destination taste!

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΤΣΟΥΓΙΑΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΤΣΟΥΓΙΑΣ

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΟΚΑ, ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΝΤΣΟΥΓΙΑΣ

: 6
: 30 min
           
: 3 hr

Οι αγκινάρες τρώγονται και ωμές, ιδιαίτερα οι τρυφερές καρδιές από μικρές και ολόφρεσκες αγκινάρες, αν τις μαρινάρουμε πρώτα σε κάποιο όξινο υλικό (εδώ λεμόνι), για να «ψηθούν» και να μαλακώσουν. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και αγκιναράκια από βαζάκι, από τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά της αγοράς που θα βρούμε σε καλά παντοπωλεία. Επίσης, αντί για ρόκα μπορούμε να βάλουμε ανάμεικτα πράσινα σαλατικά της αρεσκείας μας.

Υλικά
  • 8 φρέσκες αγκινάρες, μικρού μεγέθους, καθαρισμένες (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αγκιναράκια από 1 βαζάκι, καλά στραγγισμένα και κομμένα στη μέση)
  • 2 μέτριες μαραθόριζες, καθαρισμένες από τις ίνες και κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
  • 2 ματσάκια ρόκα (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • Για τη σάλτσα αντσούγιας
  • 5 – 6 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, καλά στραγγισμένα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • χυμός και ξύσμα από 2 ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά λεμόνια
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Σάλτσα αντσούγιας: Βάζω όλα τα υλικά στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) και τα πολτοποιώ πολύ καλά. Αφήνω τη σάλτσα κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Κόβω τις καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας στα τέσσερα και στη συνέχεια το κάθε τέταρτο σε πολύ λεπτές φετούλες. Σε μια μεγάλη πιατέλα απλώνω μια στρώση από φέτες μαραθόριζας και τα περιχύνω με 1 – 2 κουτ. σούπας από τη σάλτσα αντσούγιας. Συνεχίζω με μια στρώση από φετάκια αγκινάρας και περιχύνω πάλι με λίγη σάλτσα. Συνεχίζω με διαδοχικές στρώσεις λαχανικών με σάλτσα ενδιάμεσα, μέχρι να τελειώσουν τα λαχανικά. Αφήνω όση σάλτσα περίσσεψε στο ψυγείο, σκεπασμένη.
  • Βήμα 3 Τυλίγω την πιατέλα με διάφανη μεμβράνη και τη βάζω για 2 – 3 ώρες στο ψυγείο. Στο διάστημα αυτό τα λαχανικά αφενός θα νοστιμίσουν από το μαρινάρισμα, αφετέρου θα «ψηθούν» από το λεμόνι και θα μαλακώσουν θαυμάσια.
  • Βήμα 4 Σερβίρισμα: Βάζω τη ρόκα σε μια σαλατιέρα. Βγάζω τα μαριναρισμένα λαχανικά από το ψυγείο, τα ρίχνω στη σαλατιέρα, μαζί με τη σάλτσα της πιατέλας και ανακατεύω. Αν θέλω, προσθέτω και την υπόλοιπη σάλτσα αντσούγιας και σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια