προορισμός…γεύση!

Πόση χαρά μπορούμε να νιώσουμε όταν πετυχαίνουμε για πρώτη φορά ένα γλυκό ή όταν μας επιβραβεύουν για ένα φαγητό που έχουμε ετοιμάσει; Νιώθουμε λοιπόν χαρά, ευτυχία πως καταφέραμε κάτι το φανταστικό!
Πλέον πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως το να μαγειρεύει κανείς κάνει καλό στη ψυχολογία αλλά και στο ηθικό μας!

Η μαγειρική είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό;
Έχετε ποτέ ακούσει «Η μαγειρική κάνει καλό στο ηθικό μας!» αυτό το σύνθημα θα μπορούσε εύκολα να βρει τη θέση του στα ράφια των super markets. Πράγματι, αρκετές μελέτες έχουν πλέον αποδείξει τις μαγικές δυνατότητες της μαγειρικής. Επειδή όχι μόνο ετοιμάζοντας νόστιμα φαγητά είναι κάτι καλό αλλά διώχνει και την κατάθλιψη! Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της πειραματικής ψυχολογίας, η δημιουργικότητα και η συναισθηματική λειτουργία είναι στενά συνδεδεμένες… Γι ‘αυτό, όταν μαγειρεύετε, γράφετε ή ζωγραφίζετε, καλλιεργείτε μια θετική κατάσταση του νου. Δείτε το και από μόνοι σας: μετά από λίγες ώρες στην κουζίνα, έχουμε αυτή την αίσθηση πως είναι όλα καλά και νιώθουμε χαρούμενοι. Ένα συναίσθημα ηρεμίας και δυνατής ενέργειας, και το σημαντικότερο, το συναίσθημα της ευτυχίας. Πείτε αντίο στα έτοιμα φαγητά και ξεκινήστε το μαγείρεμα.

Οι πνευματικές δυνάμεις της κουζίνας
Τα μαγειρεμένα φαγητά συχνά είναι συνώνυμο της ευτυχία αλλά και μοναδικά γευστικά ταξίδια… Ωστόσο, το να μαγειρεύουμε τρέφει επίσης ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μας: την πνευματική μας όρεξη! Το να επιλέγουμε βιολογικά λαχανικά με το απόλυτο τέλειο σχήμα για παράδειγμα ή να μοσχομυρίζουμε το γλυκό άρωμα του λεμονιού, ή ακόμα να δοκιμάζουμε με ένα κουτάλι τη ζύμη του γλυκού, είναι αυτές οι μικρές αλλά τόσο ωραίες στιγμές… Έτσι, αυτές οι μικρές καθημερινές απολαύσεις καταφέρνει να μας ξυπνήσει διάφορες αισθήσεις! Τι μας οδηγεί σε αυτό; Πώς να πετύχουμε μια ευχάριστη αντίθεση των γεύσεων;

Μαγειρεύουμε για να ελευθερωθούμε από την καθημερινή ένταση
Είστε από τους ανθρώπους που δεν σταματάτε ποτέ; Συνέχεια άγχος, νευρά και πολύ δουλειά ; Καιρός λοιπόν να κάνετε ένα (πολύ) μεγάλο διάλειμμα και να δοκιμάσετε το μαγείρεμα. Ξεκινήσετε και καθαρίστε κάποια φρούτα, κόψτε τα λαχανικά σε κομμάτια ή χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα, χρησιμοποιώντας έτσι τη δύναμη των χεριών σας. Ότι καλύτερο για να φύγουν τα νεύρα ή και το άγχος… Ένας καλός τρόπος να ξαναβρείτε τη πνευματική σας ηρεμία!

Ετοιμάστε φαγητά που σας κάνουν χαρούμενους
Κάτι τελευταίο για να νιώσετε ακόμη καλύτερα… Μαγειρέψτε φαγητά που σας ξυπνούν αναμνήσεις! Παιδικές αναμνήσεις, κάποιο φαγητό στο οποίο αισθανόμαστε ασφάλεια είναι το καλύτερο φάρμακο. Αφήστε για λίγο τους καλούς κανόνες και δώστε χαρά όπως όταν ήσασταν μικρά! Δεν θα λέγατε όχι σε μια ωραία κρέπα με σοκολάτα! Θα δείτε πως θα ξυπνήσουν μέσα σας μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.
Σκεφτείτε λοιπόν τις δικές σας αγαπημένες συνταγές, απολαύστε ένα καλό γεύμα με την οικογένειά σας, με λίγα λόγια, μοιραστείτε χωρίς να υπολογίζετε τίποτα. Δώστε χαρά σε αυτό που κάνετε… Αυτό είναι ίσως το τελευταίο μυστικό, για να δείτε τη ζωή μόνο από τη καλή πλευρά της!

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *