προορισμός…γεύση!

Είχα την τύχη να ταξιδέψω ως την πανέμορφη Πάτρα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας, για το πρώτο γύρο του διαγωνισμού «MaziChef» για το «Καλύτερο ελληνικό εκλέρ 2019» που διοργανώνει η Πρεσβεία της Γαλλίας στο πλαίσιο του εγχειρήματος «Goût de France – Good France 2019».
Είμασταν όλοι εκεί… Μαζί μου, οι σεφ Στέλιος Παρλιάρος, Jean-Marie Hoffmann, αλλά και η φιναλίστ του Διαγωνισμού 2018 για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν Χρυσούλα Σεβαστιάδου. Ήταν ένα καταπληκτικό γαστρονομικό ταξίδι όπου είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε 20 ταλαντούχους σεφ, τον πρώτο φιναλίστ. Δεν σας κρύβω πως ήταν όλα υπέροχα όχι μόνο γευστικά αλλά ξαφνιαστήκαμε όλοι από αυτή την τόση μεγάλη φαντασία που είχαν οι σεφ. Το εκλέρ που θα έπρεπε να ετοιμάσουν ήταν, ένα εκλέρ με ελληνική γεύση, είτε γλυκό είτε αλμυρό.
Τα κριτήρια αξιολόγησης ήταν τα ακόλουθα: Η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος του εκλέρ, και η γενική του όψη. Οι υποψήφιοι λοιπόν μας παρουσίασαν 10 δείγματα του εκλέρ τους, σε κλασικό μέγεθος (10 έως 12 εκατοστά σε μήκος), τα οποία είχαν προετοιμάσει στο χώρο τους, με δικά τους προϊόντα και με την δική τους τεχνική.
Δεν σας κρύβω πως ήταν πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε, αφού είχαμε μπροστά μας υπέροχα και πρωτότυπα εκλέρ.
Πρώτος, αναδείχτηκε ο Λάζαρος Πολίτης, ο οποίος μας παρουσίασε ένα πρωτότυπο, αλμυρό εκλέρ με μους φέτα και χαλούμι, χωριάτικο φύλλο και ζελέ μαυροδάφνη. Απλά υπέροχο!
Για το τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ, για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία στο γαλλικό ινστιτούτο Πάτρας, την διευθύντρια Γεωργία Πετροπούλου-Conan και την απίθανη ομάδα της.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην Ελλάδα για να  επιλέξουμε άλλους 3 φιναλίστ για το μεγάλο τελικό. Ο δεύτερος γύρος του διαγωνισμού συνεχίζεται λοιπόν, αυτό το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής Ευγένιος Ντελακρουά στην Αθήνα και τέλος, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων.
Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στην Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας.
Μείνετε συντονισμένοι, στο «Ελληνικό εκλέρ»!

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *