προορισμός…γεύση!

Παραδοσιακή πίτα της Βόρειας Ελλάδας που αγαπώ πολύ. Τραγανό φύλλο κρούστας, μελωμένο ρυζάκι που συνδυάζονται με μια σπιτική μαρμελάδα. Η μαρμελάδα σύκο είναι η αγαπημένη μου, αλλά εσείς, μπορείτε να βάλετε όποια θέλετε.

Δυσκολία: Για σχετικά έμπειρους Prep Time 20 λεπ Cook Time 40 λεπ Rest Time 1 λεπ Total Time 1 ώρα 1 λεπτό Best Season: Για όλες τις εποχές

Υλικά

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

Οδηγίες

Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το γάλα, την κανέλα, το ρύζι και λίγο αλάτι και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Κατά διαστήματα ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το ρύζι. Αποσύρω από την φωτιά, το σκεπάζω με μια πετσέτα και το αφήνω στην άκρη.

    blank
  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 24 εκ. Αλείφω με το λιωμένο βούτυρο τα μισά φύλλα και τα στρώνω τσαλακωτά στην βουτυρωμένη φόρμα καλύπτοντας βάση και τοιχώματα.

    blank
  3. Ξεσκεπάζω το ρύζι, πετάω τα ξυλάκια κανέλα και προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύω καλά και αδειάζω το μισό μείγμα στη φόρμα. Ισιώνω καλά και προσθέτω τη μαρμελάδα σύκο. Την απλώνω να καλύψει όλη την επιφάνεια και προσθέτω το υπόλοιπο ρύζι.

    blank
  4. Βουτυρώνω καλά τα υπόλοιπα φύλλα και τα στρώνω τσαλακωτά σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφω με όσο βούτυρο έχει απομείνει και ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

    blank
  5. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά. Ξεφορμάρω και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει. Σερβίρω σε κομμάτια πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλα.

    blank
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες
Θερμίδες απο λίπη
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη g
Κορεσμένα λίπη g
Τρανς λιπαρά g
Χοληστερόλη mg
Νάτριο mg
Ποτάσσιο mg
Ολικοί Υδατάνθρακες g
Φυτικές Ίνες g
Σάκχαρα g
Πρωτεϊνη g

Βιταμίνη Α %
Βιταμίνη C %
Ασβέστιο %
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ %
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο %
Χρώμιο %
Μολυβδαίνιο %
Χλωρίδιο %

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: ρυζόπιτα γλυκιά μαρμελάδα

Κάνατε αυτή τη συνταγή;

Ανεβάστε την στο Instagram με το hashtag #my_dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

Ανεβάστε την στο Pinterest κάνοντας mention @dina_nikolaou και κάντε μας περήφανους με τις δημιουργίες σας!

pinit
author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Tastes great!

Απάντηση