Μοιάζει με άγριο, απειλητικό λουλούδι αλλά τόσο τα φύλλα της, όσο και η «καρδιά» της είναι από τα πιο νόστιμα λαχανικά που αξίζουν μια θέση στο τραπέζι μας. Αν βρούμε και άγριες αγκινάρες, η νοστιμιά τους δεν περιγράφετε. Οι αγκινάρες ξεπροβάλουν στους πάγκους της λαϊκής και όσο προχωρά η άνοιξη γίνονται και πιο οικονομικές. Ευκαιρία να σας δώσω τις 10 πιο αγαπημένες μου συνταγές για να τις απολαύσετε!
.
Πίτσα με αγκινάρες και μοτσαρέλα
Ανοιξιάτικη πίτσα με φρέσκες αγκινάρες και άρωμα σκόρδου. Αν δεν έχετε το χρόνο να καθαρίσετε αγκινάρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες. Το αποτέλεσμα όμως, δεν θα είναι το ίδιο.
.
Είναι σημαντικό να τρίψουμε τις φρέσκες αγκινάρες με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Φροντίζουμε να τις καθαρίσουμε σχολαστικά και από τις βάσεις των φύλλων, που βρίσκονται γύρω από την καρδιά, γιατί είναι σκληρές και ινώδεις.
Κλασικό λαδερό φαγητό με λαχανικά.
Αν δεν βρούμε φρέσκες αγκινάρες και αρακά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα.
Γίνονται το ίδιο νόστιμα.
.
Μουσακά φτιάχνουμε όλο το χρόνο με τα εποχικά υλικά. Οι αγκινάρες συνδυάζονται πολύ καλά με τον κιμά και το αποτέλεσμα είναι ένας μουσακάς ιδιαίτερος και πεντανόστιμος.
.
Αν δεν σας… πάει και πολύ το ψητό αρνάκι και θέλετε κάτι πιο ζουμερό και «σαλτσάτο» για το πασχαλινό τραπέζι, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή με αγκινάρες και αρνάκι.
Οι λαδερές αγκινάρες γίνονται πεντανόστιμο στιφάδο και μπαίνουν στο φούρνο. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη φέτα ή κατίκι Δομοκού.
.
Τάρτα με αγκινάρες και λαδοτύρι σε ελαιόλαδο τρούφας
Μια τάρτα elegant… Με αγκινάρες αλλά και με ένα λαδοτύρι συντηρημένο σε ελαιόλαδο με άρωμα τρούφας. Μια από τις νέες μου ανακαλύψεις που δεν χορταίνω να χρησιμοποιώ στα μαγειρέματά μου.
.
Σαλάτα με ψητές αγκινάρες, ντοματίνια και δεντρολίβανο
Αν δε βρείτε φρέσκες αγκινάρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας.
Μια γρήγορη και εύκολη ομελέτα που είναι απίστευτα χορταστική. Συνοδέψτε την με μια χορταστική σαλάτα και φρεσκοψημένο ψωμί.
.
Μοσχάρι με αγκινάρες και κολοκυθάκια
Αγαπημένο φαγητό το μοσχάρι με αγκινάρες και κολοκυθάκια που φτιάχνω συχνά αφού έχω φροντίσει από την Άνοιξη να αγοράσω αγκινάρες και αφού τις καθαρίσω να τις διατηρήσω σε άλμη. Φυσικά, στην εποχή τους τις χρησιμοποιώ φρέσκες.