destination taste!

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

: 40
: 35 min
: 35 min

Είναι αδύνατον να λείπει τα Χριστούγεννα από το σπίτι μια μεγάλη πιατέλα με λαχταριστά, σιροπιαστά μελομακάρονα, πασπαλισμένα γενναιόδωρα με καρυδόψιχα. Από τα πιο νόστιμα και ιδιαίτερα γλυκίσματα της γαστρονομίας μας, απαιτούν ελάχιστο κόπο και γεμίζουν το σπιτικό με ευωδιά γιορτής.

Υλικά
  • Για τα μελομακάρονα
  • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  • 250 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ελάχιστο γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • Για το σιρόπι
  • 1 νεροπότηρο νερό
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 στρογγυλές φέτες από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι, με τη φλούδα
  • 1 στρογγυλή φέτα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι, με τη φλούδα
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • Για το στόλισμα
  • 3 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο για λίγα λεπτά σε ένα ταψάκι, στο γκριλ, μέχρι να χρυσίσει
  • 2 γεμάτες κουτ. σούπας μέλι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το νερό, τη ζάχαρη, τις φέτες πορτοκαλιού και λεμονιού και την κανέλα και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα θα κοχλάσει. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για λίγα λεπτά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί και μετά αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 2 Για τα μελομακάρονα: Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω καλά με το σύρμα μέχρι να ενωθούν. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και τη σόδα, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, ενώ στην πορεία, όσο το μείγμα σφίγγει, συνεχίζω το ανακάτεμα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη λαδωμένη και μαλακή, όχι σφικτή.
  • Βήμα 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 4 Κόβω το μείγμα σε κομμάτια όσο ένα μεγάλο καρύδι, τα πλάθω πρώτα στρογγυλά και στη συνέχεια τους δίνω το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα. Αν θέλω, βέβαια, απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης σε μια επιφάνεια, το πιέζω να απλώσει αλλά όχι να λεπτύνει ιδιαίτερα και την κόβω με μικρά κουπ πατ σε διάφορα γιορτινά σχήματα, όπως καμπανούλες, αστέρια, μισοφέγγαρα, χριστουγεννιάτικα δέντρα κ.ά.
  • Βήμα 5 Στρώνω με λαδόκολλα δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά και αραδιάζω εκεί τα μελομακάρονα, σε απόσταση 2 – 3 εκ. το ένα από το άλλο. Τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
  • Βήμα 6 Οσο είναι ακόμα καυτά, τα βάζω ανά 2 σε μια τρυπητή κουτάλα και τα βυθίζω για 2 – 3 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Προσοχή: Έχει σημασία τα μελομακάρονα να είναι καυτά και το σιρόπι κρύο. Ετσι, θα σιροπιάσουν τελείως αλλά θα παραμείνουν θρυπτά και ευχάριστα τραγανά, χωρίς να λασπώσουν.
  • Βήμα 7 Τα βάζω σε πιατέλες, φτιάχνοντας στρώσεις. Πασπαλίζω κάθε στρώση με άφθονη καρυδόψιχα και λίγο σουσάμι και περιχύνω με το μέλι.


Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο