προορισμός…γεύση!

Για τους περισσότερους, τα όσπρια είναι συνυφασμένα με το χειμώνα. Κι όμως… τα θεωρώ από τα πολύ «δυνατά χαρτιά» του καλοκαιριού. Είναι χαμηλά σε λιπαρά, χωρίς πολλές θερμίδες, αλλά με σημαντικές ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης και πλούσια σε φυτικές ίνες που είναι και ο λόγος που μας χορταίνουν εύκολα.

Ρεβίθια με τόνο και σάλτσα αντζούγιας

Πρόκειται για παραδοσιακό Μαροκινό φαγητό που σερβίρεται ως σαλάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσεύματα από ρεβίθια σούπα, καλά στραγγισμένα από το ζωμό τους.

Ρεβίθια με τόνο και σάλτσα αντζούγιας

Φακές με μανέστρα και κρεμμύδια

Αν βαρεθήκατε τις φακές σούπα, μπορείτε να τις απολαύσετε σε ένα πολύ νόστιμο καθημερινό γιουβετσάκι, πλούσιο και χορταστικό.

Φακές με μανέστρα και κρεμμύδια

Μαυρομάτικα φασόλια με χωριάτικο λουκάνικο, πλιγούρι και κολοκυθάκια

Το καλοκαιράκι προτιμάμε τα όσπρια μαγειρεμένα σύντομα και σε ελαφρά πιάτα, για να αποφύγουμε τις ατελείωτες ώρες πάνω από ζεστές κατσαρόλες. Αυτό το σαλατοφαγητό είναι νόστιμο και χορταστικό και μπορούμε αν θέλουμε να το εμπλουτίσουμε και με άλλα υλικά, όπως ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης, ντοματίνια κ.ά.

Μαυρομάτικα φασόλια με χωριάτικο λουκάνικο, πλιγούρι και κολοκυθάκια

Χούμους με καρότα και πάστα ελιάς

Το χούμους με καρότα και πάστα ελιάς είναι το τέλειο ορεκτικό για να το σερβίρετε με μπύρα ή κρασάκι. Συνοδέψτε το με κρητικά παξιμάδια ή πολύσπορα κριτσίνια.

Χούμους με καρότα και πάστα ελιάς

Γίγαντες φούρνου με μάραθο και λιαστές ντομάτες

Η γιαγιά μου εκτιμούσε ιδιαίτερα τα όσπρια και τα μαγείρευε τακτικότατα, κάθε φορά με διάφορες παραλλαγές και αξιοθαύμαστους πειραματισμούς. Μια τέτοια συνταγή ανασύρω από τις παιδικές μου μνήμες και σας προτείνω εδώ.

Γίγαντες φούρνου με μάραθο και λιαστές ντομάτες

Ρεβίθια με μελιτζάνες και βασιλικό στο φούρνο

Τα ρεβίθια σε μια καλοκαιρινή εκδοχή τους με μελιτζάνες και πλατύφυλλο βασιλικό. Αν τρίψετε και λίγη φέτα την ώρα του σερβιρίσματος θα το απογειώσετε.

Ρεβίθια με μελιτζάνες και βασιλικό στο φούρνο

Φακές στη γάστρα με μαραθόριζα και ελιές

Η μαραθόριζα και ο γλυκάνισος συνδυάζονται ιδανικά και αρωματίζουν ιδιαίτερα αυτό το πιάτο. Έτσι, για να ξεφύγουμε λίγο από τη συνηθισμένη φακή σούπα και να δώσουμε φρέσκα αρώματα στο γεύμα μας.

Φακές στη γάστρα με μαραθόριζα και ελιές

Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα

Αυτό το πιάτο με φασόλια μοιάζει με μαυρομάτικα σαλάτα. Μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο. Αν δεν βρούμε σέσκουλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρούλια, λάπαθα, σπανάκι ή ήμερα ραδίκια (π.χ. «ιταλικά»).

Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα

Ρεβίθια με λουκάνικα και πράσα στη γάστρα

Μια διαφορετική συνταγή για τα ρεβύθια που παίρνουν νοστιμιά από τα πικάντικα λουκάνικα και τα γευστικά πράσα. Μια συνταγή που γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου και μπορεί να φαγωθεί και κρύα.

Ρεβίθια με λουκάνικα και πράσα στη γάστρα

Γίγαντες πλακί με χόρτα και φέτα

Διαλέξτε καλής ποιότητες γίγαντες (ελέφαντες) Πρεσπών που είναι πολύ βραστεροί και ιδιαίτερα νόστιμοι. Θα τους βρείτε σε καλά παντοπωλεία και αξίζει να τους αναζητήσετε για πραγματικά αξέχαστη γεύση.

Γίγαντες πλακί με χόρτα και φέτα

1 Comment

  1. Είναι όλα πολύ ωραία κ Ντινα μου!! Μου αρέσει να δοκιμάζω διάφορους τρόπους μαγειρευοντας! Σας Ευχαριστώ πολύ! Επειδή είμαι γλυκαντζου θέλω γλυκά που να μην έχουν ζάχαρη και να είναι υγειηνα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *