προορισμός…γεύση!

Είχα τη τύχη «να ταξιδέψω» με φίλους, πίσω στο παρελθόν για να μάθω περισσότερα για το ΜΕΤΑΧΑ. Εκεί μας περίμενε η αγαπημένη και μοναδική Huity Κωνσταντινίδου που γνωρίζει καλά όλα τα μυστικά του ΜΕΤΑΧΑ.
Ταξιδέψαμε λοιπόν πίσω στο 1888, στο Πειραιά εκεί που όλα ξεκινήσαν. Εκεί που ο Σπύρος Μεταξάς σκέφτηκε για πρώτη φορά να φτιάξει ένα ξεχωριστό ποτό που θα σε ταξίδευε ευχάριστα μόνο με τη πρώτη γουλιά. Έψαχνε ένα ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτήρα που δεν υπήρχε εκείνη την εποχή αφού όλα τα ποτά ήταν έντονα στη γεύση χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο άρωμα. Αυτό κατάφερε και έκανε το 1888, ένα μοναδικό ποτό που ονομάστηκε ΜΕΤΑΞΑ. Παρ’ ότι στην αρχή το σύγκριναν με κονιάκ και αργότερα με μπράντι, το ΜΕΤΑΧΑ είναι αδύνατον να μπει σε κάποια κατηγορία.
Ανοίγοντας λοιπόν αυτή τη πόρτα καταφέραμε να μάθουμε πολλά, για το πρώτο εργοστάσιο, τα βαρέλια και τα συστατικά που ακόμα και σήμερα κάποια παραμένουν μυστικά. Ένα μυστικό που μετράει σήμερα 130 χρόνια! Το ΜΕΤΑΧΑ δεν είναι απλώς ένα ποτό, είναι ένας συνδυασμός με τη μοναδική γεύση του Μοσχάτου της Σάμου, με τα παλαιωμένα οινικά αποστάγματα και τα βότανα της Μεσογείου.
Το μυστικό συστατικό όμως κάνει τη διαφορά σε όλο αυτό μείγμα. Ήταν εκεί στο τραπέζι σε ένα μικρό μπουκάλι και μας ζήτησαν να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τα αρώματά του. Φυσικά, δεν μας είπαν το «μυστικό», αλλά σίγουρα μας κέντρισαν τις αισθήσεις.
Είχαμε τη τιμή να μας μίλησε και ο κύριος Κωνσταντίνος Ράπτης (ο πέμπτος Metaxa Master από το 1888, άξιος συνεχιστής αυτής της ιεροτελεστίας) για την ιστορία και μας ζήτησε να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε με τη πολύτιμη βοήθεια του, το ΜΕΤΑΧΑ. Εκεί λοιπόν, ανάμεσα στα γνήσια δρύινα βαρέλια προσπαθήσαμε με τη παρέα μου, να φτάσουμε όσο μπορούσαμε στο αυθεντικό! Κρατώντας τη φιάλη με είχε μαγέψει αυτό το μυστικό συστατικό. Μια μυστική συνταγή που καταφέραμε να ανακαλύψουμε τη φρεσκάδα του τριαντάφυλλου και κάποιον αρωματικών βοτάνων.
Συνεχίσαμε το ταξίδι μας και μπορέσαμε να δούμε και τα τέσσερα παλαιότερα βαρέλια. Το βαρέλι νούμερο 1 έχει πάρει το όνομά του ιδρυτή, Σπύρο. Το βαρέλι νούμερο 2 φέρει το όνομα της γυναίκας του – Δέσποινα – η οποία ανέλαβε εκείνη το εργοστάσιο μετά το θάνατο του συζύγου της το 1903. Ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που στη συντηρητική τότε εποχή, κατάφερε να αναλάβει και να αναπτύξει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση. Τα βαρέλια Νο 3 και Νο 4 αντίστοιχα έχουν τα ονόματα των δύο αδελφών του Σπύρου – Ηλίας και Αλέξανδρος – που τον βοήθησαν πολύ στο να ταξιδέψουν το ΜΕΤΑΧΑ σε όλο το κόσμο.
Εκεί λοιπόν, περπατώντας ανάμεσα στα βαρέλια και στο κρυφό φωτισμό συζητούσαμε για το ξεχωριστό ΜΕΤΑΧΑ 12 αστέρων. Ένα ΜΕΤΑΧΑ με έντονα αρώματα από σοκολάτα, καφέ, καραμέλα, βούτυρο ενώ στη γεύση κυριαρχεί το μέλι του δάσους και έντονες νότες από ξερά φρούτα όπως σύκο και δαμάσκηνο. Να ξέρετε πως το ΜΕΤΑΧΑ 12 αστέρων φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ράπτη. Φτάνοντας στo τέλος του μαγικού ταξιδιού μας, είχαμε την τύχη να απολαύσουμε μια prive γευσιγνωσία από 3 εκλεκτά ΜΕΤΑΧΑ. Μπαίνοντας στην αίθουσα του μέλλον τα φώτα έκλεισαν και όλοι κρεμόμασταν από τα χείλη του Metaxa Master που μας «μυούσε» στο Private Reserve . Έντονο και μοναδικό. Κρύβει μέσα του αποξηραμένο βερίκοκο και δαμάσκηνο, μέλι και μαύρες σταφίδες.
Τέλος, είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε την τελευταία του δημιουργία, το Angels Treasure. Τόσο μοναδικό και πολύτιμο. Πόσα αρώματα σε ένα μπουκάλι. Κανέλα, γαρύφαλλο, αποξηραμένα σύκα, αγριόμελο…Με μια γουλιά καταλαβαίνεις τα γλυκά μπαχαρικά και τα μελωμένα φρούτα.
Το ΜΕΤΑXΑ είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό, είναι ένα ταξίδι που ξυπνά την επιθυμία για εξερεύνηση κι ανακάλυψη.

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *