destination taste!

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

: 6 - 8
: 20 min
: 2 hr 10 min

Το φαγητό αυτό ετοιμάζεται εξίσου καλά και σε μεγάλη γάστρα. Πρώτα θα το ψήσουμε με τη γάστρα σκεπασμένη με το καπάκι της και τελειώνουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο σκεύος, ώστε το κρέας να ροδίσει.

Υλικά
  • 2½ - 3 κιλά αρνίσιο μπούτι, με το κόκαλο, σε ενιαίο κομμάτι (αν θέλουμε, μπορούμε να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να το ξεκοκαλίσει)
  • 2 κιλά μικρές πατατούλες φούρνου (κατά προτίμηση βιολογικές), καλά πλυμένες και βουρτσισμένες, με τη φλούδα τους -εναλλακτικά αγοράζουμε κανονικές αλλά μικρού μεγέθους, κομμένες κυδωνάτες
  • 5 σκελίδες σκόρδου (ή λιγότερες), λιωμένες
  • 5 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 4 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή 2 κουτ. σούπας μέλι)
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, καβουρδισμένα στο γκριλ για 10 - 12 λεπτά και στη συνέχεια περασμένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη
  • 5 - 6 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (είναι προτιμότερο από το ξερό γιατί έχει εντονότερο άρωμα -θα το βρούμε στα φυτώρια, αλλά και σε ματσάκια, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα καλά μανάβικα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 2 γεμάτες κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 2 Πλένω το μπούτι, το σκουπίζω καλά και το τρίβω με αλατοπίπερο, σε όλες τις μεριές. Το τοποθετώ στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και γύρω του βάζω τις πατάτες.
  • Βήμα 3 Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το πετιμέζι (ή το μέλι), το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
  • Βήμα 4 Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνω αρκετές βαθιές τομές σε διάφορα σημεία του κρέατος και μοιράζω εκεί τη μισή ποσότητα από το μείγμα, με ένα κουταλάκι. Με ένα πινέλο αλείφω το κρέας με λίγο από το υπόλοιπο μείγμα ενώ όσο περισσέψει το ρίχνω πάνω από τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνω και τις ανακατεύω με τα χέρια μας για να τις βρέξω ομοιόμορφα.
  • Βήμα 5 Τέλος, πασπαλίζω κρέας και πατάτες με τη σκόνη αμυγδάλου. Βάζω τα κλαράκια του δεντρολίβανου σε διάφορα σημεία μέσα στο ταψί, ανάμεσα στις πατάτες και κάτω από το μπούτι. Αν χρησιμοποιήσω ξερό, το σκορπίζω στις πατάτες μαζί με το αλατοπίπερο και βάζω λίγο και κάτω από το κρέας.
  • Βήμα 6 Ρίχνω στο ταψί 600 ml νερό και σκεπάζω καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνω το φαγητό για 1½ ώρα περίπου, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Στο διάστημα αυτό ανακατεύω προσεκτικά μια-δυο φορές τις πατάτες με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσουν και για να ψηθούν ομοιόμορφα. Στη συνέχεια αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 – 40 λεπτά, μέχρι το κρέας και οι πατάτες να ροδοκοκκινίσουν.
  • Βήμα 7 Σερβίρω αμέσως και συνοδεύω με πράσινη σαλάτα.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια