destination taste!

ΦΡΙΤΟΥΡΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΦΡΙΤΟΥΡΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΦΡΙΤΟΥΡΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

: 23-25
: 10 min
: 4 min
           
: 4 hr

Η Ζάκυνθος χαρακτηρίζεται από τις απλές αλλά πεντανόστιμες συνταγές της με λίγα υλικά που κυρίως παράγει. Οι μικρές φριτούρες είναι παραδοσιακό γλυκάκι που προσφέρεται στα τοπικά πανηγύρια και κυρίως στη γιορτή του Αγίου Διονυσίου. Η ιστορία του δεν είναι ιδιάιτερα γνωστή, αλλά φαντάζομαι ότι τα ελάχιστα υλικά του (σιμιγδάλι, ζάχαρη) το έκαναν διάσημο αφού γίνεται πολύ γρήγορα και είναι γευστικότατο. Μοιάζει με χαλβά αλλά το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο το κάνει τραγανό εξωτερικά ενώ το εσωτερικό του παραμένει μαλακό και ζουμερό. Η ζάχαρη που πασπαλίζεται εξωτερικά είναι η μόνη γλυκαντική ουσία και γι’ αυτό δεν είναι πολύ γλυκερό. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως το απόλυτο, νηστίσιμο γλυκάκι που θα το αγαπήσουν πολύ και τα παιδιά.

Υλικά
  • 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα
  • Πετιμέζι
  • Μέλι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνω πασπαλιστά το σιμιγδάλι και το αλάτι. Μεταφέρω την κατσαρόλα στη φωτιά και αρχίζω να ανακατεύω μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το νερό και να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος πολτός (όπως ο χαλβάς).
  • Βήμα 2 Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω τον πολτό σε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκ. Με μια σπάτουλα ισιώνω τον πολτό να είναι παντού ισόπαχος και σκεπάζω με μια πετσέτα. Αφήνω το μείγμα για 4 ώρες να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.
  • Βήμα 3 Βάζω αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί. Κόβω το μείγμα του χαλβά σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια και τα τηγανίζω λίγα λίγα μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
  • Βήμα 4 Σε ένα μπολ ανακατεύω ζάχαρη κρυσταλλική με κανέλα. Βγάζω τα κομμάτια από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνω απευθείας στη ζάχαρη. Τα γυρίζω για να κολλήσει η ζάχαρη και η κανέλα και αν θέλω, σερβίρω τις φριτούρες με πετιμέζι ή μέλι.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει τέτοια κατηγορία συνταγών. Τα λαδερά φαγητά μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και περιλαμβάνει εκατοντάδες συνταγές. Βασικό συστατικό… μα φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο κυριαρχεί στο μαγείρεμα, αλλά και τα λαχανικά που «παντρεύονται» για […]