προορισμός…γεύση!

Ο μπακαλιάρος έχει λεπτό και επίμηκες σώμα. Στην Ελλάδα το συνδυάζουμε με τη γνωστή σε όλους σκορδαλιά! Πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, είναι ένα ψάρι που ψαρεύετε πολύ εύκολα. Μόλις στεγνώσει καλά, η σάρκα του μπακαλιάρου είναι πιο σφιχτή, οπότε είναι απαραίτητο να φύγει καλά όλη η αλμύρα. Σας έχω παρακάτω μερικές απλές τεχνικές για να τον ξαρμυρίσετε με ευκολία.

Με κρύο νερό
Είναι γνωστό ότι το νερό παίζει σημαντικό ρόλο για το ξαρμύρισμα. Για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αλάτι, ξεπλύνετε πρώτα καλά τον μπακαλιάρο κάτω από άφθονο νερό για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, βάλτε τον μπακαλιάρο σε μια  κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο μπολ που θα έχετε γεμίσει πριν με πολύ νερό, έτσι ώστε να σκεπαστεί εντελώς το ψάρι. Αφήστε το εκεί για 12 έως 24 ώρες χωρίς να ξεχάσετε να αλλάζετε το νερό τακτικά (τουλάχιστον 4 με 6 φορές), έτσι ώστε το αλάτι να μην μένει στη κατσαρόλα κατά όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής. Κανονικά θα πρέπει να βλέπετε διαφορά στο νερό κάθε φορά που το αλλάζετε. Θα είναι πιο καθαρό.

Με ζεστό νερό
Να ξέρετε πως η αλμύρα δεν φεύγει μόνο με κρύο νερό. Δεν είναι η μόνη λύση. Μπορείτε επίσης να βγάλτε την πολύ αλμύρα και με ζεστό νερό. Ο τρόπος όμως είναι λίγο διαφορετικός. Πρώτον, θα πρέπει να ξεπλύνετε καλά το ψάρι κάτω από κρύο νερό για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού. Στη συνέχεια γεμίστε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό και βάλτε την στη φωτιά. Βάλτε και τον μπακαλιάρο στην κατσαρόλα. Μην περιμένετε να βράσει το νερό, ρίξτε το ψάρι αμέσως και αφήστε το μέχρι να ζεσταθεί (όχι να βράσει). Χύστε το νερό και ξαναγεμίστε την κατσαρόλα με καθαρό νερό. Ξαναβάλτε τον μπακαλιάρο και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για ακόμα 2 φορές. Αυτό ο τρόπος είναι πιο γρήγορος αλλά χρειάζεται προσοχή να μη σας βράσει το ψάρι.

Οι συμβουλές μου
Σε γενικές γραμμές δεν είναι μια πολύ δύσκολη η διαδικασία. Σας έχω όμως μερικές συμβουλές που θα την κάνουν ακόμα πιο εύκολη. Γνωρίζοντας ότι το αλμυρό νερό είναι συνήθως πιο βαρύ από το νερό που δεν έχει αλάτι, να ξέρετε πως το ψάρι αυτόματως θα πάει από μόνο του στο πάτο της κατσαρόλας. Μπορείτε λοιπόν να κόψετε μεγάλα κομμάτια μπακαλιάρου και να τα βάλετε σε ένα σουρωτήρι που θα το βάλετε απευθείας στη κατσαρόλα. Έτσι, το ψάρι δεν θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με την υπερβολική ποσότητα αλατιού και θα φύγει έτσι και πιο γρήγορα το αλάτι. Επίσης καλό θα είναι να βάλετε τα κομμάτια του ψαριού μέσα στο νερό, με το δέρμα τους προς τα πάνω. Με αυτό το τρόπο το αλάτι θα φύγει προς τα κάτω και δεν θα μείνει κάτω από το δέρμα του ή δίπλα στα κόκκαλα.

1 Comment

  1. Tastes great!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: