμα μας ήταν η υγιεινή διατροφή δεν γινόταν να μη μιλήσω για το πετιμέζι (αγαπημένο) και για το φαγόπυρο!
Το πετιμέζι είναι το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο του μούστου, δηλαδή του χυμού των σταφυλιών, και είναι άρτυμα με σπάνια νοστιμιά, αλλά και καραμελωμένη και ελαφρώς καβουρδισμένη γεύση.
Βάλτε το σε μαρινάδες γλυκόξινες, για αρνάκι, χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι, αντικαθιστώντας τη σάλτσα σόγιας. Προσθέστε το σαν γλυκαντικό σε κέικ, μάφινς. Απλώστε το επάνω σε τσιζκέικ… είναι πραγματικό το πασπαρτού που πρέπει να έχετε στη κουζίνα σας.
Όσον αφορά τώρα για το φαγόπυρο, αυτός ο μαύρος θησαυρός είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σε φυτικές πρωτεΐνες και σε ασβέστιο. Παρόλο που τις πιο πολλές φορές το φαγόπυρο το χρησιμοποιούμε ως αλεύρι, σας προτείνω να το δοκιμάσετε και σε σπόρους για να κάνετε ένα ωραίο κουσκούς. Βρασμένο μπορεί να προστεθεί στο γιαούρτι, σε σαλάτες, σούπες, όσπρια ή άλλα μαγειρευτά φαγητά (π.χ. γεμιστά, κρέας στην κατσαρόλα).
Κλείσαμε αυτό το ιδιαίτερο μάθημα με ένα δυνατό επιδόρπιο και γλυκό όπως οι γυναίκες αυτές που ήταν παρούσες… Μια μεγαλειώδη κολοκυθόπιτα γλυκιά. Αγαπημένη πίτα που όταν την φτιάχνω μοσχοβολάει όλο το σπίτι κανέλα.
Θέλησα να φτιάξω δυνατά πιάτα για δυνατές γυναίκες γιατί η γυναίκα ΟΛΑ τα μπορεί!

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *