προορισμός…γεύση!

Τι γνωρίζετε για το φυτό αυτό;
Τα αρχαία χρόνια η γλυκόριζα είχε πολλές χρήσεις ενώ την χρησιμοποιούσαν ακόμη και ως φάρμακο για το άσθμα! Οι χρήσεις της στη μαγειρική όμως είναι ελάχιστες και είναι κρίμα! Είναι ένα υλικό γλυκό αλλά ταυτόχρονα πολύ ισχυρό.
Στη ζαχαροπλαστική μπορεί ακόμη και να αντικαταστήσει τη βανίλια σε πολλά επιδόρπια, όπως παραδείγματος χάριν στην κρεμ μπρουλέ.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά γι’ αυτό το μυστηριώδες φυτό! Η γεύση του, η οποία θυμίζει πολύ ένα άλλο φυτό, τον γλυκάνισο, έχει μια ιδιαίτερη αίσθηση απαλότητας και φρεσκάδας που μας ταξιδεύει ευχάριστα! Μπορείτε να γευτείτε τη γλυκόριζα ακόμη και μέσα σε τσάι χωρίς να χρειαστεί να προσθέσετε ζάχαρη, αφού περιέχει από μόνο του ένα ισχυρό γλυκαντικό, τη γλυκοριζίνη. Η ουσία αυτή είναι 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη! Μήπως έχετε ακουστά τα διάσημα ζαχαρωτά γλυκόριζας; Είναι εξαιρετικά δημοφιλή κυρίως στην κεντρική και δυτική Ευρώπη καθώς και στις Σκανδιναβικές χώρες.
Προσοχή όμως, η ωμή ρίζα είναι τοξική και πρέπει να την αφήσετε να ξεραθεί στον ήλιο ή στον φούρνο για να χάσει την τοξικότητα της.

Γλυκόριζα σε ξυλάκι ή σε σκόνη; Η επιλογή είναι δική σας
Αν και είναι τόσο γνωστή όσο η βανίλια, η γλυκόριζα δεν κατάφερε ποτέ να γίνει τόσο δημοφιλής, τουλάχιστον στη μαγειρική. Η γεύση της δεν αφήνει κανένα αδιάφορο, όμως δεν σας κρύβω πως δεν είναι πολύ εύκολη στο να τη χρησιμοποιήσουμε.
Στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, θα τη βρείτε συνήθως σε ξυλάκια, αλλά αν πάτε μια βόλτα σε κάποιο delicatessen ή σε ινδικά παντοπωλεία, θα τη βρείτε και σε σκόνη (πράγμα που είναι πολύ πρακτικό επειδή το πολύ σκληρό ξύλο της είναι μερικές φορές δύσκολο να τριφτεί).
Για να έχετε πάντα το καλύτερο κομμάτι της ρίζας, ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι να πάρετε ένα σφυρί και να το σπάσετε σε 2 ή 3 κομμάτια. Στη συνέχεια μπορείτε να τα αφήσετε να εγχυθούν για τουλάχιστον 30 λεπτά μέσα σε γάλα;
Για την παρασκευή ενός ζεστού ροφήματος για τον ερεθισμένο λαιμό, το βήχα ή τον στομαχόπονο, χρησιμοποιείστε μία κουταλιά γλυκόριζα για κάθε ένα φλιτζάνι νερό. Συνίσταται να πίνετε δύο με τρία τέτοια ροφήματα την ημέρα. Αφήστε την για 5 λεπτά μέσα στο βραστό νερό και στραγγίστε.

Γλυκό ή αλμυρό;
Η γλυκόριζα βρίσκει τη θέση της σε πολλές παρασκευές που έχουν συνήθως μία πιο ήπια γεύση, ενώ συνδυάζεται απόλυτα τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμύρες συνταγές. Μια μικρή δόση αρκεί για κρέατα όπως το μοσχάρι, τα πουλερικά ή ακόμα και το φουά γκρα. Δένει, επίσης, πολύ καλά με πουρέ καρότου, σαλάτα με γκρέιπφρουτ και καβούρια αλλά και σε πολλά φαγητά που χρησιμοποιούν πορτοκάλι.
Στη ζαχαροπλαστική, η γλυκόριζα μπορεί να ενισχύσει τη γλυκάδα των μήλων και των αχλαδιών όταν μαγειρεύονται ενώ δίνει μια άλλη γευστική διάσταση αν την προσθέσετε σε σαντιγί, σε γαρνιτούρες κόκκινων φρούτων ή ακόμα και σε μους σοκολάτας.
Την επόμενη φορά λοιπόν μην διστάσετε να το δοκιμάσετε καθώς θα δώσει μια ιδιαίτερη, γλυκιά νότα στο φαγητό σας!

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *