Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Οι 5 καλύτερες σπιτικές αγιουρβεδικές συνταγές

Οι 5 καλύτερες σπιτικές αγιουρβεδικές συνταγές

Αν ψάχνετε πάντα κάτι πιο προχωρημένο και σας αρέσουν οι προκλήσεις αυτό είναι για σας! Με ξέρετε τώρα, μου αρέσουν πάντα να ψάχνω καινούργια και πρωτότυπα πράγματα!
Τώρα θα μου πείτε τι είναι η Αγιουρβέδα ή αγιουρβέντα;
Και σας απαντώ… Είναι η επιστήμη της ζωής και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα συστήματα παραδοσιακής ιατρικής στην Ινδία, η οποία ασκείται ως εναλλακτική μέθοδος θεραπείας σε άλλα μέρη του κόσμου. Συνοπτικά, η Αγιουρβέδα δίνει έμφαση στην πρόληψη και ενθαρρύνει τη διατήρηση της υγείας μέσω μιας ισορροπημένης ζωής, ορθής σκέψης, δίαιτας και σωστής χρήσης βοτάνων.
Ας το δούμε αλλιώς λοιπόν… Ας πούμε πως μόλις επιστρέψατε από μια Αγιουρβέδα θεραπεία στη Σρι Λάνκα ή την Ινδία και τώρα που είστε σπίτι, θέλετε να συνεχίσετε τη θεραπεία αυτή στην καθημερινότητά σας. Ή, ακόμη πως σας ενδιαφέρει και θέλετε να δοκιμάσετε κάποιες συνταγές. Και είναι και πολύ απλές… βρήκα για σας τις καλύτερες που μπορείτε εύκολα να τις κάνετε στο σπίτι!

Paneer: Ένα Ινδικό φρέσκο τυρί
Το Paneer, είναι η βάση πολλών συνταγών και φαγητών της θεραπείας αυτής, αλλά μπορείτε να το φάτε και μόνο του. Έτσι λοιπόν θα χρειαστείτε:
• 1 λίτρο γάλα
• 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή χυμό λεμονιού
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 μπολ
• 1 κατσαρόλα
• 1 μεταλλικό σουρωτήρι
• 1 καθαρό τουλπάνι ή γάζα
Ρίξτε το γάλα στη κατσαρόλα και αφήστε το μέχρι να βράσει, ρίξτε αλάτι, προσθέστε το χυμό λεμονιού ή το μηλόξιδο, ανακατέψτε και βγάλτε το από τη φωτιά. Ανακατέψτε καλά ξανά. Ντύστε με το τουλπάνι το σουρωτήρι και βάλτε το από πάνω από το μπολ. Αδειάστε εκεί το μείγμα. Το τυρόγαλο θα ρέει μέσα στο μπολ μέσω της πετσέτας και έτσι θα έχετε ως αποτέλεσμα το Paneer. Εάν είναι απαραίτητο, πιέστε με ένα κουτάλι για να απελευθερώσετε το μέγιστο τυρόγαλο. Τέλος, πάρτε το τουλπάνι και στύψτε το καλά για να φύγει όλο το τυρόγαλα. Όσο λιγότερο υγρό έχει, τόσο καλύτερο θα είναι το τυρί. Το τυρί αυτό μπορεί να διατηρηθεί για περίπου πέντε ημέρες στο ψυγείο.
Το Paneer που βγαίνει από αυτή τη συνταγή έχει διεγερτική δράση στο σώμα μας και θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά τυριά.

Το χρυσό γάλα
Αποτελείται κυρίως από κουρκούμα, ένα μπαχαρικό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.
Θα χρειαστείτε μόνο:
• 1 κουτ. γλυκού κουρκούμα
• 1 κουτ. γλυκού έλαιο καρύδας ή αμυγδάλου
• 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα σόγιας ή αμυγδάλου
• ζάχαρη ανάλογα με τα γούστα σας
• 1 κατσαρόλα
Βάλτε στη κατσαρόλα το γάλα, το κουρκούμα και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά αφήνοντας το να βράσει. Εάν δεν σας αρέσουν πολύ οι κρεμώδες υφές, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό για να το αραιώσετε. Βάλτε ζάχαρη όσο θέλετε. Βάλτε το μίγμα σε ένα φλιτζάνι, προσθέστε το λάδι και ανακατέψτε ξανά.
Αυτή η συνταγή, την εκτιμούν πολύ, και είναι μια πολύ καλή θεραπεία που αποτοξινώνει το συκώτι, διεγείρει την πέψη και αποτρέπει το φούσκωμα. Επιπλέον, είναι και αντιφλεγμονώδες και συνεπώς αποτελεσματικό στην περίπτωση των ρευματικών ασθενειών ή της οστεοαρθρίτιδας. Αν το πίνετε τακτικά, μειώνει τον διαβήτη, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

Το Ghee το έχετε ακουστά;
Είναι ένα πολύ σημαντικό υλικό στη μαγειρική της Αγιουρβέδα. Το Ghee είναι το «εξαγνισμένο» βούτυρο που παρασκευάζετε από τον αργό βρασμό του βουτύρου. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείτε το νερό, η πρωτεΐνη και τα σάκχαρα του γάλακτος και μένει «καθαρό».
Θα χρειαστείτε:
• 1.500 γρ. βιολογικό βουτύρου
• 2 κατσαρόλες
• 1 μεταλλικό σουρωτήρι
• 1 καθαρό τουλπάνι
• 1 τρυπητή κουτάλα
• βάζα με βιδωτά καπάκια
Βάλτε το βούτυρο στην πρώτη κατσαρόλα και αφήστε το να λιώσει. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 45 λεπτά περίπου, αφαιρώντας με προσοχή τα λευκά σωματίδια και τον αφρό που δημιουργείτε. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είναι σημαντικό να μη σκουρύνει ποτέ το βούτυρο, αλλιώς δεν θα μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε. Μόλις το βούτυρο είναι καθαρό και θα έχετε αυτή τη μυρωδιά της καραμέλας και του φουντουκιού, έχοντας αποκτήσει και ένα χρυσό χρώμα, τότε θα ξέρετε πως είναι έτοιμο. Προσαρμόστε το σουρωτήρι επάνω στην δεύτερη κατσαρόλα και τοποθετείστε μέσα το τουλπάνι. Ρίξτε το ghee για να καθαρίσει εντελώς και μεταφέρετέ το στα βάζα. Έτσι σφραγισμένο, μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια σε θερμοκρασία δωματίου.
Εφόσον το ghee δεν περιέχει υπολείμματα ή πρωτεΐνες, είναι ένα πολύ καθαρό προϊόν που παρέχει στο σώμα υψηλή ενεργειακή απόδοση. Το Ghee συμβάλλει επίσης στην αποτοξίνωση και απολέπιση του σώματος. Όσο πιο «παλιό» είναι το ghee σας, τόσο πιο θεραπευτικό είναι για τον οργανισμό.

Για το τέλος, σας έχω ένα ρόφημα με «μαγικές» δυνάμεις.
Εδώ θα χρειαστείτε:
• 4-5 φέτες φρέσκου τζίντζερ, καθαρισμένο
• 1 λίτρο νερό
• 1 κατσαρόλα
Βάλτε το νερό και το τζίντερ μέσα στην κατσαρόλα και αφήστε το σε μέτρια φωτιά να βράσει (χωρίς καπάκι) μέχρι η ποσότητα του νερού να μείνει η μισή. Αφήστε το να κρυώσει καλά.
Πίνετε όλη μέρα, ζεστό ή κρύο. Βοηθά στην καταπολέμηση των κρυολογημάτων και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Το μεγάλο μυστικό της Αγιουρβέδα
Το βραστό νερό… Βράζετε το νερό και το πίνετε όσο πιο ζεστό γίνεται. Αυτό το ζεστό, βραστό νερό έχει τις ακόλουθες ιδιαιτερότητες:
• αποτρέπει τα προβλήματα με τη πέψη
• κάνει το δέρμα απαλό και φρέσκο
• αποτρέπει την κόπωση
• ενεργεί στο νευρικό σύστημα, χαλαρώνει και φέρνει ένα αίσθημα ικανοποίησης
• αναζωογονεί
Εάν πίνετε πολύ νερό όλη μέρα αλλά συνεχίζετε να διψάτε και το δέρμα σας είναι ξηρό είναι γιατί τα οργανικά υπολείμματα εμποδίζουν το σώμα σας, και τα κύτταρα δεν μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο νερό. Πιείτε ζεστό βραστό νερό ανάλογα με τις ανάγκες σας και συνοδεύστε το με αρωματικά φυτά. Θα νιώσετε γρήγορα πολύ καλύτερα!

©Ντίνα Νικολάου


Related Posts

ΤΥΡΟΚΟΥΛΟΥΡΟ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE

ΤΥΡΟΚΟΥΛΟΥΡΟ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE

Θα το αγαπήσουν όλα τα παιδιά, αυτό το βουτυρένιο τυροκούλουρο. Εκτός από τυρί, μπορείτε να προσθέσετε, ζαμπόν, γαλοπούλα ή χρωματιστές πιπεριές αν τους αρέσουν.

ΜΑΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

ΜΑΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

Μα τι είναι αυτό το μαύρο ραπανάκι; Συνήθως τα ραπανάκια τα ξέρουμε κόκκινα, στρογγυλά ή και μακρουλά. Λοιπόν, το μαύρο ραπανάκι, με μια πρώτη ματιά, δεν μπορώ να πω πως θα το ζηλέψετε, αλλά θα ήταν κρίμα να μη το δοκιμάσετε. Αρκετά δυνατό θα έλεγα, […]