προορισμός…γεύση!

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στη Νότια Γαλλία, στην Aix-en-Provence (Αιξ-αν-Προβάνς) και να ανακαλύψουμε μαζί αυτά τα τόσο μικρά αλλά τόσο νόστιμα calissons, που μόλις περάσετε έξω από το τόσο παλιό -αλλά σύγχρονο εργοστάσιο-, δεν θα μπορέσετε -όπως και εγώ- να αντισταθείτε στο άρωμα του αμυγδάλου και των ζαχαρωμένων φρούτων.
Ναι… ναι… Καλά καταλάβετε… Πρόκειται για μια νέα μου ανακάλυψη, κρυμμένη καλά σε ένα Γαλλικό χωριό, από το 1889, που είναι πλέον η εμβληματική λιχουδιά της Αιξ-αν-Προβάνς.
Αν σας αρέσουν, όπως και μένα, τα ζαχαρωμένα φρούτα, και τα αμύγδαλα, τότε η λιχουδιά αυτή είναι και για σας. Είναι μοναδικά, λόγω του σχήματός τους. Ένας τέλειος ρόμβος, που σκεπάζετε απαλά με μια λεύκη βελούδινη κρέμα.
Τα λάτρεψα από τη πρώτη μάτια, και ξέρετε γιατί; Γιατί τα φτιάχνουν με μεράκι από το 1889, πραγματικοί τεχνίτες, με μια μυστική συνταγή κρατώντας την παραγωγή τους σε βιοτεχνικό επίπεδο.
Τα calissons, που σε λίγο καιρό θα γιορτάσουν τα 130 χρόνια τους, έχουν μυστικά που δίνονται μόνο από γενιά σε γενιά. Έχοντας φτάσει στην 4η γενιά, λοιπόν, κατάφεραν να κρατήσουν αυτά τα ιδιαίτερα γλυκίσματα βασίζοντάς τα στην προγονική τεχνογνωσία.
Και γι’ αυτό το λόγο, τα βραβεία είναι πολλά… Και σίγουρα τα αξίζουν όλα… To Confiserie d’Entrecasteaux, εξελέγει 1ο στη λίστα των ζαχαροπλαστείων που φτιάχνουν calissons της Αιξ-αν-Προβάνς το 2007 και 2008 και το 2016 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο των Blind testing Awards.
Kαι δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Δημιουργούν νέες γεύσεις και προϊόντα που είχα την τύχη να δοκιμάσω επιτόπου. Το αγαπημένο μου είναι το Calisson des montagnes, με λικέρ Génépi (είναι ένα παραδοσιακό λικέρ πολύ δημοφιλές στις αλπικές περιοχές της Ευρώπης), που επιμελήθηκε ο 3άστερος σεφ Marc Veyrat. Καταλαβαίνετε λοιπόν με πόση προσοχή, αγάπη και μελέτη φτιάχνουν αυτά τα ιδιαίτερα σοκολατακια.
Έμαθα επίσης πως αυτές οι δημιουργίες φτιάχνονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο για να μη νιώθουμε στο στόμα μας τόσο έντονα το αλκοόλ που μπορεί να περιέχουν, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν το άρωμά τους, και νιώθουμε καλύτερα το άρωμα του αμύγδαλου.
Έχω να μοιραστώ μαζί σας πολλά ακόμη, το ταξίδι μας δεν τελείωσε, κλείστε τα μάτια σας και δοκιμάστε το Calissons Chocolat: τυλιγμένο με μια τραγανή κρέμα σοκολάτας από τη Βενεζουέλα, το Métis Calissons: θα το πούμε (μισό –μισό) μισή σοκολάτα και μισό λευκό.
Σας αφήνω εδώ σε αυτό το πλούσιο και πολύχρωμο ταξίδι με το τη τελευταία τους δημιουργία το θεϊκό Αρλεκίνε της Αιξ-αν-Προβάνς… Η απόλυτη ένωση του αμύγδαλου μαζί με τα λεπτά αρώματα του αχλαδιού, του λεμονιού ή του κερασιού.
Ξεχάστε τα όλα… Τα calissons έχουν έρθει για να εξάψουν τη περιέργεια, να προκαλέσουν και να ερεθίσουν τις αισθήσεις μας…

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *