destination taste!

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ… ΓΛΥΚΑ & ΦΛΟΓΑΤΑ!!!

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ… ΓΛΥΚΑ & ΦΛΟΓΑΤΑ!!!

Αγαπημένο φθινοπωρινό λαχανικό με πολύ ζωντανό, φλογάτο κόκκινο χρώμα. Τα παντζάρια περιέχουν πλήθος βιταμινών και μετάλλων (μαγνήσιο, φωσφόρο, σίδηρο κ.ά) που τα καθιστούν πολύ σημαντικά για την διατροφή μας. Τρώγονται ολόκληρα (βολβοί και φύλλα) είτε βρασμένα είτε ωμά.

Πώς τα επιλέγουμε
Επειδή τα παντζάρια μεγαλώνουν στο χώμα απορροφώντας πολλά πολύτιμα συστατικά, αυτομάτως εκτίθονται στον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων. Θα πρέπει να διαλέγουμε παντζάρια βιολογικά με ωραίο, λείο βολβό με φρέσκια όψη. Τα φύλλα με ζωηρό πράσινο χρώμα.

Πώς τα καθαρίζουμε
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ωμά, αποκόβουμε τους βολβούς από τα φύλλα και τους ξεφλουδίζουμε με ένα μικρό μαχαίρι όπως καθαρίζουμε τα μήλα.
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε βρασμένα, κόβουμε τους βολβούς από το φύλλωμα και τους πλένουμε με νερό, χρησιμοποιώντας ένα μικρό βουρτσάκι για να απομακρύνουμε τα χώματα. Το φύλλωμα το πλένουμε ξεχωριστά με άφθονο τρεχούμενο νερό. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε πρώτα α φύλλα. Τα αφήνουμε να βράσουν και τα βγάζουμε με μια πηρούνα. Στο ίδιο νερό που βράζει ρίχνουμε τους βολβούς και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Τους σουρώνουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα μικρό μαχαίρι αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα τους.

Πώς τα συντηρούμε
Για λίγες μέρες μετά την αγορά τους τα φυλάμε μέσα στη χάρτινη σακούλα του μανάβη.
Από την στιγμή που θα βράσουμε και καθαρίσουμε τους βολβούς, τους κόβουμε σε φέτες περίπου ½ εκατοστού και τους βάζουμε σε ένα γιάλινο, αποστειρωμένο βάζο.
Ανάλογα με το μέγεθος του βάζου υπολογίζουμε το νερό που θα προσθέσουμε να φτάνει λίγο πάνω από τη μέση και διαλύουμε 1 κουταλιά αλάτι. Το ρίχνουμε στο βάζο με τα παντζάρια και απογεμίζουμε με ξύδι. Κλείνουμε καλά με το καπάκι και τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Αγαπημένες συνταγές με παντζάρια
Φτιάχνουμε Τουρσί και τα απολαμβάνουμε όλο το χειμώνα. Υπέροχο Ροζ Ριζότο, μοναδική σαλάτα με ωμά παντζάρια αλλά και Σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Τα προσθέτουμε στη Ρώσικη σαλάτα, δοκιμάζουμε μια μοναδική Παντζαρόσουπα, αλλά και ένα υπέροχο αλμυρό κέικ. Φτιάχνουμε σάντουιτς με γλυκόξινο μείγμα παντζαριού, ένα φλογάτο Κριθαράκι με παντζάρια.


Related Posts

ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!

ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ!

Το πρώτο ραντεβού με τον καλό μας είναι πολύ σημαντικό. Σκεφτόμαστε το ντύσιμο, το χτένισμα, το άρωμα, το μακιγιάζ… Σχεδόν όλη την ημέρα περιποιούμαστε την εμφάνισή μας και ανυπομονούμε να δούμε τι έχει προγραμματίσει ο συνοδός μας. Θα είναι γαλλικό; Κινέζικο; Ρομαντικό; Μήπως θαλασσινά; Ότι […]

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ;

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ;

Το ξέρετε πως η ζάχαρη καρύδας φτιάχνετε από το χυμό των λουλουδιών της καρύδας; Πως χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Νότια και Νότιο-ανατολική Ασία, όπου έχει πληθώρα δέντρων καρύδας; Οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία έχουν την μεγαλύτερη παραγωγή αυτού του είδους ζάχαρης. Στην Ευρώπη, […]



Subscribe