destination taste!

GANACHE (ΓΚΑΝΑΣ)… ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ!

GANACHE (ΓΚΑΝΑΣ)… ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ!

Είναι η τέλεια σοκολατένια κρέμα για τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Η ganache (γκανάς) χρησιμοποιείται ως βάση για σοκολατάκια, τρούφες σοκολάτας, τάρτες, αφράτο κέικ, και γίνεται πολύ γρήγορα. Για να την προετοιμάσετε, δεν χρειάζεται να έχετε πολλά υλικά στα ντουλάπια της κουζίνα σας. Χρειάζεστε μόνο δύο συστατικά: σοκολάτα και κρέμα γάλακτος. Επτά συνταγές που απογειώνουν την σοκολάτα που θα λατρέψετε!

Πώς γίνεται;
Ζεσταίνετε τη κρέμα γάλακτος (με λίγα λιπαρά ή πλήρης) μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Ρίχνετε τη κρέμα πάνω από τη -σπασμένη σε μικρά κομμάτια- σοκολάτα, περιμένετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Όσο η γκανάς είναι ακόμα ρευστή, την χρησιμοποιείτε, γεμίζοντας μια βάση τάρτας ή την σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Πώς μπορείτε να την αρωματίσετε;
Μπορείτε να αλλάξετε τη γεύση της, βάζοντας φλούδα πορτοκαλιού, φλούδα λεμονιού, μπαχαρικά, φιστίκια, ή και αλκοόλ ακόμα. Αντί για κρέμα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα γάλατος, όπως κρέμα γάλακτος σόγιας, καρύδας, αμύγδαλο, ή να αντικαταστήσετε λίγη από την κρέμα με πολτό ή χυμό φρούτων.

Τα σωστά γραμμάρια για μια σωστή σοκολάτα γκανάς
200 ml κρέμας γάλακτος για 200 g μαύρης σοκολάτας
150 ml κρέμας γάλακτος για 200 g σοκολάτας γάλακτος
100 ml κρέμας γάλακτος για 200 g λευκής σοκολάτας

Κρέμα Ganache
Προετοιμασία: 15´
Ποσότητα: 8 μερίδες

Υλικά
• 300 γρ. σοκολάτα με 70% κακάο
• 300 ml κρέμας γάλακτος
Για το σερβίρισμα
70 γρ. ξηρούς καρπούς, ψιλοτριμμένους (καρύδια, φουντούκια, φιστίκια…)
Διαδικασία
Βάζετε την κρέμα σε μια κατσαρόλα και την αφήνετε να πάρει μια βράση.
Σπάστε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια μέσα σε ένα μπολ.
Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά και την ρίξετε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα. Αφήστε την για 3 λεπτά.
Ανακατέψτε τη σοκολάτα και την κρέμα συνεχώς με μια σπάτουλα, για να αποκτήσετε μια απαλή και κρεμώδης υφή. Αφήνετε να κρυώσει το μείγμα ενώ ανακατεύετε συνεχώς.
Χωρίστε τη γκανας σε οκτώ ποτήρια και αφήστε τη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σερβίρετε με πασπαλισμένα και ψιλοκομμένα ξέρα φρούτα.
Η συμβουλή μου:
Δώστε στη γκανάς τη γεύση που εσείς θέλετε: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύσμα από εσπεριδοειδή, καρύδα σε σκόνη, κανέλα ή βανίλια, φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, μοσχοκάρυδο ή ακόμα γαρίφαλλο σε σκόνη… Ταιριάζει απόλυτα και με κάποιο πότο φρούτων.

Γκανάς με βούτυρο γάλακτος
Προετοιμασία: 15´
Ποσότητα: 6 μερίδες
Υλικά
• 300 γρ. σοκολάτα 55% κακάο
• 250 ml κρέμα γάλακτος
• 40 γρ. βούτυρο γάλακτος
Διαδικασία
Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα με ένα μεγάλο μαχαίρι, ή τρίψτε την στο τρίφτη ή ακόμα χρησιμοποιήστε σταγόνες σοκολάτας.
Ζεσταίνετε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ρίξτε την καυτή κρέμα επάνω από τη σοκολάτα και αφήστε την για 2 λεπτά. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και γυαλιστερή κρέμα. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα.
Αφήστε την να κρυώσει καλά και χρησιμοποιήστε την για να επικαλύψετε κάποιο κέικ.

Τρούφες με μαύρη σοκολάτα
Προετοιμασία: 15´
Ποσότητα: 12-15 τρούφες
Υλικά
• 300 γρ. σοκολάτα 70% κακάο
• 250 ml κρέμα γάλακτος
• 40 γρ. βούτυρο για την επικάλυψη
• 200 γρ. ξηροί καρποί τριμμένοι (φυστίκια Αιγίνης ή φουντούκια) ή κακάο ή άχνη ζάχαρη ή τρούφα σοκολάτας
Διαδικασία

Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα με ένα μεγάλο μαχαίρι, ή τρίψτε την στο τρίφτη ή ακόμα χρησιμοποιήστε σταγόνες σοκολάτας.
Ζεσταίνετε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ρίξτε την καυτή κρέμα επάνω από τη σοκολάτα και αφήστε την για 2 λεπτά. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και γυαλιστερή κρέμα. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα.
Αφήστε την κρέμα να κρυώσει εντελώς, σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 4 ώρες.
Με ένα μικρό κουτάλι παίρνετε μια ποσότητα και πλάθετε σε μπαλάκια.
Απλώστε σε ένα μεγάλο πιάτο την επικάλυψη της αρεσκείας σας (ξηρούς καρπούς, κακάο, άχνη κ.λπ.) και κυλήστε τις τρούφες με να καλυφθούν εντελώς.
Η συμβουλή μου: Χρησιμοποιήστε γάντια μιας χρήσεις για να φτιάξετε τις τρούφες.

Τούρτα με μαρέγκες και ganache
Προετοιμασία: 2 ώρες περίπου
Αναμονή: 4 ώρες

Ποσότητα: 8-10 μερίδες
Υλικά
Για τη γκανάς
• 300 γρ. σοκολάτα με 65%
• 250 ml κρέμα γάλακτος
• 40 γρ. βούτυρο γάλακτος
• 250 ml έτοιμο καφέ εσπρέσσο
• 500 γρ. μασκαρπόνε
• 60 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το παντεσπάνι
• 180 γρ. ζάχαρη
• 6 αυγά
• 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 30 γρ. κακάο σε σκόνη
• 50 γρ. βουτύρο, λιωμένο
• λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Για τις μαρέγκες
• 4 ασπράδια αυγών
• 150 γρ. ζάχαρη
• 150 γρ. ζάχαρη άχνη + ακόμα λίγο
• 250 ml έτοιμο καφέ εσπρέσσο
• 1 κουτ. γλυκού νισεστέ
Για την διακόσμηση
• Μερικές τρούφες
• Σιρόπι κεράσι
• Κόκκινα φρούτα (σμέουρα, ράσμπερι, φράουλες κ.λπ.)
Διαδικασία
Για την γκανάς:
Ψιλοκόψτε τη σοκολάτα με ένα μεγάλο μαχαίρι, ή τρίψτε την στο τρίφτη ή ακόμα χρησιμοποιήστε σταγόνες σοκολάτας.
Ζεσταίνετε την κρέμα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Ρίξτε την καυτή κρέμα επάνω από τη σοκολάτα και αφήστε την για 2 λεπτά. Ανακατέψτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και γυαλιστερή κρέμα. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με την κρέμα.Αφήστε την να κρυώσει.
Βάλτε στον κάδο του μίξερ το μασκαρπόνε με την ζάχαρη άχνη και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτε την μισή γκανάς και συνεχίστε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια αφράτη, σοκολατένια κρέμα. Κρατήστε την άλλη μισή γκανάς σκεπασμένη με μεμβράνη μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.
Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το κακάο και τα προσθέτετε σταδιακά στον κάδο συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να τελειώσουν. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και μόλις ενωθεί με τα υλικά σταματάτε το μίξερ.
Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα 20 εκ. (κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση). Αδειάζετε εκεί το μείγμα και ισιώνετε με μια σπάτουλα. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 110°C.
Για τις μαρέγκες: Βάζετε τα ασπράδια των αυγών και χτυπάτε σε μαρέγκα προσθέτοντας σταδιακά και εναλλάξ τη ζάχαρη, την άχνη, τον καφέ και τον νισεστέ. Μόλις ενωθούν όλα τα υλικά και δημιουργηθεί μια αφράτη μαρέγκα μεταφέρετε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη.
Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου και φτιάχνετε μακρόστενα μπαστουνάκια μαρέγκας. Ψήνετε τις μαρέγκες στους 110°C για 1 ώρα.
Συναρμολόγηση: Ξεφορμάρετε το παντεσπάνι και κόβετε σε δύο δίσκους. Βάζετε τον ένα δίσκο σε μια μεγάλη πιατέλα και απλώνετε την μισή δόση από την κρέμα μασκαρπόνε. Σκεπάζετε με τον δεύτερο δίσκο και απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε.
Δουλεύετε λίγο με το σύρμα την γκανάς και την αδειάζετε στο κέντρο της τούρτας, απλώνοντάς την να καλύψει την κορυφή, αφήνοντάς την να «τρέξει» στα πλάϊνά.
Κολλήστε στο πλάϊ τις μαρέγκες και δέστε με μια κορδέλα για να συγκρατεί της μαρέγκες.
Διακοσμήστε με σιρόπι κεράσι, κόκκινα φρούτα και άχνη ζάχαρη.
Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για 4 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
Η συμβουλή μου: Αν θέλετε να μειώσετε τον χρόνο μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες μαρέγκες.

Σαρλότ με σοκολατένιο παντεσπάνι, γκανάς και άρωμα μαστίχας
Προετοιμασία: 1 ώρα
Αναμονή: 12 ώρες
Υλικά
Για την γκανάς
• 300 γρ. σοκολάτα 80% κακάο, τριμμένη
• 70 ml κρέμας γάλακτος
• 70 ml νερό
• 40 γρ. βούτυρο
• 1 κουτ. γλυκού κακάο άγλυκο
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• Ζάχαρη άχνη
• 6 σταγόνες μαστιχέλαιο
Για το παντεσπάνι
• 125 γρ. σοκολάτα 80% κακάο
• 3 αυγά
• 100 γρ. ζάχαρη
• 125 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
• 75 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 25 γρ. νισεστέ
• λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Για την διακόσμηση
• φραγκοστάφυλα
• κακάο
Διαδικασία
Για το παντεσπάνι:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Λιώνετε τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.
Βάζετε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες, αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τη σοκολάτα, το βούτυρο, το αλεύρι και το νισεστέ και ανακατεύετε (δεν χρειάζεται χτύπημα) μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βουτυρώνετε ελαφρά ένα ταψάκι 28×18 εκ., στρώνετε αντικολλητικό χαρτί και αδειάζετε εκεί το μείγμα και ισιώνετε με μια σπάτουλα. Ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει.
Για την γκανάς: Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τα 70 ml κρέμας γάλακτος, το νερό και το κακάο. Βάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι να αρχίσει το μείγμα να βράζει. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε το μείγμα επάνω στην τριμμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτετε το βούτυρο. Χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα. Αφήστε την να κρυώσει καλά.
Βάζετε τα 200 ml κρέμας γάλακτος με το μαστιχέλαιο στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε σε σφιχτή σαντιγί.
Ανακατεύετε την σαντιγί σε δόσεις μέσα στην κρύα γκανάς μέχρι να φτιάξετε μια αφράτη σοκολατένια μους.
Συναρμολόγηση: Ξεφορμάρετε το παντεσπάνι από το ταψάκι και κόβετε με τσέρκια 3 δίσκους με διάμετρο 20, 10 και 6 εκ.
Στρώνετε με μεμβράνη μια σαλατιέρα διαμέτρου 20 εκ. Βάζετε τον μικρότερο δίσκο στη σαλατιέρα και καλύψτε με την μισή μους-γκανάς. Σκεπάζετε με τον μεσαίο δίσκο και απλώνετε την υπόλοιπη μους. Τέλος, καλύψτε με τον μεγαλύτερο δίσκο και σκεπάστε όλη την σαλατιέρα με μεμβράνη.
Βάζετε την σαρλότ στο ψυγείο για 12 ώρες.
Ξεφορμάρετε με την βοήθεια της μεμβράνης, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και στολίζετε με τα φραγκοστάφυλα.
Η συμβουλή μου: Αν θέλετε μπορείτε φτιάξετε ένα ελαφρύ σιρόπι αρωματισμένο με μαστιχέλαιο και να ραντίσετε τα παντεσπάνια πριν στρώσετε την μους.

Μακρόστενη τούρτα με κρέμα κάστανο και γκανάς
Προετοιμασία: 1 ώρα
Αναμονή: 12 ώρες
Ποσότητα: 6-8 μερίδες

Υλικά
Για την κρέμα κάστανου
300 γρ. κρέμα κάστανου
300 γρ. πούρε κάστανου
125 γρ. πραλίνα
Για τη μους γκανάς:
300 γρ. σοκολάτα 58% κακάο
250 ml κρέμα γάλακτος
40 γρ. βούτυρο
200 ml κρέμα γάλακτος 36%
50 γρ ζάχαρη άχνη
Για το παντεσπάνι
6 ασπράδια αυγού
30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. σκόνη αμυγδάλου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. κακάο σε σκόνη
Διαδικασία
Για την γκανάς:
ψιλοκόβετε τη σοκολάτα με ένα μεγάλο μαχαίρι ή την τρίβετε στον τρίφτη. Βάζετε τα 250 ml κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί μέχρι να αρχίσει ο βρασμός. Ρίχνετε την καυτή κρέμα επάνω στη σοκολάτα, την αφήνετε για 1-2 λεπτά και ανακατεύετετε καλά με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο, γυαλιστερό μείγμα. Τέλος, προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Βάζετε τα 200 ml κρέμα γάλακτος μαζί με τα 50 γρ. άχνης και χτυπάτε σε σφιχτή σαντιγί. Ανακατεύετε την γκανάς με την σαντιγί με μια μαρίζ μέχρι να δημιουργήσετε μια αφράτη μους.
Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και στρώνετε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με τη κρυσταλλική ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια μαρέγκα σε μορφή γιαουρτιού. Σταματάτε το μίξερ και προσθέτετε πασπαλιστά τη σκόνη αμυγδάλου, την άχνη και το κακάο. Ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα στη λαμαρίνα και απλώνετε με μια σπάτουλα φροντίζοντας να δημιουργηθεί ένα στρώμα πάχους 1-1½. Δεν είναι απαραίτητο να καλύψει όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας.
Ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά. Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
Για την κρέμα κάστανου: Βάζετε την κρέμα και τον πολτό κάστανου σε ένα μπολ και χτυπάτε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά και να αφρατέψουν.
Συναρμολόγηση:
Στρώνετε με διάφανη μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ φροντίζοντας να εξέχει αρκετά από τα πλάγια.
Κόβετε το παντεσπάνι σε 4 μακριές λωρίδες σε διάστασεις ανάλογες με την διάσταση της φόρμας σας.
Βάζετε μια λωρίδα παντεσπάνι στον πάτο της φόρμας και στρώνετε μια ποσότητα κρέμα κάστανου, μια ποσότητα μους γκανάς και μια ποσότητα πραλίνας. Σκεπάζετε με την δεύτερη λωρίδα παντεσπάνι και επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Τελειώνετε με μια λωρίδα παντεσπάνι.
Κλείνετε σφιχτά με τη μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Ξεφορμάρετε με τη βοήθεια της μεμβράνης, αναποδογυρίζετε σε μια μακρόστενη πιατέλα και πασπαλίζετε με λίγη άχνη.
Κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Καρέ με γκανάς και γάλα σόγιας
Προετοιμασία: 25
Αναμονή: 4 ώρες

Ποσότητα: 6-8 μερίδες
Υλικά
• 300 γρ. σοκολάτα 70% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
• 250 ml γάλα σόγιας
• 20 γρ μέλι
• 150 γρ. πολύχρωμη τρουφάκια
• ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ζεσταίνετε το γάλα σόγιας και μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε το γάλα επάνω στη σπασμένη σοκολάτα και την αφήνετε για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετετε με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία, γυαλιστερή κρέμα.
Αδειάζετε την κρέμα σε ένα τετράγωνο σκεύος στρωμένο με μεμβράνη και σκεπάζετε. Βάζετε την κρέμα στο ψυγείο για για 4 ώρες.
Ξεφορμάρετε την κρέμα επάνω σε ένα ξύλο κοπής και κόβετε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κύβους.
Πασπαλίζετε με πολύχρωμη τρούφα και στολίζετε σε πυραμίδα. Λίγο πριν σερβίρετε πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.

Κορμός με γκανάς και γρεναδίνη
Προετοιμασία: 50
Αναμονή: 4 ώρες
Ποσότητα: 6-8 μερίδες
Υλικά
Για τη γκανάς
• 300 γρ. σοκολάτα 58% κακάο
• 450 ml κρέμα γάλακτος
• 40 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
• 100 γρ. ζάχαρη
• 200 γρ. νερό
• 30 ml σιρόπι γρεναδίνης
Για το παντεσπάνι
• 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
• 20 γρ. σκόνη κακάο, κοσκινισμένη
• 9 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
• 180 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
Για την γκανάς:
Σπάστε τη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζετε 250 ml από την κρέμα γάλακτος και την ζεσταίνετε σε ένα κατσαρολάκι. Ρίχνετε την καυτή κρέμα επάνω στη σοκολάτα και μετά από 1 λεπτό προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα και αφήνετε την γκανάς να κρυώσει.
Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη σε σφιχτή σαντιγί. Ανακατεύετε την σαντιγί σε δόσεις με την γκανάς μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσετε.
Για το παντεσπάνι:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30×40 εκ.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το αλεύρι με τη σκόνη κακάο.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξετε σφικτή μαρέγκα. Σταδιακά, ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε το μείγμα αλευριού-κακάου και ανακατεύετε με μια μαρίζ, με κυκλικές και ανάλαφρες κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μην χαθεί ο όγκος της μαρέγκας. Αδειάζετε το μείγμα στην λαμαρίνα και απλώνετε με μια σπάτουλα φροντίζοντας να υπάρχει ομοιόμορφο πάχος σε όλη την επιφάνεια.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τη μαρέγκα για 5-6 λεπτά. Βγάζετε τη λαμαρίνα από το φούρνο και αναποδογυρίζετε το παντεσπάνι επάνω σε μια πετσέτα. Τυλίγετε σε σφιχτό ρολό και αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι:
Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Βράζετε το σιρόπι για 4 λεπτά (από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει. Προσθέτετε τη γρεναδίνη και ανακατεύετε.
Για την συναρμολόγηση:
Ανοίγετε την πετσέτα με το τυλιγμένο παντεσπάνι. Με ένα πινέλο σιροπιάζετε το παντεσπάνι μέχρι να ποτίσει καλά.
Απλώνετε την κρέμα σοκολάτας και τυλίγετε πάλι σε ρολό.
Κλείνετε το ρολό σε μεμβράνη και βάζετε το ρολό στο ψυγείο για 4 ώρες.
Ξετυλίγετε το ρολό, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.



Dina’s Daily RecipesΚουραμπιέδες με φιστίκι Αιγίνης & κράνμπερις

Dina’s Daily RecipesΒασιλόπιτα με πετιμέζι