προορισμός…γεύση!

Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια εμπειρίας έχουμε στην κουζίνα. Υπάρχουν λάθη που κάνουμε, είτε γιατί κάποιος μας το είπε, είτε γιατί έτσι μας το έμαθε η μαμά ή η γιαγιά. Δεν είναι αργά να μάθουμε πως μερικά πράγματα δεν είναι σωστά και πρέπει να τα αλλάξουμε.

  1. Δεν αφήνουμε τους κρόκους αυγού και τη ζάχαρη για πολύ ώρα
    Οι κρόκοι δεν πρέπει να μένουν πολύ ώρα μαζί με τη ζάχαρη χωρίς να χτυπηθούν, καθώς αυτό εμποδίζει τη διάλυση των κρυστάλλων της ζάχαρης και δίνει μετά μια δυσάρεστη γεύση. Γι αυτό μη περιμένετε πολύ!
  2. Δεν βάζουμε αλάτι στα όσπρια
    Το αλάτι εμποδίζει το νερό να εισχωρήσει στα όσπρια με αποτέλεσμα το βράσιμο να διαρκέσει περισσότερο και στο τέλος, να μείνουν «άψητα». Ρίξτε το αλάτι, 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.
  3. Δεν πλένουμε τις καθαρισμένες φράουλες
    Πρέπει πρώτα να τις πλύνετε και στη συνέχεια να τις κόψετε ή να τις καθαρίσετε, για να μη νερουλιάσουν οι φράουλες.
  4. Βάζουμε αλάτι στη ζύμη για τσουρέκι
    Πρέπει να με πιστέψετε. Μπορεί να θεωρείτε ότι δεν είναι απαραίτητο αλλά σας ενημερώνω ότι είναι πολύ σημαντικό! Κι ας είναι για κάτι γλυκό!
  5. Δεν ψήνουμε τα κέικ σε ένα πολύ ζεστό φούρνο
    Θα προκαλέσει το σχηματισμό μιας κρούστας στην επιφάνεια του κέικ και θα δυσκολευτεί να ψηθεί σωστά. Θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ψηθεί και μπορεί και να στεγνώσει. Το ιδανικό είναι να ψήνονται μεταξύ 165 και 175°C.
  6. Δεν κόβουμε τις άκρες των καρότων πριν τα ξεφλουδίσουμε
    Κάντε το και εσείς, είναι πολύ πιο εύκολο να ξεφλουδίσετε τα καρότα και μετά να αφαιρέσετε τις άκρες. Χάνετε τόσο χρόνο προσπαθώντας να βάλετε σωστά το μαχαιράκι στην άκρη του καρότου που έχετε κόψει. Αν, μάλιστα, είναι βιολογικά, τότε δεν χρειάζεται καν να τα ξεφλουδίσουμε.
  7. Δεν αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα
    Το ιδανικό είναι να το ξεφορμάρετε αμέσως, έτσι ώστε να μην συνεχιστεί το ψήσιμο στη φόρμα. Αν το κέικ σας είναι πολύ μαλακό, σκεφτείτε να βάλετε λαδόκολλα.
  8. Δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη όταν κάνουμε καραμέλα
    Για να κάνετε μια καραμέλα, απλά βάλτε τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και αφήστε την να λιώσει, για να γίνει πρώτα υγρό και μετά καραμέλα. Μη την ανακατέψετε… απλά ανακινήστε την κατσαρόλα.
  9. Προψήνουμε τη ζύμη όταν φτιάχνουμε τάρτες
    Αν δεν προψήσετε την τάρτα, το μείγμα με τα αυγά και τα λαχανικά θα την κρατήσει ωμή. Για να αποφύγετε την αποτυχία, ψήνετε για 15 λεπτά χρησιμοποιώντας αντικολλητικό χαρτί και κάποιο βάρος (ρεβύθια, ρύζι) και άλλα 15 λεπτά αφού αφαιρέσετε το χαρτί. Στη συνέχεια γεμίζετε με τα υλικά και ψήνετε τον χρόνο που απαιτεί η συνταγή.
  10. Αλατίζουμε τις πατάτες πριν κρυώσουν
    Αν θέλετε να φτιάξετε πατατοσαλάτα, πρέπει να προσθέσετε τη σάλτσα ή το αλάτι όταν οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές. Εάν τις αφήσετε να κρυώσουν, το άμυλο που περιέχει η πατάτα δεν θα σας βοηθήσει και θα σχηματίσει πάνω στη πατάτα σαν μια κρούστα και η σάλτσα μετά θα δυσκολευτεί να πάει παντού. Το ίδιο ισχύει και για τη σαλάτα ζυμαρικών.
  11. Δεν βάζουμε πολύ μπέικιν πάουντερ στα γλυκά
    Αν βάλετε πολύ, στο τέλος το γλυκό θα έχει μια περίεργη γεύση, αλλά όπως σας το έχω πει, κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γλυκό θα φουσκώσει πολύ και μετά θα ξεφουσκώσει αμέσως! Μετρήστε 11 γραμμάρια για 500 γραμμάρια αλεύρι.
  12. Στραγγίζουμε τη μοτσαρέλα
    Η μοτσαρέλα νερουλιάζει κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γι’ αυτό το λόγο, κόψτε την σε φέτες, 30 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε και βάλτε την απλά κομμένη σε λωρίδες σε ένα πιάτο για να αποβάλλει τα υγρά της.
  13. Δεν βάζουμε σάλτσα ντομάτας από κονσέρβα κατευθείαν στην πίτσα
    Και αυτό πρέπει να το κάνετε γιατί θα βγάλει αρκετό νερό οι ντομάτα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έτσι, βάλτε τη σάλτσα για λίγο σε μια κατσαρόλα η σε ένα τηγάνι και βράστε την μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της.
  14. Δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα το μείγμα των γλυκών
    Είναι το κλασικό λάθος. Θέλουμε μια λεία ζύμη και πιστεύουμε πως όσο ανακατεύουμε τόσο καλύτερα! Κάνετε λάθος όμως γιατί έτσι δουλεύει πολύ η γλουτένη που βρίσκεται στο αλεύρι και θα έχετε ως αποτέλεσμα ένα λαστιχένιο γλυκό.
  15. Ψήνουμε την κρέμα καραμελέ σε μπεν μαρί
    Αυτές οι κρέμες είναι ιδιαίτερες και θέλουν μόνο το μπεν-μαρί. Αλλιώς θα μοιάσουν με σουφλέ… μη ξεχάσετε να βάλετε καυτό ή βραστό νερό στο μπεν-μαρί σας.
  16. Δεν βάζουμε τις πατάτες σε βραστό νερό
    Βάζουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα και γεμίζουμε με κρύο νερό και ποτέ με βραστό. Τις αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν.
  17. Δεν στραγγίζουμε τα ζυμαρικά αν ετοιμάζουμε μακαρονοσαλάτα
    Και όμως, το άμυλο των ζυμαρικών θα μπορέσει να δέσει με την βινεγκρέτ. Επίσης, να προσθέσουμε τη βινεγκρέτ στα ζυμαρικά όταν είναι ακόμα ζεστά.
  18. Βάζουμε αλάτι στο νερό όταν βράζουμε ζυμαρικά
    Τα ζυμαρικά που βράζουν σε μη αλατισμένο νερό δεν έχουν γεύση. Εάν προσθέσετε το αλάτι μετά, δηλαδή όταν γίνουν τα μακαρόνια, δεν θα έχετε ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορείτε να προσθέσετε το αλάτι λίγα λεπτά πριν ρίξετε τα μακαρόνια, δεν είναι απαραίτητο στην αρχή.
  19. Δεν βράζουμε τα ζυμαρικά, σκεπασμένα με το καπάκι
    Ξέρουμε όλοι πως τα μακαρόνια τα βάζουμε πάντα σε καυτό νερό που βράζει για να μη φύγει το άμυλο και κολλήσουν. Αν τα σκεπάσετε κιόλας θα ξεχειλίσει το νερό!
  20. Δεν ρίχνουμε λάδι όταν βράζουν τα μακαρόνια
    Μπορεί να το έχετε ακούσει από θείες ή ξαδέρφες, οι οποίες βάζουν λίγο λάδι για να μη κολλήσουν. Αυτό είναι λάθος. Ρίχνουμε τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και δεν θα κολλήσει… τίποτα!
  21. Δεν ξεπαγώνουμε τα κατεψυγμένα φρούτα
    Αν τα ξεπαγώσουμε και τα χρησιμοποιήσουμε, το μείγμα του γλυκού θα νερουλιάσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το γλυκό να μην ψηθεί σωστά και να μείνει πολύ υδαρό ή άψητο στα σημεία που υπάρχουν φρούτα. Βάλτε τα, λοιπόν, όπως είναι!
  22. Ξεκουράζουμε τα κρέατα μετά το ψήσιμο
    Όσο και να πεινάτε, θα πρέπει να περιμένετε λίγο! Είναι σημαντικό να αφήνετε λίγο το κρέας μετά το ψήσιμο, ειδικά για μεγάλα κομμάτια έτσι ώστε το κρέας να είναι πιο μαλακό.
  23. Δεν βγάζουμε το καυτό ταψί με βρεγμένη πετσέτα
    Προσοχή! Το έχω κάνει! Αν η πετσέτα ή τα γάντια είναι βρεγμένα, θα είναι σαν μη φοράτε τίποτα! Και ας έχετε τα καλύτερα γάντια!
  24. Δεν κάνουμε πουρέ πατάτας στο μπλέντερ
    Καλύτερα να μη το κάνετε, όσο και να βιάζεστε. Προτιμήστε ένα πιρούνι ή ένα πρες πουρέ. Το μίξερ θα ελευθερώσει το άμυλο της πατάτας και θα έχετε ως αποτέλεσμα ένα πουρέ που θα κολλάει.
  25. Δεν βάζουμε στην κατάψυξη ολόκληρη φρατζόλα
    Αν έχετε το χρόνο και μπορείτε να περιμένετε να ξεπαγώσει, καλώς. Αν όχι, θα σας δυσκολέψει αρκετά, εάν θέλετε να το βάλετε και στη φρυγανιέρα. Το ιδανικό είναι να παγώσετε το ψωμί σας σε φέτες.
  26. Δεν αφήνουμε το ψυγείο ανοιχτό, όταν βάζουμε γάλα στον καφέ
    Σίγουρα το έχετε κάνει! Όπως κι εγώ φυσικά… ε… για λίγο, λέμε… σιγά… τι θα πάθει… Και όμως… Η θερμοκρασία θα αυξηθεί αρκετά και θα χαλάσετε πολύ ενέργεια για να επανέλθει το ψυγείο στην σωστή θερμοκρασία του.
  27. Δεν προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ζεστής σοκολάτας
    Είναι και αυτό από τα κλασικά λάθη που κάνουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε μια μους ή ένα κέικ σοκολάτας. Η πολύ ζεστή σοκολάτα θα κάνει τα ασπράδια να μαλακώσουν, και δεν θα έχουν αυτή την ελαφρότητα που θέλουμε. Περιμένετε λοιπόν το μείγμα να φτάσει στους 40°C.
  28. Δεν βάζουμε πολύ κρέας στο τηγάνι
    Πάντα να βάζετε μια στρώση, αλλιώς δεν θα καταφέρετε να πάρει το σωστό χρώμα. Άλλα θα είναι ψημένα και άλλα όχι. Προτιμήστε να τα ψήνετε με δόσεις.
  29. Δεν διατηρούμε το ψωμί στο ψυγείο
    Το ψωμί γίνεται σκληρό επειδή η ψίχα απορροφά την υγρασία της ατμόσφαιρας. Σε δροσερό μέρος, η κρυστάλλωση γίνεται ακόμη πιο γρήγορη. Αν θέλετε να το παγώσετε, προτιμήστε την κατάψυξη.
  30. Χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος φόρμας
    Πρέπει να σεβόμαστε το μέγεθος της φόρμας που δίνει η συνταγή. Και να υπολογίζετε ότι το μίγμα πρέπει να φτάνει στα ¾ του ύψους της φόρμας. Αν κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε μικρή φόρμα, η ζύμη θα ξεχειλίσει, αν επιλέξετε μια μεγάλη, το μίγμα θα απλωθεί, με αποτέλεσμα, το κέικ να γίνει πολύ λεπτό και φυσικά, καθόλου αφράτο.
    ©Ντίνα Νικολάου

1 Comment

  1. Πολύ καλό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *