destination taste!

ΠΟΥΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΠΟΥΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

ΠΟΥΡΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

: 4
: 15 min
: 40 min

Είτε το πούμε μελιτζανοσαλάτα είτε πουρέ μελιτζάνας, η ουσία είναι ότι τα μείγματα με ψίχα ψητής μελιτζάνας συνοδεύουν έξοχα τα κυριακάτικα πιάτα μας με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, κατά προτίμηση ψημένα στο φούρνο ή τη σχάρα.

Υλικά
  • 3 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκος βασιλικός ή δυόσμος ή μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα (αν διαθέτει η συσκευή σας).
  • Βήμα 2 Τρυπάω με ένα μαχαίρι τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία, τις βάζω σε ένα ταψάκι, χωρίς λάδι, και τις ψήνω για 35 – 40 λεπτά, σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, γυρίζοντάς τις τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να ζαρώσει και να μαυρίσει έντονα. Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο.
  • Βήμα 3 Μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τις πιάσω, τις κόβω κατά μήκος στη μέση. Αφαιρώ την ψίχα με ένα κουτάλι, την ψιλοκόβω και την αφήνω για 30 λεπτά σε ένα σουρωτήρι, για να στραγγίξει από τα υγρά.
  • Βήμα 4 Μεταφέρω την ψίχα σε ένα μπολ και προσθέτω το γιαούρτι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το βασιλικό (ή το δυόσμο ή το μαϊντανό), το ελαιόλαδο, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Ανακατεύω καλά τον πουρέ, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι