προορισμός…γεύση!

Το ροδάκινο, από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού! Αμέτρητες συνταγές μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Ζουμερό, νόστιμο και αναζωογονητικό, το ροδάκινο μας κάνει όλους να παραμιλάμε.

Κέικ με ροδάκινα και αφράτο παντεσπάνι

Ίσως να είναι το πιο αφράτο κέικ που έχετε δοκιμάσει και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε. Λίγη προσοχή χρειάζεται στην μαρέγκα, τη στιγμή που θα ρίξετε το σιρόπι. Πρέπει να είναι κρύο και να το προσθέσετε σε αργή ροή, έτσι ώστε να μη χαθεί ο όγκος.


Ξέρατε όμως πως το ροδάκινο είναι ένα πολύ παλιό φρούτο που μας έρχεται από την Κίνα; Υπάρχουν ίχνη της ύπαρξής του πέντε αιώνες πριν από την εποχή μας.
Μπορούμε να πούμε πως το ροδάκινο υπάρχει εδώ και αιώνες και ταξίδεψε αρκετά. Περνώντας πρώτα από την Περσία όπου ονομάστηκε Prunus Persica, για να φτάσει μετά από διάφορες περιπέτειες σαν βασίλισσα στο τραπέζι του Λουδοβίκου ΙΔ΄, γνωστός και ως «βασιλιάς Ήλιος», της Γαλλίας! Γίνεται έτσι ένα φινετσάτο φρούτο για τους πλούσιους.
Το ροδάκινο είναι ένα δώρο της φύσης όταν αρχίζει και καλοκαιριάζει. Μια γλυκιά λιχουδιά που απευθύνεται που αγαπάμε όλοι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδάκινου. Εκτός από το κλασσικό, στους πάγκους θα βρείτε τον γιαρμά, το λευκόσαρκο, το νεκταρίνι…

Λεία ή χνουδωτά σε ζεστές αποχρώσεις του κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου ή ροζ, μας προκαλούν να τα δοκιμάσουμε όλα.
Πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το ροδάκινο είναι ένα θησαυρό για τον οργανισμό μας. Η λεπτή, χνουδωτή φλούδα του, το κρατά μαλακό και βελούδινο.
Δεν είναι μύθος, πως το ροδάκινο, χάρη στις πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και δίνει ένα ωραίο δέρμα.

Ροδακινόπιτα με σοκολάτα και πετιμέζι

Αφράτη και με τη γλύκα του πετιμεζιού είναι ίσως η πιο νόστιμη ροδακινόπιτα που μπορείτε να φτιάξετε. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με νεκταρίνια, γυαρμάδες ή ακόμα και βερίκοκα.

Επίσης, δεν έχει πολλές θερμίδες, με αρκετά μεγάλο ποσοστό νερού και διαιτητικών ινών, το κάνουν ιδιαίτερα εύπεπτο και τέλειο για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Χάρη στις φαινολικές ενώσεις του, δηλαδή τα αντιοξειδωτικά, το ροδάκινο προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις και θεωρείται πραγματικός «μαχητής» ενάντια στον καρκίνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη μετάσταση του καρκίνου του μαστού.
Το ροδάκινο είναι φρούτο του καλοκαιριού! Θα το βρείτε από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο, με εξαίρεση κάποια ροδάκινα που θα βρείτε στη λαϊκή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Πανακότα με γιαούρτι και καραμελωμένα ροδάκινα

Εύκολη και δροσερή πανακότα με γιαούρτι και ζουμερά ροδάκινα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα ανάλογα με τα φρούτα εποχής που θα βρείτε στη λαϊκή.


Το τρώμε ωμό αλλά το ροδάκινο είναι ένα φρούτο που μαγειρεύετε πολύ καλά. Μπορείτε λοιπόν να ετοιμάσετε διάφορα επιδόρπια και πρωτότυπα πιάτα. Μπορείτε να το κάνετε ποσέ μέσα σε σιρόπι ή κόκκινο κρασί, ή να το τηγανίσετε για λίγα λεπτά σε βούτυρο και ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να ενισχύσετε την πικάντικη γεύση του με μια πρέζα πιπεριού για μια εγγυημένη έκρηξη γεύσεων!

Το ροδάκινο δεν είναι από τα φρούτα που συνεχίζει να ωριμάζει αφού κοπεί από το δέντρο. Θα πρέπει λοιπόν, να διαλέγετε ώριμα, μαλακά και ζουμέρα τα ροδάκινα. Προσέχετε αν είναι χτυπημένα ή αν έχουν εξωτερικά σημάδια. Τέλος… μυρίστε το… το άρωμά του θα πρέπει να είναι έντονο.

Το ροδάκινο όπως και πολλά άλλα καλοκαιρινά φρούτα είναι ένα ευαίσθητο φρούτο και μπορεί να διατηρηθεί μόνο για λίγες μέρες, 2 ή 3 το πολύ. Επιλέξτε να τα έχετε σε ένα δροσερό μέρος. Προσοχή!!! Πότε στο ψυγείο, γιατί καταστρέφει τη γεύση του και «νερουλιάζει» τη σάρκα του.

Ροδάκινα ψητά με Μοσχάτο και κρέμα αμυγδάλου

Τα ροδάκινα γίνονται πολύ αρωματικά με το Μοσχάτο κρασί. Φτιάξτε το επιδόρπιο αυτό με νεκταρίνια ή με βερίκοκα ή αναμείξτε τα φρούτα, πάντα κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια.

Μπορεί το ροδάκινο να μην αντέχει το ψυγείο αλλά του αρέσει η κατάψυξη. Θα χρειαστεί μόνο να το καθαρίσετε, και να το κόψετε στα δύο και να βγάλετε το κουκούτσι. Με αυτό το τρόπο τα διατηρείτε έως και 8 μήνες και μπορείτε να τα καταναλώσετε και το χειμώνα. Ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε ροδάκινα όλο το χρόνο, είναι να ετοιμάσετε μαρμελάδες, κομπόστες και σιρόπια.
Σκέτο ή σε φρουτοσαλάτα είναι σίγουρα απολαυστικό. Δοκιμάστε όμως κι άλλες γλυκές συνταγές… Τάρτες, πίτες, τατέν αλλά και το κλασικό γαλλικό Pêche Melba!

Γλιστρίδα με ντρέσινγκ από γιαούρτι και ροδάκινο

Η γλιστρίδα εκτός από πολλές βιταμίνες περιέχει και τα περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα. Έχει σχετικά υπόξινη γεύση και σε συνδυασμό με το γιαούρτι, μας δίνει μια εξαιρετικά δροσιστική σαλάτα.


Με το ροδάκινο δεν κάνουμε μόνο γλυκά… Δοκιμάστε το με μια πράσινη σαλάτα, κομμένο σε φέτες με ψητές πιπεριές και ελαιόλαδο με βασιλικό. «Παντρεύετε» τέλεια με πάπια, καβούρια ή ψάρι.

author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση