destination taste!

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

: 6
: 25 min
: 1 hr 30 min
           
: 11 hr

Μην σας τρομάζουν οι πολλές ώρες αναμονής. Μπορείτε να βράσετε τα φασόλια από την προηγούμενη ημέρα και, την επόμενη ημέρα το πρωί να ετοιμάσετε το μείγμα ντομάτας και να τα μαρινάρετε. Ετσι, μέχρι το μεσημέρι θα έχετε το φαγητό έτοιμο, μαγειρεύοντας μόνο τις γαρίδες που απαιτούν λιγότερο από 30 λεπτά ετοιμασίας.

Υλικά
  • Για τις γαρίδες
  • 500 γρ. μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη και ουρές
  • 1 κουτ. σούπας λιωμένο σκόρδο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 50 ml λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα φασόλια με τις ντομάτες
  • 2 φλιτζ. τσαγιούμικρά άσπρα φασόλια
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • τα φύλλα από 2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. σούπας ξερό, θρυμματισμένο)
  • 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού λιωμένο σκόρδο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Φασόλια με ντομάτα: Μουσκεύω αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζω τα ξεπλένω, τα βάζω σε μια κατσαρόλα και τα καλύπτω με κρύο νερό που να τα σκεπάσει κατά 4 – 5 εκ. τουλάχιστον. Τα αφήνω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και ξαφρίζω για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι το νερό να παραμείνει καθαρό και διαυγές.
  • Βήμα 2 Χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 1 – 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Στο τελευταίο 5λεπτο αλατίζω και ολοκληρώνω το μαγείρεμα.
  • Βήμα 3 Στραγγίζω τα φασόλια και τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τις ντομάτες, το δεντρολίβανο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τη μουστάρδα, το βαλσαμικό ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω το μπολ και το αφήνω κατά μέρος για 3 ώρες.
  • Βήμα 4 Γαρίδες: Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζω τις γαρίδες κατά μήκος, χωρίς να τις κόψω στα δύο, και τις πιέζω με τις παλάμες μου για να ανοίξουν σαν βιβλίο. Τις ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω κατά μέρος για 15 λεπτά.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Απλώνω τις γαρίδες σε ένα μέτριο ταψί, μαζί με τη μαρινάδα τους, και τις ψήνω για 5 – 7 λεπτά το πολύ, γυρίζοντάς τις μία-δυο φορές.
  • Βήμα 6 Μοιράζω το μείγμα φασολιών-ντομάτας σε πιάτα και από πάνω βάζω 3 – 4 γαρίδες, με λίγο από το ζουμί του ταψιού, αν έχει μείνει. Αλατοπιπερώνω.
  • Βήμα 7 Σερβίρισμα: Σε ένα μπολάκι ανακατεύω όλα τα υλικά του (ξύσματα, μαϊντανό και σκόρδο), τα σκορπίζω στα πιάτα, ανακατεύω και σερβίρω αμέσως.


Dina’s Daily RecipesΒασική ζύμη τάρτας

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια