προορισμός…γεύση!

Μπορεί η περίοδος της Σαρακοστής να αποτελεί για πολλούς ευκαιρία για νηστεία και αποτοξίνωση του οργανισμού, ωστόσο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς πολλά από τα Σαρακοστιανά εδέσματα αποτελούν μια βόμβα θερμίδων που μπορεί να τον οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι παγίδες μπορεί να κλείνουν τα εδέσματα της Σαρακοστής και πως μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ώστε να μην δούμε τον δείκτη της ζυγαριάς μας να ανεβαίνει.

Ταχίνι: Το ταχίνι αποτελεί το κύριο συστατικό του χαλβά. Περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και αποτελεί  πλούσια πηγή ασβεστίου (τα 100γρ ταχίνι παρέχουν 141 mg ασβεστίου), φωσφόρου και μαγνησίου. Επίσης περιέχει καλής ποιότητας λιπαρά που συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης. Είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών ινών  που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ωστόσο, αποδίδει πολλές θερμίδες καθώς τα 100γρ ταχίνι αποδίδουν περίπου 607 kcals γιαυτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση του.

Χαλβάς: Η αλήθεια είναι ότι ο χαλβάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Ε (που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία), και του συμπλέγματος Β, είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο  ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Βέβαια, πρόκειται για ένα τρόφιμο που αποδίδει πολλές θερμίδες καθώς τα 100γρ χαλβά αποδίδουν περίπου 500 kcals. Καλό είναι πάντως να αποφεύγουμε τον χαλβά με προσμίξεις άλλων συστατικών, όπως η σοκολάτα και οι ξηροί καρποί, διότι έτσι οι θερμίδες του εκτοξεύονται ακόμη περισσότερο.

Θαλασσινά (Καλαμαράκι, χταπόδι):  Γενικότερα, τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμινών του συμπλέγματος  Β που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, ιώδιο, ψευδάργυρο, σελήνιο καθώς  και στα απαραίτητα  ω-3 λιπαρά οξέα (που είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς). Αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες, αφού 1 μερίδα ψητού καλαμαριού αποδίδει περίπου 100 θερμίδες  , ενώ τα 100γρ βρασμένο χταπόδι αποδίδει περίπου 190 kcals. Φυσικά καλό είναι να έχουμε πάντα υπόψιν μας ότι οι θερμίδες τους τριπλασιάζονται εάν ο τρόπος μαγειρέματος που επιλέξουμε είναι το τηγάνισμα και όχι το ψήσιμο (100γρ τηγανητό καλαμάρι αποδίδει 650 kcals). Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τα θαλασσινά είναι γενικά αρκετά πλούσια σε χοληστερίνη, γι αυτό καλό είναι να μην καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες από άτομα που έχουν αυξημένες τιμές λιπιδίων στο αίμα τους. Συγκεκριμένα, τα 100γρ καλαμάρια αποδίδουν περίπου 237 mg χοληστερίνης ενώ τα 100γρ βρασμένο χταπόδι αποδίδουν περίπου 100mg χοληστερίνης.

Ταραμάς: Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, βιταμίνες Α και D.  Όμως αποδίδει και αρκετές θερμίδες αφού τα 100γρ ταραμά μας παρέχουν 408 θερμίδες. Εκτός αυτού, είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι), γι αυτό καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν πρόβλημα υπέρτασης. Χρειάζεται λοιπόν μέτρο και στην περίπτωση της ταραμοσαλάτας, η υψηλή κατανάλωση της οποίας μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Ελιές: Οι ελιές είναι ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία, αφού είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, (τα οποία δρουν καρδιοπροστατευτικά καθώς αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερίνη και αποτελούν πλούσια  πηγή των αντιοξειδωτικών βιταμινών Ε και Α. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο αφού 3 μεγάλες ή 5 μικρές  ελιές αποδίδουν περίπου 45 kcals και συχνά είναι και πολύ αλατισμένες.

Τουρσί:  Από άποψη θερμιδικού περιεχομένου, τα 100γρ τουρσί αποδίδουν περίπου 120 θερμίδες. Ωστόσο και εδώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από άτομα που πάσχουν από υπέρταση καθώς περιέχει υψηλά ποσοστά αλατιού. Το τουρσί επειδή είναι προϊόν ζύμωσης, εξοπλίζει με καλά μικρόβια τα οποία είναι φιλικά προς το έντερο.
Κατανοούμε λοιπόν πως τα σαρακοστιανά εδέσματα μπορούν να υπάρχουν στο τραπέζι μας, με την προϋπόθεση ότι θα καταναλώνονται με μέτρο ούτως ώστε να απολαμβάνουμε μόνο τα οφέλη τους χωρίς συνέπειες στο σωματικό μας βάρος.

1 Comment

  1. Supreme

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *