προορισμός…γεύση!

Γλώσσα, μάγουλα, βοδινή ουρά, λάπα, πανσέτα. Αγνοημένα, παρεξηγημένα, αν και νόστιμα, τα «δεύτερα» κομμάτια κρέατος είχαν μείνει στο περιθώριο τα χρόνια των «παχιών αγελάδων», επανέρχονται όμως και κερδίζουν τη θέση που τους αξίζει, ακόμα και στο γιορτινό τραπέζι. Φερθείτε έξυπνα και αποσπάστε το μάξιμουμ της γεύση τους με τους τρόπους μαγειρέματος που προτείνω για το καθένα.

Μοσχάρι & Βοδινό
Τα παρακάτω κομμάτια είναι τα πιο οικονομικά αλλά μπορούν να δώσουν πολύ νόστιμα πιάτα. Οι τιμές τους διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, το «όνομα» του μαγαζιού ή το σούπερ μάρκετ, αλλά και πάλι είναι τα πιο φθηνά.

Ουρά (βοδινή ή μοσχαρίσια): Έχει λιγοστό αλλά πεντανόστιμο ψαχνό, είναι σχεδόν μόνο κόκαλα και χόνδρος που όμως με το άφθονο κολλαγόνο που περιέχει κάνει απίθανα μελωμένες σάλτσες. Θέλειπολύωρο και σιγανό μαγείρεμα στο φούρνο, στη γάστρα ή στην κατσαρόλα(μπρεζάρισμα) γιατί μόνο έτσι βγαίνει το κολλαγόνο χωρίς να καεί. Για να «φτουρήσει» βάζω μαζί πολλά λαχανικά, ιδιαίτερα τα… χορταστικά (πατάτες, γλυκοπατάτες, καρότα, σελινόριζα κ.ά.), ψιλοκομμένα.
Με άλλα λόγια μαγειρεύεται όπως και το βοδινό ή μοσχαρίσιο κότσι (μοιάζουν πολύ), τα οποίο όμως είναι πιο ακριβό κομμάτι. Συνοδεύω την ουρά με πουρέ πατάτας αρωματισμένο με βούτυρο και μουστάρδα ή με πουρέ άλλων λαχανικών όπως σελινόριζας ή καρότου, εμπλουτισμένους κι αυτούς με πατάτα.
Το ίδιο αργό μαγείρεμα είναι και τομπρεζέ, ιδανικό για την ουρά. Εδώ το φαγητό σιγομαγειρεύεται με ελάχιστα υγρά, σε πολύ χαμηλή φωτιά και για αρκετή ώρα, για να μην προλάβουν να εξατμιστούν και χάσουν παράλληλα τη νοστιμιά τους.
Με την ουρά φτιάχνεται ίσως ο καλύτερος ζωμός κρέατος, ακριβώς λόγω της ζελατίνης, του κολλαγόνου που περιέχει κι έτσι γίνεται πυκνός και απολαυστικός για πολλά μαγειρέματα όπως σούπες, σάλτσες και ριζότο. Με την ουρά φτιάχνεται και μια ωραία, χειμωνιάτικη σούπα. Σε κάθε περίπτωση θα κάνετε από νωρίς την παραγγελία σας στον χασάπη γιατί, όπως καταλαβαίνετε, οι ουρές είναι περιορισμένες σε σχέση με τα άλλα μέρη του ζώου. Κάθε μοσχάρι ή βοδινό έχει μόνο μία ουρά!

Ουρές μπρεζέ με καρότα
Προετοιμασία: 30΄
Μαγείρεμα: περίπου 3½ ώρες
Υλικά για 6 – 8 μερίδες
100 ml ελαιόλαδο
2 κιλά βοδινές ή μοσχαρίσιες ουρές (ζητήστε από τον χασάπη να τις κόψει σε μεγάλες φέτες-κομμάτια των 4 – 5 εκ. και να αφαιρέσει το περισσότερο εξωτερικό λίπος)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε φέτες
1½ φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 κονσέρβα ντοματάκια με το χυμό τους, λιωμένα στο μπλέντερ
1 φύλλο δάφνης, σπασμένο σε κομμάτια
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 – 8 μεγάλα βιολογικά καρότα, κομμένα σε μέτριες φέτες
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ για όλες τις χρήσεις, διαλυμένη σε 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρω τα κομμάτια της ουράς για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Αν δεν χωράνε όλα μαζί τα σοτάρω σε δύο δόσεις και μετά τα ενώνω και πάλι μέσα στην κατσαρόλα. Τα βγάζω και τα στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας.
Χαμηλώνω τη φωτιά και στο λάδι της κατσαρόλας σοτάρω τα κρεμμύδια και το σέλερι για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ξαναβάζω στην κατσαρόλα τις ουρές, ρίχνω το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό και προσθέτω το νερό, τα πολτοποιημένα ντοματάκια, τη δάφνη, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω, κλείνω καλά την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 3 ώρες.
Προσοχή: Η φωτιά πρέπει να είναι πραγματικά πολύ χαμηλή και η κατσαρόλα καλά κλεισμένη –αυτό ακριβώς είναι το μπρεζέ. Δηλαδή μαγείρεμα στα είδη υπάρχοντα υγρά χωρίς προθήκη άλλων.
Μόλις η σάλτσα δέσει και το κρέας μελώσει και γίνει τρυφερό και μαλακό αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το φαγητό να κρυώσει τόσο ώστε να σφίξει το λίπος στην επιφάνεια της σάλτσας, το οποίο αφαιρώ με ένα κουτάλι.
Ξαναβάζω την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνω τα καρότα, σκεπάζω καλά και σιγομαγειρεύω για άλλα 20 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και αυτά. Προσθέτω το αραιωμένο κορν φλάουρ, ζεσταίνω λίγο, ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και αποσύρω από τη φωτιά. Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με πουρέ πατάτας ή ζυμαρικά, ζεματισμένα με λίγο βούτυρο.

Μοσχαρίσια γλώσσα: Μαγειρεύεται στην κατσαρόλα λεμονάτη ή κοκκινιστή, γίνεται ωραίο στιφάδο αλλά και συντηρείται σε πηχτή (μετά από αρκετά μπελαλίδικη επεξεργασία είναι αλήθεια), δίνοντας εξαιρετικό μεζέ. Πεντανόστιμη γίνεται και στο τηγάνι, όπως ο μεζές που σας δίνω παρακάτω. Εχει τρυφερό κρέας (όταν καλομαγειρευτεί) και είναι πολύ νόστιμη, ιδιαίτερα σαλτσάτη. Η γλώσσα, πριν το μαγείρεμα, χρειάζεται αρκετόμούλιασμα σε κρύο νερό για να απομακρυνθεί το αίμα. Μετά απαιτείται ένα ζεμάτισμα για μερικά λεπτά σε καυτό νερό και στη συνέχεια αφαιρώ την χονδρή πέτσα που την καλύπτει (μετά το ζεμάτισμα βγαίνει εύκολα). Στη συνέχεια τη μαγειρεύω με όποιον από τους παραπάνω τρόπους θέλω. Δεν τη βρίσκω πάντα εύκολα γι’ αυτό την παραγγέλνω εγκαίρως από χασάπη.

Κρασομεζές με μοσχαρίσια γλώσσα ριγανάτη
Προετοιμασία: 5΄
Αναμονή για το μούλιασμα: 2 – 3 ώρες
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 30΄
Υλικά για 4 – 6 μερίδες (σαν μεζές)
1 μέτρια μοσχαρίσια γλώσσα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (το ένα ξεφλουδισμένο και ολόκληρο και το άλλο ψιλοκομμένο)
1 καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, ολόκληρο
1 κουταλάκι σπόροι μπαχάρι
100 ml ελαιόλαδο
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερή ρίγανη (ή θυμάρι)
2 φλιτζάνια λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζω τη γλώσσα σε μια λεκάνη και τη γεμίζω με μπόλικο κρύο νερό. Την αφήνω εκεί για 2 – 3 ώρες, για να απομακρυνθούν τυχόν αίμα και πήγματα. Στο διάστημα αυτό αλλάζω το νερό κάθε 30 λεπτά περίπου και βάζω καθαρό και πάντα κρύο, μπόλικο, ώστε να την καλύπτει καλά.
Τη βγάζω από τη λεκάνη, την ξεπλένω καλά και τη στραγγίζω.
Βάζω να ζεσταθεί άφθονο αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και, όταν πάρει μια βράση, ρίχνω τη γλώσσα, το ένα κρεμμύδι (το ολόκληρο), το καρότο, τα μπαχάρια, αλάτι και πιπέρι.
Βράζω τη γλώσσα για 1 – 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Κρατάω κατά μέρος 1½ φλιτζάνι από το νερό της κατσαρόλας, σουρωμένο, και πετάω το υπόλοιπο.
Όταν η γλώσσα κρυώσει τόσο ώστε να μπορώ να την πιάσω χωρίς να καίγομαι, τραβάω με προσοχή την πέτσα που καλύπτει ολόκληρη  τη γλώσσα και την αφαιρώ, μαζί με ένα μικρό κόκαλο στη βάση της γλώσσας (μερικές φορές οι κρεοπώλες το βγάζουν, συνήθως όμως το αφήνουν για να το αφαιρέσετε μετά το μαγείρεμα).
Κόβω τη γλώσσα σε λεπτές φέτες πάχους 1/2 εκ.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν κάψει βάζω μέσα τις φέτες γλώσσας σε μονή στρώση. Τις τηγανίζω για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από την κάτω πλευρά, χωρίς να τις γυρίσω.
Μετά, τις γυρίζω και προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πιπεριά Φλωρίνης, τη ρίγανη (ή το θυμάρι) και λίγο αλατοπίπερο. Τηγανίζω τις φέτες για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η άλλη πλευρά και να σοταριστούν καλά τα λαχανικά.
Σβήνω με το κρασί, δυναμώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτω το νερό που κράτησα από το μαγείρεμα της γλώσσας και μαγειρεύω για 7 – 8 λεπτά ή μέχρι να σωθεί η περισσότερη σάλτσα και να μείνει η γλώσσα με το λαδάκι της.
Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με τηγανητές πατάτες.

Μοσχαρίσια μάγουλα: Όπως και τα παραπάνω κομμάτια, έτσι και τα μάγουλα δεν κυκλοφορούν πολύ συχνά γι’ αυτό τα παραγγέλνω εγκαίρως από τον χασάπη. Είναι πολύ νόστιμα κομμάτια και μελώνουν εξαιρετικά, τόσο στη γάστρα όσο και στην κατσαρόλα. Χρειάζονται και αυτά πολλές ώρες μαγειρέματος για να μαλακώσουν και να μελώσουν και ταιριάζουν με πολλά χειμωνιάτικα λαχανικά όπως σέλινο και σελινόριζες, καρότα, γλυκοπατάτες, απλές πατάτες, γουλιά κ.ά.
Πρώτα σοτάρω το κρέας και, μετά, είτε συνεχίζω το μαγείρεμα στην κατσαρόλα, όπως με οποιοδήποτε άλλο κρέας, μαζί με λαχανικά της αρεσκείας μου, ή το μεταφέρω σε βαθύ ταψί η γάστρα και συνεχίζω εκεί το ψήσιμο. Μην ξεχνάτε: χαμηλή φωτιά, κλειστό σκεύος και πολύωρο ψήσιμο/μαγείρεμα είναι τα μυστικά για τέλεια γεύση και αφράτο, μελωμένο κρέας.

Λάπα: Από τα πλέον λιπαρά (αλλά και νόστιμα) μέρη του μοσχαριού, ιδιαίτερα οικονομικό. Είναι το κατεξοχήν μέρος του μοσχαριού για οικονομικό κιμά και δίνει πολύ ζουμερά και γευστικά κεφτεδάκια. Επειδή είναι λιπαρό μέρος, αν συντρέχουν λόγοι υγείας ή διατροφικοί αναμείξτε το με ένα άλλο κομμάτι όπως κιλότο ή τρανς, για ισορροπία (ανεβαίνει όμως η τιμή).

Χοιρινό
Γενικά είναι πολύ οικονομικότερο κρέας από το μοσχάρι και το βοδινό, γι’ αυτό και το συστήνω ανεπιφύλακτα για οικονομικά αλλά κι πεντανόστιμα ψησίματα και μαγειρέματα. Με εξαίρεση το χοιρινό φιλέτο (το ψαρονέφρι δηλαδή), τα υπόλοιπα είναι προσιτά και δίνουν χορταστικά μαγειρέματα.
Σπάλα: Με τη σπάλα ετοιμάζω συνήθωςσουβλάκια για το γκριλ ή τα κάρβουνα που, για περισσότερη νοστιμιά, ταμαρινάρω με χιλιάδες μείγματα κάθε φορά. Εκτός από την ανεπανάληπτη λαδορίγανη για παραδοσιακή γεύση, στο χοιρινό ταιριάζουν οι πικάντικες σάλτσεςbbq.
Πάντως, το κορυφαίο μαγείρεμα της χοιρινής σπάλας είναι το ρολό, απλό ή γεμιστό. Είναι τρυφερό (όταν μαγειρευτεί ή ψηθεί σωστά), περιέχει ισορροπημένη ποσότητα λίπους για νοστιμιά αλλά έχει μπόλικο και νόστιμο ψαχνό. Ζητήστε από τον χασάπη να την ετοιμάσει για ρολό δηλαδή να την ανοίξει και να τη χτυπήσει και εσείς βάλτε μέσα τη γέμιση που θέλετε.
Τώρα στις γιορτές δοκιμάστε συνδυασμούς με εξίσου οικονομικά υλικά όπως μήλα/κυδώνια/σταφίδες, συκωτάκια κότας/δαμάσκηνα, τυρί/λιαστές ντομάτες/μουστάρδα, και πολλούς ακόμη.
Ακόμα και σκέτη, αλείψτε την με μουστάρδα, ρίξτε φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι, σκόρδο και μπόλικο αλατοπίπερο και ψήστε τη σπάλα-ρολό σκέτη, με πατατούλες γύρω-γύρω. Σημαντικό: Για να της δώσετε ζουμερή νοστιμιά και ρόδινο χρώμα τυλίξτε τη με μπέικον και σιγοψήστε τη αρκετές ώρες, μέσα σε γάστρα ή τυλιγμένη με λαδόκολλα. Θα τα αφαιρέσετε μερικά λεπτά πριν το τέλος για να ξεροψηθεί το μπέικον.
Λαιμός:
Ίσως οι νοστιμότερες και ζουμερότερες μπριζόλες. Ο λαιμός είναι αρκετά λιπαρό μέρος, εξ ου και η νοστιμιά του. Μπορείτε όμως να ζητήσετε από το χασάπη να σας κόψει λαιμό σε κομμάτια-μπουκιές και να κάνετε φοβερές τηγανιές. Εμένα μου αρέσει να προσθέτω πράσο, πιπεριές Φλωρίνης, μπόλικο κρεμμυδάκι (φρέσκο ή ξερό), ξερό κόλιανδρο κοπανισμένο, για άρωμα και λευκό κρασί. Στο τέλος, τρίβω και λίγη φέτα για να δέσει η σάλτσα και η τηγανιά είναι έτοιμη και απολαυστική.
Πανσέτα: Άλλο ένα πεντανόστιμο (λόγω λιπαρότητας) κομμάτι, εξίσου κατάλληλο για τηγάνι. Αλλοτε τις φτιάχνω σκέτες κι άλλες φορές τις μαρινάρω σε γλυκόξινα μείγματα, κυρίως με μέλι, μπαχαρικά ή ντομάτα. Δοκιμάστε να την κάνετε γιουβέτσι, αφού πρώτα τη ροδίσετε σε δυνατή φωτιά για να βγάλει το νόστιμο λιπάκι της.

Αρνάκι
Αν και δεν το συνηθίζουμε τα Χριστούγεννα, ωστόσο σε πολλά ορεινά μέρη το αρνάκι είναι το γιορτινό κρέας που ετοιμάζουν συνήθως στη γάστρα.
Προστήθι: Εκτός από το μπούτι που είναι πιο ακριβό (όπως και τα παϊδάκια), το προστήθι, δηλαδή ο ώμος, είναι από τα φθηνότερα του αρνιού, μαζί με το λαιμό. Και τα δύο είναι ιδανικά για κεμπάπ ή μπιφτέκια, αρκεί να ζητήσετε από τον χασάπη να τα περάσει δύο φορές από τη μηχανή του κιμά, ώστε ο κιμάς να μοιάζει πιο πολύ με σφικτό πολτό. Κομμένο σε μικρά κομμάτια είναι ό,τι πρέπει για σουβλάκια (δοκιμάστε τα ταντούρι) και σε λίγο μεγαλύτερα κάνει φοβερό κοντοσούβλι.
Το προστήθι μαγειρεύεται με ή χωρίς το κόκαλο και κάνει υπέροχα  κοκκινιστά καιμαγειρευτά κατσαρόλας ενώ φιλεταρισμένο (από το χασάπη), κάνει ωραίο γεμιστό ρολό.
Άλλο ένα εξαιρετικό μαγείρεμα είναι τοπροστήθι κάρι. Κάτι σαν λεμονάτο, με μπόλικο κάρι και, προαιρετικά, με κομμάτια από μήλο, σταφίδες και κουκουνάρια. Συνοδεύω με απλό ρύζι πιλάφι.

Αρνίσιο προστήθι ροστό με λαχανικά
Προετοιμασία: 20΄
Μαγείρεμα: 3 ώρες ή λίγο περισσότερο
Υλικά για 6 – 8 άτομα
1.800 γρ. προστήθι αρνίσιο, με το κόκαλο
4 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
τα φύλλα από 4 κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου
500 γρ. πατατούλες για φούρνο, κατά προτίμηση βιολογικές, καλά καθαρισμένες και ολόκληρες, με τη φλούδα τους
10 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε φέτες
12 – 14 κρεμμυδάκια για στιφάδο, ολόκληρα και καθαρισμένα
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1½ φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
1 κονσέρβα ντοματάκια, με το χυμό τους, χονδροκομμένα
½ φλιτζάνι γιαούρτι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένω και σκουπίζω καλά το κρέας και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνω τομές εδώ κι εκεί σε όλο το ψαχνό. Εκεί μοιράζω τα κομματάκια του σκόρδου και τα φύλλα του δεντρολίβανου, πιέζοντάς τα βαθιά μέσα στις τομές. Τρίβω όλο το κρέας με άφθονο αλατοπίπερο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ºC.
Σε μια φαριά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρω το κρέας για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα παντού. Το μεταφέρω σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα πυρίμαχο, βαθύ και φαρδύ ταψί). Γύρω του τακτοποιώ τις πατατούλες, τα καρότα και τα κρεμμυδάκια του στιφάδου και περιχύνω με το κρασί και 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό. Αλατοπιπερώνω καλά και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί σφικτά με λαδόκολλα και μετά εξίσου σφικτά με αλουμινόχαρτο.
Βάζω το σκεύος στο φούρνο και ψήνω για 2½ ώρες. Στη συνέχεια το ξεσκεπάζω, προσθέτω τα χονδροκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και ξαναβάζω το σκεύος στο φούρνο. Ψήνω για άλλα 30 λεπτά, ξεσκέπαστο, μέχρι το αρνάκι να ροδίσει καλά.
Βγάζω προσεκτικά το κρέας από το ταψί και το μεταφέρω σε μια πιατέλα για να «ξεκουραστεί», για 10 λεπτά. Βγάζω επίσης και τα λαχανικά και τα βάζω γύρω του. Ρίχνω στο καυτό ταψί τον υπόλοιπο καυτό ζωμό και ξύνω αμέσως τον πάτο με μια ξύλινη κουτάλα για να ξεκολλήσουν τα καμένα υπολείμματα.
Αδειάζω το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να μειωθεί αρκετά και να δέσει. Προσθέτω το γιαούρτι χαμηλώνω καλά τη φωτιά και μαγειρεύω για 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να φτιάξω μια πυκνή και λεία σάλτσα.
Κόβω το κρέας σε μερίδες και τις μοιράζω σε πιάτα. Συμπληρώνω με τα λαχανικά, περιχύνω με τη σάλτσα και σερβίρω. Συνοδεύω με χυλοπίτες ή χοντρό μακαρόνι, στριφτάρια κ.ά.

Κότσι: Από τα εξίσου φθηνά κομμάτια του αρνιού, καθώς δεν έχει πολύ ψαχνό. Αυτό το λιγοστό όμως που έχει είναι απλώς όνειρο… Πεντανόστιμο, μελώνει τέλεια μετά από σιγανό και πολύωρο ψήσιμο στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Το ψήνω μαζί με διάφορα λαχανικά και ξερά φρούτα και το σερβίρω με απλό πουρέ πατάτας.

Λαιμός: Θεωρείται -και είναι- από τα πιο σκληρά και δύσκολα κομμάτια, γι’ αυτό είναι και από τα πιο φθηνά. Μην πτοείστε όμως, είναι πολύ νόστιμο, απλά ζητήστε από τον χασάπη να το κόψει σε μικρά κομμάτια και να το καθαρίσει όσο γίνεται από τα ενοχλητικά νεύρα. Εγώ τα μαρινάρω σε μπόλικο πρόβειο γιαούρτι μεμπαχαρικά της αρεσκείας μου (κάτι σαν ταντούρι δηλαδή) και τα κάνω ψητά στο φούρνο με πατάτες και μαραθόριζες. Μπορεί να γίνει θαυμάσιο στιφάδο ή κοκκινιστό, μαριναρισμένο πρώτα σε κρασί (καλύτερα κόκκινο) και διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά. Αποφεύγω να το κάνω σουβλάκι ή κοντοσούβλι γιατί γίνεται πολύ σκληρό.

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *