προορισμός…γεύση!

Η γαστρονομία είναι αυστηρή σε μερικά θέματα και ένα από αυτά είναι στο πως συμπεριφερόμαστε στο τραπέζι. Από μικρά μας μαθαίνουν οι γονείς μας να καθόμαστε καλά στο τραπέζι, να μη μιλάμε με το στόμα γεμάτο φαγητό, να μασάμε το φαγητό μας με το στόμα κλειστό ή ακόμα και να πρέπει να σκουπιζόμαστε πριν πιούμε κάτι και μετά. Μεγαλώνοντας, προσπαθούμε να τα τηρούμε όλα αυτά. Αν τύχει να βρεθείτε για μια βραδιά σε ένα μεγάλο, επίσημο τραπέζι, θα πρέπει να προσέχετε και να μη κάνετε τα εξής πράγματα:

1.Το να βάλετε αλάτι στο φαγητό που μόλις σας σέρβιραν
Να ξέρετε πως δεν είναι καθόλου ευγενικό να βάζετε αλάτι πριν το δοκιμάσετε! Αυτός είναι ο πρώτος βασικός κανόνας που πρέπει να ξέρετε και να δείξετε ταυτόχρονα πως γνωρίζετε από καλούς τρόπους στο τραπέζι. Και κακά τα ψέματα, υπάρχει μια λογική σε αυτό : το να αλατίζετε το φαγητό πριν καν το δοκιμάσετε, αυτό σημαίνει «είμαι σίγουρος πως δεν το έχει πετύχει στο αλάτι και προτιμώ να το διορθώσω μόνος πριν απογοητευτώ περισσότερο». Ειλικρινά, είναι κρίμα για τον άνθρωπο που πέρασε τόσο χρόνο στην κουζίνα για να ετοιμάσει αυτό το πιάτο, δεν είναι ωραίο. Έτσι δοκιμάζουμε πρώτα και μετά αν χρειαστεί ρίχνουμε αλάτι!

2.Το να είναι το ψωμί γυρισμένο ανάποδα στο τραπέζι
Αυτό και αν δεν το έχετε ακούσει! Η μητέρα μου μόλις βλέπει το ψωμί ανάποδα στο τραπέζι τρέχει να το γυρίσει κανονικά… Κάποιοι λένε πως είναι γρουσουζιά και πως αν είναι ανάποδα δείχνει πως ο καλεσμένος μας δεν έχει και τις καλύτερες προθέσεις!
Αυτός ο μύθος βέβαια ξεκίνησε από το Μεσαίωνα όταν ένας εκτελεστής έπρεπε να φροντίσει για μια δημόσια εκτέλεση, δεν είχε και πολύ χρόνο να πάει στο φούρνο να πάρει ψωμί, έτσι ο φούρναρης φρόντιζε να του το κρατήσει, το οποίο για να μη το πουλήσει σε κάποιον άλλον, το γύριζε ανάποδα.

3.Το να βάζετε παγάκια σε ένα πολύ καλό αλκοόλ
Ο γενικός κανόνας θέλει να μη βάζετε ποτέ παγάκια στο κρασί, στο whisky, στο λικέρ… Και θα έλεγα πως υπάρχει μια λογική αν το σκεφτούμε καλύτερα. Τα παγάκια είναι από τρεχούμενο νερό βρύσης που έχει άλατα και που είναι ξεχασμένα στην κατάψυξη. Γιατί να βάλετε λοιπόν σε ένα whisky 12 χρόνων παγάκια; που στη τελική δεν θα έχει και κάποιο αποτέλεσμα… Αν λοιπόν θέλετε οπωσδήποτε παγάκι στο ποτό σας, έχετε ποτέ σκεφτεί τα πλαστικά παγάκια που δεν λιώνουν ποτέ στο ποτό;

4.Το να φυσάτε τη σούπα που σας σερβίρουν
Αν λοιπόν είστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι και για αρχή σας έχει μια ωραία σούπα βελουτέ, δεν χρειάζεται να σας ακούσει όλη η γειτονιά στη προσπάθεια σας να τη κρυώσετε! Περιμένουμε λοιπόν και ξεκινάμε τη δοκιμή βάζοντας ελαφρώς τα χείλη μας στο κουτάλι για να καταλάβουμε αν έχει κρυώσει.

5.Το να κόψετε με μαχαίρι μια ομελέτα
Ναι… υπάρχει και αυτή η περίπτωση… να σας σερβίρουν ομελέτα σε κάποιο τραπέζι. Τι πρέπει να προσέξετε; Δύο σοβαρούς κανόνες! Ο πρώτος είναι να μη φανείτε απογοητευμένοι, λες και περιμένατε το φουά γκρα και ήρθε η ομελέτα. Έχει και αυτή τα καλά της. Ο δεύτερος κανόνας είναι πως δεν πρέπει να κόψετε την ομελέτα σας με το μαχαίρι. Είναι τόσο λεπτή και όμορφη που το πιρούνι σας αρκεί!

6.Το να αλείψετε το φουά γκρα στο ψωμί
Μας αρέσει να το τρώμε με ψωμί ή ακόμα και με φρυγανιές, αλλά να το αλείψετε σαν να είναι σοκολάτα ή βούτυρο αυτό απαγορεύετε. Είναι σαν να μην σέβεστε το προϊόν! Την επόμενη φορά το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε στο ψωμί και το τρώμε όπως είναι.

7.Το να φάτε μύδια με ένα πιρούνι
Αν πιστεύετε πως κάνετε καλά, ξεχάστε το! Τα μύδια τα τρώμε με τα χέρια και χρησιμοποιούμε το καβούκι τους για να φάμε το επόμενο. Τα μύδια, μας «ταξιδεύουν» πίσω, στην εποχή που είμασταν παιδιά και τρώγαμε χωρίς μαχαιροπίρουνα.

8.Το να κόβετε τα φύλλα μιας σαλάτας
Αν κάποτε σας σερβίρουν σαλάτα και τα φύλλα είναι χοντροκομμένα, ποτέ μα ποτέ μην πάρετε μαχαίρι να τα κόψετε! Δείχνει αγένεια προς εκείνον που έκατσε και τα έκοψε. Μπορείτε να βοηθηθείτε με το πιρούνι σας, διπλώνοντάς τα με τρόπο.

9.Το να κόβετε τα μακαρόνια
Καλά σε αυτό είμαι σίγουρη πως όλοι το κάνετε! Στην Ιταλία ειδικά, αν κόβετε τα μακαρόνια σας είναι σαν να βάζετε βαλσάμικο ξύδι σε μια σαλάτα ντομάτα-μοτσαρέλα, με άλλα λόγια δεν συγχωρείται! Γιατί αν κόβετε τα μακαρόνια δεν θα μπορείτε να απολαύσετε τη πραγματική τους γεύση και έντασή τους. Απλώς γυρίστε τα πολλές φορές γύρω-γύρω από το πιρούνι σας.

10.Το να διπλώσετε ξανά την πετσέτα σας όπως ήταν, μόλις τελειώσετε το γεύμα σας
Μεγάλο λάθος και αυτό! Ξεχάστε τα όλα και απλώς να θυμάστε πως μόλις τελειώσετε το γεύμα σας, αφήστε τη πετσέτα σας λίγο ακατάστατη στο τραπέζι, για να δείξετε έτσι πως το γεύμα ήταν νόστιμο και είστε μια χαρά.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *